Tízéves a román filmek fehér éjszakája
Vissza

Tízéves a román filmek fehér éjszakája

Tizedik éve „szögezik” a nézőket a mozikba egy teljes őszi éjszakára a romániai filmek. A Román Filmek Fehér Éjszakája elnezezésű eseményt idén szeptember 20-án szervezik, Bukarestben és Kolozsváron több mint 35 film látható, köztük országos előbemutatók. A tizedik alkalommal megszervezett egészéjszakás rendezvény kolozsvári otthona a Győzelem mozi.

A rendezvény kerek évfordulós kiadása az ősz legnagyob filmjeinek előbemutatóival várja a közönséget, de arra is lehetőséget ad, hogy az elmúlt évben elmulasztott alkotásokat bepótolják a nézők. A kulisszatitkokat pedig a filmkészítők árulják el személyesen, akik a vetítéseket követően beszélgetnek a közönséggel.

Nem hiányozhat a rendezvény programjából a La Gomera, Corneliu Porumboiu legújabb rendezése, Vlad Ivanovval és Catrinel Marlonnal a főszerepben, és a Tudor Giurgiu rendezte Parking, amely egy Romániaból Spanyolországba emigráló férfi és egy spanyol énekesnő szerelmi történetéról szól. Látható a rendezvényen a Cap și pajură (Fej és írás, rendező: Nicolae Constantin Tănase), egy valós tényeken alapuló, provokáló alkotás előítéletekről és hátrányos megkülönböztetésről, Florin Salammal a szereposztásban. Vetítik a Să nu ucizi (Ne ölj, r.: Gabi-Virginia Șargă, Cătălin Rotaru) produkciót is, amely a néhány éve az egészségügyi rendszert megrázó botrányból inspirálódott.

Szintén vetítik a terhes kamasz történetét feldolgozó Alice T. című, Radu Munteanu rendezést, a filmben nyújtott alakításáért díjazták Andra Guțit a locarnói fesztiválon, illetve a Moon Hotel Kabult (r. Anca Damian), amelyben egy újságíró egy Afganisztánban gyanús körülmények között elhunyt fordító halálát kutatja, a szereposztásban Florin Piersic Jr. és Ofelia Popii neve is olvasható. Aki lemaradt 2018 legnézettebb filmjéről, a Moromeții 2-ről (r. Stere Gulea) az a fehér éjszakán pótolhat.

A rendezvény programjába további komédiák, rövidfilmek, illetve a Distanța dintre mine și mine című dokumentumfilm is bekerült.

A teljes programot hamarosan közlik a szervezők, további részletek az esemény Facebook oldalán (www.facebook.com/NoapteaAlba) érhetők el.

(Borítókép: Corneliu Porumboiu La Gomera című legújabb filmjét is vetítik. Fotó: Vlad Cioplea)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Véglegesen a reformátusoké a várudvari ...
Harminc százalékkal esett vissza a ...
Forma–1, Magyar Nagydíj: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ