Történelmi U-BT-siker Spanyolhonban, a kosárlabda Bajnokok Ligájában
Vissza

Történelmi U-BT-siker Spanyolhonban, a kosárlabda Bajnokok Ligájában

Győzelemmel kezdte szereplését a Kolozsvári U-BT kosárlabdacsapata a Bajnokok Ligája második csoportkörében is, azaz a legjobb 16 között: kedden este meglepetésre nyerni tudott a Baloncesto Málaga – szponzora révén Unicaja Málaga – otthonában. Mihai Silvăşan vezetőedző beismerte: a történelmi sikerhez egy kis szerencse is kellett – a legerősebb európai bajnokságot képviselő klub játékosai nem voltak maximális formában, ugyanis januárban többen is megfertőződtek az új koronavírussal, így január 9. óta nem játszottak, és edzeni sem tudtak a kellő intenzitással. Mindez azonban mit sem von le a kolozsvári kosarasok érdemeiből, akik mindent beleadva küzdöttek, és megnyerték a K csoport első meccsét – a sikerből ezúttal is alaposan kivette a részét Patrick Richard, aki éppen kedden ünnepelte 32. születésnapját.

Fotó: Basketball Champions League

A kolozsvári kosarasok nem ijedtek meg a legrangosabb európai kupasorozatban, az Euroligában tizenötszörös résztvevő, 2017-ben EuroCup-győztes spanyolok otthonában, azonnal letámadták őket, s a taktikának meglett az eredménye: a meglepett spanyolok rögtön 0:7-es hátrányba kerültek. A válasz persze nem váratott sokáig magára, de Mihai Silvăşan legénysége állta a sarat, és hatékony védekezésének köszönhetően megtartotta előnyét a negyed végéig.

A második negyed elején már 13 pontos különbséget is mutatott az eredményjelző (15:28), de egy időkérés után a spanyol gárda rendezte sorait és elkezdte a felzárkózást, amelynek eredményeképp két perccel a játékrész vége előtt kiegyenlített, majd a vezetést is átvette (41:39). Az U-BT azonban nem szeppent meg, az utolsó percben ismét jól játszott és négy pontot gyűjtött, így fontos pszichológiai csatát nyert: szünetben is vezetett (41:43).

Térfélcsere után ismét bátran játszott a kolozsvári gárda, amely Stipanovic két kosarával azonnal lélegzetvételnyi előnyhöz jutott (41:47), sőt, nemsokára visszaépítette a kétszámjegyű különbséget (43:53, majd 47:60) a román csapatot előzetesen vélhetően lebecsülő spanyolokkal szemben.

Az utolsó 10 perc 55:64-ről indult, a vendégeggyüttes a negyed felénél még mindig tíz ponttal volt előrébb riválisánál (62:72), amely azonban, amint azt sejteni lehetett, nem adta fel: két triplával alig egy perc leforgása alatt „visszajött” a játékba. Ádáz csata következett, amelyben mindkét oldalon a védelem vitte a prímet: másfél percig egyik fél sem tudott kosarat dobni. A jeget Elijah Stewart törte meg azt köveőten, hogy szabálytalankodtak ellene: biztos kézzel beszórt két büntetődobást (68:74). Hasonlóan születettek meg a kolozsvári csapat 75. és 76. számú pontjai is Patrick Richard „jóvoltából”, de mindkét alkalommal rögtön jött a válasz a másik oldalon, így 80 másodperccel a vége előtt még mindig nem lehetett tudni a győztes kilétét  (72:76). A következő kolozsvári támadást azonban Richard passzából Bircevic egy szép triplával fejezte be, s ez végleg a vendégek javára billentette a mérleget: a spanyolok elkezdtek kapkodni, 15 másodperc alatt három triplakísérletük közül egy sem ült, ezzel pedig kifutottak az időből...

Végeredmény: Unicaja Málaga–Kolozsvári U-BT 73:79 (13:19, 28:24, 14:21, 18:15); a kolozsvári pontszerzők: Stewart 26, Brown 15, Guzman 10, Richard, Hogue és Bircevic 8–8, Stipanovic 4.

A BL-ben legközelebb február 7-én lép pályára az U-BT, akkor az összességében 22-szeres, jelenleg zsinórban 10-szeres belga bajnok Filou Oestende látogat Kolozsvárra. Addig két hazai rangadó vár még Mihai Silvăşan tanítványaira: január 29-én a Nemzeti Ligában a Nagyváradi ESK vendégei lesznek, február 5-én pedig a Voluntari-i SK csapatát fogadják.

A K jelű csoport negyedik tagja ugyanakkor még továbbra sem ismert: a legjobb 16 közé jutásért zajló, koronavírusos esetek miatt elhalasztott rájátszásukban az ukrán bajnok BC Prometey kedden, hazai pályán 82:79-cel visszavágott az izraeli Hapoel Jeruzsálemnek, így a párharc állása 1–1; a mindent eldöntő harmadik meccset ma játsszák.

Ugyancsak kedden, a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája „nyolcaddöntőjének” első fordulójában a magyar bajnok Falco KC Szombathely hazai pályán nagy csatában, 73:79 (13:25, 26:18, 19:17, 15:19) arányban kikapott a spanyol Tenerifétől.

Az U-BT-hez hasonlóan a fennállása során először a legjobb 16 közé jutó Falco koronavírusos esetek miatt néhány emberét nélkülözve állt ki riválisa ellen, így nem meglepő, hogy az addig is vezető tenerifei gárda egy 10:0-ás rohammal az első negyedben faképnél hagyta a vasiakat. A vendégek azonban a második negyedben megtalálták a ritmust, a nagyszünetig felzárkóztak, majd térfélcsere után 33 másodpercre a vezetést is átvették. A zárószakaszban azonban a spanyolok ismét 7 pontra megléptek, s bár a hajrában a Szombathely még egyszer feljött három pontra, ennél közelebb már nem tudott a Teneriféhez férkőzni. A vasi csapat jövő szerdán Vilniusban lép pályára – az L jelű négyesében a Tenerife mellett a litván Lietuvos Rytasszal és a francia Strasbourggal került össze.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a rendőrséget!
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, kihívás előtt a cégek
Háborús sebek és történelmi helyek Szerbiában és a Vajdaságban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ