Uniós támogatásból szépülne a Fellegvár
Kihirdették a felújítást célzó ötletbörze nyerteseit
Kihirdették a felújítást célzó ötletbörze nyerteseit
Vissza

Uniós támogatásból szépülne a Fellegvár

Tízmillió eurós európai támogatás lehívására készül a kolozsvári önkormányzat, miután tegnap ünnepélyes keretek között díjazták a Fellegvár felújítását célzó nemzetközi ötletverseny nyertes pályázatait az Innovációs és Lakossági Ötletközpont égisze alatt. Az ötletversenyre a június 28-i határidőig tizennégy pályázatot nyújtottak be, az elbírálást nemzetközi zsűri (hazai, spanyol és izlandi tagokkal) végezte. A feltett szándék szerint a Fellegvárat olyan szabadidős területté kell varázsolni, amely kapcsolódik a Hója erdőhöz és a falumúzeumhoz. A szakmai megmérettetés része annak a sorozatnak, amely 2016 novemberében indult be, és eddig – lakossági javaslatok figyelembevételével – a tűzoltótoronynak, a Hója erdőparknak, a Kis-Szamos partjának, a Farkas utcának és a Kolozs Megyei Tanács székhelyének felújítását tűzte ki célul, amivel a városképet, a turizmust és a helyi lakosság környezetbarát életterének növelését szolgálják.

Az eseményt moderáló Dan Clinci műépítész vázolta az elbírálási szempontokat: az igénylistán felsorakozott a természet, a kultúra, a történelem, az osztrák erőd maradványai, illetve a lakókörzet. – A nagyon sok nyitott tér és gyalogosövezet miatt tetszik a nyertes pályázat, így nagyszerű panoráma nyílik a városra. A kidolgozott tervek alkalmasak rá, hogy európai támogatást hívjunk le a megvalósításukra, annál is inkább, hogy a következő pályázati kiírás prioritásként kezeli a zöld, környezetbarát, gyalogosövezetek létesítését, valamint az életminőség javítását célzó pályázatokat – fogalmazott a polgármester.  Hozzátette: előkészületben van további öt ötletverseny, és a csütörtöki városi tanácsi ülésen olyan övezetek átszervezése kerül terítékre, mint a 7,8 hektáros Békás/Bună Ziua park, a 46 hektáros Keleti Park, a kéthektáros Hajnal lakónegyedi park.

Kolozsvár jelenlegi vagy megvalósítás alatt levő parkjainak összterülete 110 hektár, ami zöldváros jelleget kölcsönöz neki. Ovidiu Cîmpean, a városháza fejlesztési igazgatója arról számolt be, hogy folyamatban a Tűzoltótorony felújítása, augusztusban licitet írnak ki a Vasutas park korszerűsítésére, a Kis-Szamos partjának rendezésére van megvalósíthatósági tanulmány, és októberben közbeszerzési pályázatot hirdetnek, a Farkas utcára vonatkozóan pedig decemberre várható a műszaki projekt elkészítése.

Bemutatták a zsűri tagjait, akik közül Eugen Pănescu műépítész ismertette az elbírálási szempontokat. A lehető legkevesebb természetrombolást, játszótér, sportpálya, kutyasétáltató, idényrendezvények színhelyének kialakítását, a növényzet felleltározását és lakossági közreműködéssel történő karbantartását prioritásként kezelő tervet választották nyertesnek. Mindenképpen elvből korlátozni akarják a gépjárműves megközelítési lehetőségeket. 

Az ünnepélyes eredményhirdetésen kivétel nélkül fiatal műépítészek munkáit honorálták. Az első helyezett, az Atelier MASS csapat (Ana Horhat, Metabolis Architecs BVBA) elnyerte az 1,476 millió lejes + áfa értékű tervezési szerződést. A zsűri értékelte azt a törekvésüket, hogy természetközeli koncepció mentén tennék láthatóvá az erődmaradványt. Második díjat és 70 ezer lejt kapott a Vlad Sebastian Rusu, Octavian Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu, Miruna Moldovan és Andra Vlădoiu összetételű csapat. Harmadik díj (45 ezer lej) jutott a Fekete Albert vezette csapatnak, amelynek tagjai még: Kozma Júlia Ildikó, Kóbori Dorottya, Magyarosi Dóra, Sárospataki Máté, Szűz Attila, Vajda Szabolcs, Wang Xiao.

Silviu Aldea építész a verseny győztesének képviseletében elmondta, hogy javaslatuk szerint a Fellegvár olyan helyszínné válik, ahonnan meg lehet csodálni a várost. – Legfőbb célunk Kolozsvár történelmének geológiai megközelítése. A terv kivitelezését követően másképp lehet majd hozzáférni a Fellegvárhoz, eltűnik a meredek lépcsősor és másik kerül a helyébe, amely a szikla útját követi – mondta Aldea. Ennek függvényében újratervezik a sétányokat, amelyek kevésbé lejtősek lesznek, hogy kerékpárral is lehessen rajtuk közlekedni. Ezenkívül megtisztítják a vadon nőtt növényzettől is a Fellegvárat. Két kilátót is kialakítanak, és új világítási rendszerrel szerelik fel, de alkalmassá teszik különböző rendezvények szervezésére is. 

Az építészek szerint az átalakításra legalább 10 millió euró pályázati támogatást kellene elnyerni, az előrelátható munkálatok mellett szükséges lesz a vízelvezetés és a lejtő stabilizálása is. 

– Kolozsvár önkormányzatának immár bevett szokása ötletbörzék révén megkeresni a legjobb megoldást egy-egy zöldövezet vagy szabadidős övezet felújítására, értékbe helyezésére. Így történt ez a Fellegvár esetében is: ez az elhanyagolt övezet most nemcsak megszépül, hanem egy egységet fog alkotni a város egyéb zöldövezeteivel, hiszen az a tervünk, hogy kihasználva a Szamos nyújtotta lehetőséget szabadidős folyosót hozzunk létre a városban. Az ötletbörzék – bár lassú lefolyásúnak tűnhetnek – hatékonyak, hiszen jól átgondolt projektek születnek, és nem futószalagon, meggondolatlanul nyúlunk hozzá a város különféle övezeteihez, hanem szakemberek által javasolt és az Építészek Rendje által felügyelt folyamat során nyer a legjobb megoldás – mondta az ötletbörze kapcsán Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.  Hozzátette: az önkormányzat célja egy olyan, szabadtéri események megszervezésére alkalmas szabadidős övezet létrehozása a Fellegváron, amely nem utolsósorban a város egyik reprezentatív tere lehet, és amely egyaránt kiszolgálja a helyiek és a turisták igényeit. 

Az elkövetkezőkben az önkormányzatnak kell elkészíttetnie a megvalósíthatósági tanulmányt, a városrendezési iratcsomót, aztán a műszaki tervet, végül pedig meg kell hirdetnie a kivitelezési közbeszerzési eljárást.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...
Hol vagy ember?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ