Tömegeket vonzott a palotaudvarba költözött Várkert Fesztivál
Vissza

Tömegeket vonzott a palotaudvarba költözött Várkert Fesztivál

Tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínált a résztvevőknek a hétvégi Várkert Fesztivál, amelyre szép számmal – naponta hozzávetőlegesen 1500-2000-en – érkeztek érdeklődők. A kolozsvári Bánffy-palota és udvara megtelt élettel május 24-26 között, az ideiglenesen kincses városba költöztetett rendezvény 11 koncertnek, számos gyermekprogramnak és könyvvásárnak biztosított helyet.

Klasszikus-, világ- és régizene, blues, valamint a 20-as, 30-as és 40-es évek slágerei is felcsendültek a Várkert Fesztivál zenei színpadán. A szervezők beszámolója szerint a rendezvény minden programpontja nagy érdeklődésnek örvendett, napközben pedig a Kolozsvári Városszépítő Egylet önkéntesei tartottak kézműves foglalkozásokat a legkisebbeknek, az Áldás Népesség Egyesület pedig – kalotaszegi népművészek közreműködésével – gyöngyfűzésre várta a gyerekeket. A Bánffy-palota emeleti árkádjai alatt 12 erdélyi és magyarországi kiadó könyveit vásárolhatták meg az irodalomkedvelők. Az estéket rendszerint afterpartyval zárták, a résztvevők pedig a fesztivál teljes ideje alatt a Kolozsvári Magyar Napokról is jól ismert Fóti Kézműves Sörfőzde italait fogyaszthatták.

A Várkert Fesztivál hagyományosan kiemelt figyelmet fordít a családosokra, így a felnőttek mellett a legkisebbek számára is szerveztek programokat: volt bűvészbemutató, bászínházi előadás, szombat és vasárnap délelőtt gyerekkoncerteken vehettek részt az érdeklődők, valamint az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében fellépett a Bekecs Néptáncegyüttes is Legendák kertjében című táncjátékával.

Noha a Várkert Fesztivál csak péntek délután nyitotta meg kapuit, már keddtől (május 21-től) látogatható volt a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban Zsombori Erzsébet-Zsimbi és Mayer Hella közös, Ég és föld között címet viselő, kiállítása. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács főtéri irodájában népművészeti kiállítást szerveztek, ahol egy mákófalvi tisztaszoba rekonstrukcióját tekinthették meg a látogatók, Nemes András Csaba Mi emberek című grafikai tárlata pedig a Törökvágási Református Templom Kányafő Galériájában volt látható.

A fesztivált szervező Kincses Kolozsvár Egyesület és a Jubileum 700 Egyesület vezetői elmondták: sikeresnek értékelik a fesztivált, melyet augusztus 18-25. között a tizedik kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok követ.

Az idei Várkert Fesztiválról bővebben a www.varkertfesztival.ro oldalon, valamint az esemény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ