Törvénymódosításra lenne szükség szociális védelem terén
Tanfolyamot szerveznének a pataréti gyerekeknek
Tanfolyamot szerveznének a pataréti gyerekeknek
Vissza

Törvénymódosításra lenne szükség szociális védelem terén

Módosítani kellene a szociális védelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatására vonatkozó törvényt, egyrészt azért, hogy növelhessék a szociális tevékenységet végző civilek támogatására szánt pénzalapot, másrészt pedig, hogy változtathassanak a kormányhoz benyújtott projektek elbírálási folyamatán. A támogatás odaítélése jelenleg igencsak nehézkes, hiszen a szeptemberben benyújtott projektekre igényelt támogatást csak a következő év tavaszán kapják meg a pályázók – ezek voltak a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által kedden lefolytatott közvita fontosabb tanulságai. Az idősek szívesen visszatérnének már a központokba, bár a járvány ideje alatt a külön nekik szervezett online tevékenységeken is többen részt vettek. A közvitán ott volt egy kilencvenhárom éves bácsi is, aki a jövő évi, azaz 94. születésnapjára hívta meg a polgármestert, miután az áprilisi születésnapját idén nem tarthatta meg.

Kolozsvár szociális védelmére vonatkozó közvitát szervezett a polgármesteri hivatal tegnap délelőtt, amelyen elöljáróban Emil Boc felsorolta az önkormányzat által szociális védelem terén foganatosított intézkedéseket: a nyugdíjasoknak és az iskolásoknak biztosított ingyenbérletet, a lakbér- és daduspótlék bevezetését, a szociális lakások építését, a szociális védelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatását (évente legalább 2 millió lejjel), a szegény gyerekeknek vásárolt táblagépeket, az iskola utáni oktatás és az ingyenes fogászati kezelés biztosítását, élelmiszercsomagok kiosztását, idősgondozást. 

Az egyik kolozsvári civil szervezet elnöke, első felszólalóként arra volt kíváncsi, hogy a járvány ideje alatt az idősgondozással foglalkozó személyzetük mikor kapja meg a kormány által megítélt 2500 lejes támogatást, miután a megyei szakhatóságot hiába hívták telefonon. Másik civil szervezet képviselője viszont arról számolt be, hogy a szakhatóság elhárította a tájékoztatást, és azt válaszolta, hogy a támogatás odaítélésének alkalmazási normái még nem érkeztek meg.  Oláh Emese alpolgármester arra buzdította a felszólalókat, hogy e-mailben forduljanak a hatóságokhoz, mivel az alkalmazási normákat már közzétették.

A fiatalok drog- és alkoholfogyasztása ellen 15 éve harcoló Preventis Egyesület képviselője arról számolt be, hogy egyre több a munkájuk, ami a járvány ideje alatt sem csappant meg, hiszen a nyilvántartásukban szereplő közel száz fiatallal és szüleikkel napi szinten foglalkoztak. Felkérte a polgármestert, hogy a karhatalmi erőkkel összefogva állandóan ellenőrizzék majd a szórakozóhelyeket, mert tapasztalatuk szerint az éjjeli bárokban és a játéktermekben hajnali 3-4 óráig időznek a tinédzserek, és alkoholt is fogyasztanak, mert a pincér kiszolgálja őket. Válaszában Emil Boc megígérte, hogy a prefektusi hivatallal együttműködve majd elvégzik ezeket az ellenőrzéseket. 

Mirela Codreanu, a Máltai Szeretetszolgálat képviselője elmondta: a járvány ideje alatt is végezték a munkájukat, és mivel a munkatársaikat kényszerszabadságra kellett küldeniük, önkéntesekre támaszkodtak. – Módosítani kellene az 1998/34-es számú törvényt, amely előírja, hogy a szociális védelemmel foglalkozó civil szervezeteket milyen mértékben lehet támogatni, mivel az ott megszabott és a civileknek fizetendő 175 lej/fő/hónap összeg már rég nem fedezi a költségeinket – fogalmazott. A városháza szociális védelemmel foglalkozó részlegének képviselőjétől megtudtuk: az összeg növelésére törvénymódosítást igényelne, mert a helyi hatóságok nem növelhetik meg önkényesen ezt az összeget. Oláh Emese alpolgármester hozzáfűzte: a kormánynak kell módosítania ezt a jogszabályt, és akkor a helyi tanácsoknak is nagyobb lesz a támogatási lehetősége. 

A Máltai Szeretetszolgálat önkéntesekre támaszkodva végezte a munkáját a járvány idejénA pataréti gyerekekkel foglalkozó civil szervezet képviselője is a kedvezményezettek után járó fejpénz növelése mellett foglalt állást, ugyanakkor üdvözölte az önkormányzat azon törekvését, hogy minden szegény sorsú gyereknek táblagépet vett, a pataréti gyerekek esetében pedig átvállalta az ehhez szükséges wifi költségeinek fedezését. Konkrét projekt önkormányzati támogatását is felvetette, amely során a pataréti gyerekek digitális képességeiket fejlesztenék, így zárkóztatva fel őket szerencsésebb társaikhoz. Annál is inkább szükség lenne erre, mert az őszre előrevetített második járványhullám esetén a pataréti gyerekek digitális „hátránya” még hangsúlyosabbá válik.
 
Az értelmi fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkozó civil szervezet képviselője, Anca Mercea felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig jobb, ha a kormány és a helyi hatóságok a civil szervezeteket támogatják, minthogy a szakellátás híján kórházba került fogyatékosok kezelési költségeit fedeznék, ami a támogatás összegének tízszerese is lehet. Rámutatott a támogatási rendszer nehézkességére is: a kormányhoz ősszel benyújtott, a következő évben megvalósítandó pályázatokra a támogatás csak jövő tavasszal érkezik meg.

A közvitán az is kiderült, hogy az idősek már nagyon várják, hogy a városháza által működtetett két nappali foglalkoztató központ újrakezdje tevékenységét. A járvány alatt ugyan egy magáncég segítségével az érdeklődőket megtanították a Zoom program kezelésére is, de az idősek már szeretnének találkozni egymással, betartva a távolságtartás szabályait. A közvitán részt vevő 93 éves bácsi, aki szorgalmasan látogatja az idősek központját, elmondta: már az idén meg akarta hívni a polgármestert áprilisi születésnapi ünnepségére, amit a világjárvány miatt halasztani kellett, ezért a közvitán elhangzott meghívása a következő, 2021-ben esedékes, 94. születésnapjára szólt. Másik nyugdíjas elmondta: társaival megjavítanák az egyik központ megrongálódott kerítését, csak a szükséges anyagokat kellene biztosítani.
 
A városházi idősközpont egyik vezetője elmondta: egy magáncég segítségével közel 50 személynek mutatták meg a Zoom applikáció kezelését, ezzel pedig megkönnyítették az idősek közötti kapcsolattartást a járvány ideje alatt. Még online gyógytorna-bemutatót is biztosítottak az időseknek.
 
Összegzésképpen Boc biztosította a jelenlevőket, hogy továbbra is támogatják a szociális védelemmel foglalkozó civileket, és a munkaügyi miniszterrel tanácskozva a jelzett törvénymódosítást is megvalósítják. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új kiadványok a Minerva ...
A címtelen föld őszinte hangjai
Beindult a bűnvádi eljárás Bănicioiu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ