Tour-szakaszgyőzelmével Yates kiegészítette gyűjteményét
Vissza

Tour-szakaszgyőzelmével Yates kiegészítette gyűjteményét

Simon Yates szökésből nyerte meg a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki, 12. szakaszát. A francia Julian Alaphilippe megőrizte az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

A Toulouse és Bagneres-de-Bigorre közötti 209,5 kilométeren három emelkedő – egy negyedik és két első kategóriás hegy –, valamint egy gyorsasági részhajrá várt a versenyzőkre. A szakasz elején nehezen engedett el szökést a mezőny, végül egy 40 fős nagy csoport tekert el. Mivel a bolyban nem volt az összetett élcsoportjára veszélyes versenyző, így a mezőny megnyugodott, a szökevénycsoport pedig 6 perc feletti előnyt dolgozott ki. Az első nagy hegy, a Peyresourde csúcsán, 63 kilométerrel a cél előtt Simon Clarke indított támadást az élbolyból, és az EF 33. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő ausztrál versenyzője egy percre el is tekert riválisaitól. Őt a záró hegyen, az Hourquette d’Ancizanon sorozatos támadások után befogták. A végén egy hármas csoport harcolt a szakaszsikerért, és a tavalyi Vuelta győztese, a brit Simon Yates megelőzte a májusi Girón két szakaszt nyerő spanyol Pello Bilbaót és az osztrák Gregor Mühlbergert. Yates pályafutása során először örülhetett etapgyőzelemnek a francia körversenyen, s immár mindhárom nagy háromhetes viadalon nyert szakaszt. Az összetett esélyesei és Alaphilippe 9 és fél perc hátránnyal együtt értek célba.

Eredmények, 12. szakasz, Toulouse–Bagneres-de-Bigorre, 209,5 km: 1. Simon Yates (brit, Mitchelton–Scott) 4:57:53 óra, 2. Pello Bilbao (spanyol, Asztana) azonos idővel, 3. Gregor Mühlberger (osztrák, Bora–Hangsrohe) a. i.

Az összetett élcsoportja: 1. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck–Quick-Step) 52:26:09 óra, 2. Geraint Thomas (brit, Ineos) 1:12 perc hátrány, 3. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos) 1:16 p. h.

Pénteken Pau-ban 27,2 kilométeres egyéni időfutam várt a mezőnyre.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukaresti pankráció
Mutass jó példát! Segíts az ...
Virtuális térbe költözik az Ember-Állat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ