Tízmillió eurós befektetésből bővítik a falumúzeumot
Vissza

Tízmillió eurós befektetésből bővítik a falumúzeumot

Tíz millió eurót költ a Kolozs Megyei Tanács a hatáskörébe tartozó Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegének kiterjesztésére. Az ország legnagyobb, 42 hektáron elterülő szabadtéri múzeum szerves része a Hója erdő és annak tisztása is.

– Visszaadjuk a kolozsváriaknak a legnagyobb néprajzi park szabadtéri részlegét, ugyanakkor új, korszerű szabadidős létesítményt hozunk létre. Fontosnak tartom a Hója erdő tájképének megőrzését, és a térségben észlelt fakivágások korlátozását. Fakivágásra csakis a terület jobb kihasználhatósága érdekében, a létesítmény működőképesebbé tétele céljából kerülhet sor – nyilatkozta Alin Tise megyei tanácselnök. Turisztikai információs központ létesítését is tervezik, amely különböző rendezvényeknek, kiállításoknak adhat otthont, de az épületben raktárhelyiséget is elkülönítenek.

Emellett adminisztratív épület megépítését is tervezik, ahova a múzeum szabadtéri részlegének irodáit helyeznék el, és ácsműhelyt is kialakítanak. Ugyanakkor vakációs falut is építenek csűrrel, amely egyaránt kötődik a román, szász és magyar hagyományhoz. Fafeldolgozó, szövő, fazekas és festőműhely létrehozása is a tervek között szerepel. A Hója erdőben tisztásokat alakítanak ki, ahol szabadtéri eseményeket lehet majd szervezni. A gerinc mentén pedig sétányokat alakítanak ki, amelyek egészen a Fellegvárig kalauzolják majd a kirándulókat. A tervek szerint lesz biciklipark, játszóterek, kutyasétáltató, és elhelyeznek szabadtéri tornaeszközöket, és a vadállatok etetéséhez szükséges berendezéseket, és piknikezésre is lesz lehetőség.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Marica grófnővel zárja évadát a magyar ...
„Hervay olyat tud a világról ...
Fejlődési pályán

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ