TIFF 2020: nyilvánosságra hozták a 12 versenyfilmet
Vissza

TIFF 2020: nyilvánosságra hozták a 12 versenyfilmet

Közzétették a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) versenyprogramját, amelynek listáján első vagy második filmjüknél tartó rendezők alkotásai szerepelnek. A provokatív és eredeti megközelítést alkalmazó filmekben idén egyaránt helyet kap az erotika, a fekete humor és a családi dráma is.

„Ahogy azt az előző években megszokhattuk, ez egy meglepetésekkel teli verseny, merész, késélen táncoló történetekkel, különféle műfajokban – a fekete komédiától és a thrillertől kezdve az erotikus drámán át a kísérleti filmig –, amelyeknek találkozási pontját a család képezi, annak minden velejáró válságával együtt” – fogalmazott a verseny kapcsán Mihai Chirilov művészeti igazgató. A TIFF ideje alatt, július 31. és augusztus 9. között a 12 versenyfilmet első alkalommal vetítik romániai közönség előtt.

A tizenkét alkotás egyike Nicolás Rincón Gille debütáló filmje, a Lelkek völgye (Tantas almas), amely a polgárháború kegyetlenségeit mutatja be egy apa történetén keresztül. Szintén az apai kétségbeesés képezi a lengyel Bartosz Kruhlik által rendezett Supernova című film központi témáját, bemutatva egy békés közösség életébe hirtelen lesújtó tragédia következményeit.

A belga Tim Mielants, a Peaky Blinders tévésorozat harmadik évadának szerzője nagyjátékfilmmel debütál, Patrick című filmje sötét humorú tragikomédián keresztül mutatja be egy apa elvesztésének folyamatát, a Peter Mackie Burns által rendezett Rialto című film főhősének életében pedig egzisztenciális krízist okoz apja váratlan eltűnése.

Milyen áldozatokat vagy képes meghozni a családod érdekében? – veti fel a kérdést a Jeanette Nordahl által rendezett Wildlife, amelyben a fiatal főszereplő anyja hirtelen elvesztését követően még családja illegális tevékenységeiről is tudomást szerez. Izgalmas és meglepő történetet hoz az ausztrál Shannon Murphy első filmje, a Babyteeth, amelyben a szülők rájönnek, hogy rákban szenvedő 16 éves lányuk szerelmes egy drogdílerbe.

Egy fiatal nő határtalan szerelméről szól a francia Zoé Wittock Jumbo című elsőfilmje, a Nigina Sayfullaeva által rendezett Fidelity pedig egy pszichológiai dráma, amely merész perspektíván keresztül mutatja be a szexualitás és a hatalmi pozíciók szerepét a házasságban.

Bizarr, mégis ízléses fekete komédia az Amir Homayoun Ghanizadeh által rendezett A Hairy Tale, Zheng Lu Xinyuan első nagyjátékfilmje, a The Cloud in Her Room pedig egy fekete-fehér meditációs kísérlet szerelemről, családról és összetartozásról. Az üzleti életben bekövetkezett kudarcát követően a Zacharias Mavroeidis által rendezett Defunct főszereplője visszatér nagyapja házába, ahol családi titkokra derül fény. Svetla Tsotsorkova filmje, a Sister, két nehéz sorsú lánytestvér történetét mutatja be, akik anyukkal próbálnak túlélni egy bulgáriai kisvárosban.

(Borítókép: Jelenet Shannon Murphy Babyteeth című filmjéből)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ