Újdonságok várhatók a belvárosi közlekedésben
Nistor Dániel: a változások a közszállítás hatékonyságát növelnék
Nistor Dániel: a változások a közszállítás hatékonyságát növelnék
Vissza

Újdonságok várhatók a belvárosi közlekedésben

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tervezi kiterjeszteni a belvárosi buszsávhálózatot, hogy arra ösztönözze a lakosságot, utazzon inkább busszal vagy vegye igénybe az alternatív közlekedési megoldásokat. A cél, hogy minél kevesebben közlekedjenek saját tulajdonú gépkocsijukkal a városközpontban. Az újdonságok bevezetéséről júliusban szerveznek közvitát, majd ezt követően a városházi közlekedési bizottság rendelete alapján augusztustól azok életbe is léphetnek. Nistor Dániel RMDSZ-es városi tanácsos szerint az új forgalmi intézkedések – amelyeknek sarkalatos pontja a buszsávok kiterjesztése a Mócok útján megkönnyítik a közszállítási vállalat buszaival való utazást. A tanácsos a négy lehetséges változat közül azt tartja a legjobbnak, ha a Mócok útján menet és jövet is lesz egy sáv, ahol csak a közszállítási járművek közlekednének, és lesz két sáv a belvárosból a Monostor felé a személygépkocsiknak.

A kolozsvári önkormányzat 2017 augusztusában létesített a város kelet-nyugati irányába buszsávokat, amelyek a Szent-péteri tomplomtól az Unió utca végéig tartanak. Idén viszont a buszsávok Monostor negyedig való kiterjesztését tervezik.
A Mócok útján mindkét irányban lenne buszsáv, így a gépkocsiforgalomnak csak egy-egy sáv maradna jövet és menet. Ez még inkább megnehezítheti a gépkocsi-tulajdonosok helyzetét, mivel a Szászfenesre igyekvők többsége a belvárosból a Mócok és a Monostori úton át közelíti meg a szomszédos települést.
Emil Boc négyféle elképzelést ismertetett, amelyet megvitatnak a városháza közlekedési szakbizottságában, amelyben helyet kapnak a városházi alkalmazottak mellett a rendőrség közlekedési osztályának munkatársai és szakértők is, akik majd eldöntik, melyik elképzelést valósítják majd meg. Júliusban közvitát is szerveznek a forgalmi változtatások kapcsán.
– A buszsávok kiterjesztése elég bonyolult dolog. Jelenleg várjuk a szakemberek javaslatait, amelyeket aztán közvitára bocsátunk. Nem lesz könnyű megvalósítani, ám én a buszsáv kiterjesztése mellett foglalok állást – nyilatkozta Emil Boc.

A négysávos útból választanának le kettőt a közszállítás számára

A városvezetés azt is tervezi, hogy a Monostori úton keskenyíti a járdát, és akkor a buszsáv is könnyebben megvalósíthatóvá válik. A Mócok útja esetében nem lehet szó további keskenyítésről, mivel az utca 2015-ös felújítása során a járdákat amúgy is „karcsúsították”, és mivel a beruházást uniós forrásból valósították meg, további utcamódosítás nem eszközölhető.
– Eddig négyféle javaslatról van tudomásom. Szerintem a legjobb az, ha a Mócok út négy sávjából elkülönítenek egy-egy sávot a Monostor, illetve a belváros irányába a közszállítási vállalat buszainak, lesz két sáv a személygépkocsiknak a Monostor fele, a Fürdő/Pavlov utcán pedig egyirányú lesz a forgalom a belváros fele. Az általános tapasztalat az, hogy a Mócok útján inkább a Monostor fele vannak gondok, ezt kell megoldani. A második megoldás az, hogy a két buszsáv és egy Monostor fele vezető, a gépkocsik által használt sáv mellett a negyedik változó irányú sáv lenne, amelyen reggel befele, délután pedig kifele lehet közlekedni kiskocsikkal. A harmadik változat szerint a csúcsidőn kívül a buszsávon is közlekedhetnek kiskocsik. A negyedik változat a Kolozsvári Műegyetemé, amely a Monostori útnak a Mező utcával való kereszteződéséig hosszabbítaná a buszsávokat, ugyanakkor tilos lesz be- és kitérni a Mócok és a Monostori útról, illetve útra – nyilatkozta lapunknak Nistor Dániel városi RMDSZ-es tanácsos.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évad után búcsúzik a Légy jó ...
Sporthírek röviden
EURO 2020 – Harminc euróba ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ