Teszt
Vissza

Teszt

Miközben a járványügyi helyzet Romániában már jó ideje olyannyira romlott, hogy egyre több ország tiltja meg a román állampolgárok beutazását, és naponta több százzal nő az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma, a döntéshozók, a parlament elakadt a karanténtörvény tárgyalásánál.

A képviselőház ugyan még a múlt héten elfogadta a törvénytervezetet döntő többséggel (beleértve az ellenzéki Szociáldemokrata Párt, a PSD politikusait), és számos módosító javaslatot is sikerült egyeztetniük, hogy az esetleges hatósági túlkapásokat visszaszoríthassák, a szenátusban már nem mentek ilyen simán a dolgok, a PSD szenátorai, a párt több vezető politikusa a törvény ellen foglalt állást. Ily módon a tervezet szakaszonkénti vitája zajlott kedden a szenátus jogi szakbizottságában, kényelmesen, ráérősen – többek között az igazságügyi miniszternek, valamint Raed Arafat államtitkárnak és az egészségügyi miniszternek a jelenlétében, ez utóbbit pedig például arról is faggatták, ő hogyan látja az orvosok kötelező áthelyezését járványhelyzetben… Elvégre részleteiben és alaposan meg kell vitatni a jogszabályt, nehogy majd alapvető jogokat sértsen – indokolhatná meg gáncsoskodónak tűnő hozzáállását a PSD, és sajnos ebben van igaza. Hiszen az elmúlt hónapokban a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) számos intézkedését volt kénytelen felülbírálni és megtámadni a nép ügyvédje, majd ez alapján jogtalannak ítélni az alkotmánybíróságnak. Ismeretes, hogy a kijárási tilalom idején megszavazott egyes rendelkezések esetében is megállapítottak jogtalanságot, több előírás nem volt egyértelmű, joggal panaszkodtak sokan túlzott vagy alaptalan korlátozásokra, a hatóságok tetszőleges és törvénytelen intézkedéseire, eljárásaira. Hasonlóan történt most a karanténnal és elkülönítéssel valamint kötelező kórházi beutalással: szintén a nép ügyvédjének bejelentése nyomán állapította meg az alkotmánybíróság nemrég, hogy a korábban miniszteri rendelettel bevezetett karantén jogtalan, alkotmányellenes, valóban alapvető jogokat sért és “valóságos szabadságelvonást” jelent. Ennek hatására kezdték az emberek elhagyni a kórházakat, semmibe venni a elkülönítést, meg sajnos számos egyéb szabályt is, amely a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos. Persze, Ludovic Orban kormányfő bírálta emiatt a nép ügyvédjét valamint az alkotmánybíróságot, hogy meghiúsítja a kormány intézkedéseit és emberéleteket kockáztatnak. Holott azok intézményként kizárólag jogilag jártak el, és jogosan. Hiszen a jogtalanságot, a törvénytelenséget igenis meg kellett állapítani.

Egyesek (kár)örvendtek a kialakult helyzetnek, vagy mert visszanyerhették mozgásszabadságukat, vagy mert igazolva látták kifogásaikat a kormány ügyetlen (vagy inkább szakszerűtlen) intézkedéseire.  

Mindez vezetett most oda, hogy a Nemzeti Liberális Párt kénytelen volt úgymond az elejétől kezdeni mindent, és törvényben megfogalmazni valamint pontosítani az elrendelhető szabályokat járványhelyzetben és biológiai veszély esetén. És a jelenlegi helyzet, amikor naponta továbbra is több száz új fertőzöttet igazolnak, valóban szükségessé teszi a megfelelő jogszabályt ahhoz, hogy megfelelő intézkedéseket lehessen hozni. Na de ne feledjük, választási évben vagyunk, amikor (és nem csak akkor) mindegyik párt mondhatni maga felé hajlik. Az ellenzékben szervezkedni és népszerűséget gyűjteni próbáló PSD a végletekig igyekszik kihasználni a PNL joggal kritizálható botlásait, ezért nem meglepő, hogy a karanténtörvényt most a szenátusban szakaszonként szétszedik.

{Tovább olvasható még 172 szó.}
Tény az is, nem mindegy, milyen megfogalmazásban jelenik majd meg a jogszabály, hogy mit fog jelenteni az ideiglenes felügyelet, a beutalás, a karanténba helyezés és még számos eljárás, intézkedés, amit ennek alapján meghozhatnak a hatóságok. Mert úgy tűnik a naponta jegyzett új koronavírusos esetszámokból, hogy távolról sem tartunk még ott, hogy e
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ