Visszahelyeznék a Sissi-szobor másolatát a Fellegvárra

Felújítási pályázatának kiírására készül a kolozsvári önkormányzat

Visszahelyeznék a Sissi-szobor másolatát a Fellegvárra
A Fellegvár korszerű felújítását célzó versenypályázatot készül kiírni idén a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Romániai Építészek Rendjének Erdélyi Fiókjával karöltve, amelynek összdíjazása 88,5 ezer euró. Esztétikai és turisztikai szempontból egyaránt nagy hiányt pótolnának ezzel a kincses város látnivalóinak értéktárában. Tervek, kisebb-nagyobb próbálkozások eddig is akadtak, de a végleges megoldás mostanig váratott magára. Nemrég Vasile Mitrea műépítész, a téma jó ismerője, szakmailag és kolozsvári lakosként fejtette ki véleményét, vázolta elképzeléseit a sajtónak. Mindenekelőtt lelkesen üdvözli az önkormányzat renoválási szándékát a hetven méter magasságból kiváló panorámát biztosító Fellegváron, amelyhez olyan műemlékek kapcsolódnak, mint a 18. századi osztrák helyőrségi erődítmény maradványai, a Sissi-mellszobor, a Kis-Szamos fölött átvezető Erzsébet gyaloghíd.

Vasile Mitrea műépítész úgy véli: rendkívül kedvező a városnak, hogy az önkormányzat időről időre ötletbörzéket szervez, mint 2005-ben a Deák Ferenc/Eroilor és a Főtér elrendezésére, 2016-ban a Tűzoltótorony helyreállítására, 2017-ben a néprajzi park, 2018-ban pedig a Vasutas park revitalizációjára, szintén 2018-ban pedig a Farkas/Mihail Kogălniceanu utca elrendezésére. – Hasonló megoldással választanák ki a Fellegvár felújítását célzó versenypályázatot. Ezek a pályázati kiírások, amelyekből Kolozsváron van a legtöbb, a Romániai Építészek Rendje támogatását is élvezik – tette hozzá a műépítész.

A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy részleges megoldások helyett a város 18. századi örökségének helyreállítására és megőrzésére vonatkozó teljes stratégiát ki kellene dolgozni, hiszen koncepció nélkül nehéz megoldásokat keresni.

Lapunk bővebb részletekért Mihai Racu műépítészhez fordult, aki a Romániai Építészek Rendjének (UAR) alelnöke és tagja a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal városrendészeti bizottságának. Arra a kérdésünkre, hogy a talajcsuszamlási veszély csökkentése érdekében nem lenne-e tanácsos visszatérni az eredeti keskeny sétányokhoz, a szakember azt válaszolta, hogy ennek megtervezését a pályázatot elnyerő belátására bízzák. Hangsúlyozta: mindenképpen fontos célkitűzés a déli oldal stabilizálása. A szabadidős övezetet a Belvedere szálloda és az Ejtőernyős torony közötti platón alakítanák ki, és ha a torony tulajdonosa, a repülőklub hajlandóságot mutat rá, lehetővé tennék a toronylátogatást is, amely eddig ismeretlen várospanoráma válna elérhetővé a nagyközönség számára. A fémkeresztet nem költöztetik el, de felújítják, a Sissi-mellszobor másolatát pedig visszahelyeznék eredeti helyére, az eredeti műemlék a történeti múzeumban marad. Ezen a héten eldől, hogy mikor hirdetik meg a pályázati felhívást, és várják majd az árajánlatokat a végleges döntéshozatalra – részletezte az elképzeléseket a műépítész.

Hogy is nézne ki a Fellegvár?

A pályázatra a Kolozsvári Városi Tanács már két éve megszavazott 88,5 ezer eurót: a győztesnek 367, 6 ezer lej, a második helyezettnek 20 ezer lej, a harmadiknak 10 ezer lej értékben. A témában lakossági fórumot is tartottak 2018 novemberében a Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) szervezésében, amelyen a szakemberek is kifejtették nézeteiket.

A H pavilon felújítása is a végéhez közeledik (Rohonyi D. Iván felvétele)

A Fellegvár felújítására vonatkozó projektleírásban olvasható, hogy a verseny kiírói olyan megoldást keresnek, amelynek a Fellegvár fontosságát hangsúlyozza. „Kortárs elrendezésben gondolkodunk, amely tiszteli a történelmi kontextust” – írja a leírásban. A Fellegváron főképp rendezvényhelyszíneket és szabadidős tevékenységek eltöltésére alkalmas, nyári színház jellegű területeket alakítanának ki, de a versenykiírásra jelentkezők más funkciót is tulajdoníthatnak a helyszínnek – áll még a dokumentumban. Azért, hogy az elképzeléseknek megfelelően a nyári színházat ki tudják alakítani, az önkormányzat 100 ezer euróért megvásárolt egy 10 ezer négyzetméteres területet, amelyet az Unita Turism Holding egyesület birtokolt, továbbá 20 ezer euróért megszerezte a műemléknek számító G pavilont is.

A Bécsi kapu „vissza­térne” a turisztikai körforgásba 

A több mint 300 éves, Bécsi kapu is visszakapja funkcióját, a Habsburg erődítményt 1 millió eurós beruházás eredményeképpen válhat ismét turisztikai körforgás részévé. Az 1700 négyzetméteren elterülő műemlék épületben éttermek kapnak helyet, és már számos nagy romániai étteremlánc mutatott érdeklődést a kapu iránt.

A Belvedere szálló bejáratától jobbra elhelyezkedő épület (H pavilon) felújítása is a végéhez közeledik, abban Sierra Leone Köztársaság tiszteletbeli konzulátusa kap helyet. A dél-keleti Vízkaput a polgármesteri hivatal szerezte meg, jelenleg elhanyagolt állapotban van. 

Akad olyan műépítészeti vélemény, amelynek értelmében az 1995-ben emelt óriási fém kereszt-emlékműnek nincs keresnivalója a jövő Fellegvárán. Régebbi ötlet, hogy a magaslatra – a turizmus élénkítése érdekében – fogaskerekű felvonót építsenek. Mindezekre az ötletekre végleges választ majd a pályázatok elbírálása és eredményhirdetése után kaphatunk.