Teljesen környezetkímélő közszállítást ígérnek 2026-ra
Három új trolibuszjáratot indítanak idén a megyeközpontban
Három új trolibuszjáratot indítanak idén a megyeközpontban
Vissza

Teljesen környezetkímélő közszállítást ígérnek 2026-ra

Huszonöt vadonatúj trolibuszt adott át tegnap Emil Boc, aki a városi tanács és a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozó tömegközlekedési vállalat idei és távlati terveiről is beszélt. Elmondta, hogy a saját, európai uniós és más forrásokból származó pénzalapok felhasználásával maximum hat év múlva Erdély fővárosában teljes mértékben környezetkímélő közszállítási járművek közlekednek majd annak érdekében, hogy megfeleljenek az európai elvárásoknak és előírásoknak. Közölte azt is, hogy az elkövetkező időszakban a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) által már átvett, de még forgalomba nem íratott újabb huszonöt trolibuszt bocsátanak az utazóközönség rendelkezésére, amely lehetővé teszi, hogy a jelenleg autóbuszok által kiszolgált két útvonalon trolik közlekedjenek majd. Szerinte az új trolik átadása is jelzi a városháza környezetkímélő tömegközlekedés iránti elkötelezettségét.

A szokásos helyszínre hívta a sajtó képviselőit a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) tegnap: a Györgyfalvi negyed végén, a hármas számú trolibusz végállomásánál található közszállítási telephelyre. Amint arról beszámoltunk, korábban ugyaninnen indították útjukra a svájci alapokból vásárolt elektromos buszokat, illetve az Európai Uniótól kapott pénzből beszerzett új autóbuszokat. A tegnap átadott 50 új trolit 30,9 millió euróra rúgó EU-s támogatásból vásárolta a városháza. 

A sajtónak nyilatkozva Emil Boc elmondta: a kedden átadott 25 trolibusz csak a fele annak a flottának, amelyet a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) vásárolt, a többit a forgalomba íratást követően üzemelik be. A kedden forgalomba állított trolibuszok a 4-es, az 5-ös, a 6-os, a 7-es és a 25-ös vonalon közlekedőket helyettesítik.

– Egy trolibusz ára áfa nélkül 2,4 millió lej, valamennyi európai előírásnak megfelelnek, a legmodernebbek. Van bennük légkondicionáló berendezés, felhajtó a kerekesszékek, babakocsik számára, LED-világítás, korszerű kommunikációs eszközök. A trolibuszokban összesen 142 személy utazhat, az ülőhelyek száma 43. A trolibuszok benti és kinti térfigyelő kamerákkal vannak ellátva, illetve képernyőkkel és hangosbemondóval rendelkeznek. Ugyanakkor a 3D-s utasszámláló rendszer segítségével a vállalat folyamatosan tájékozódhat arról, hogy bizonyos időszakban hány személy használja a járművet, valamint hányan szállnak fel és le egy-egy buszmegállóban – tájékoztatta a jelen levő újságírókat a polgármester. Hozzátette: ebben a pillanatban a közszállítási járműflotta felét környezetkímélő járművek teszik ki. 

Folyamatosan frissíti autóparkját a helyi közszállítási vállalat / fotó: Rohonyi D. Iván

– Ilyen vonatkozásban is elsők vagyunk az országban, de nem állunk le itt a fejlesztéssel: az elkövetkező években is ilyen típusú járműveket vásárolunk annak érdekében, hogy 2026-ig az egész járműpark környezetkímélő legyen. Nagyon ambiciózus terv, ám a közszállítási vállalat rendkívül versenyképes menedzsmentjével, európai és más pénzalapok segítségével sikerül tartanunk magunkat ahhoz az ígéretünkhöz, hogy egészséges környezetet és kényelmes közszállítást biztosítunk a kolozsváriak számára – jelentette ki a városvezető.

Újdonságként említette azt is, hogy a most átadott 25 és a forgalomba helyezendő ugyanennyi trolibusszal a Kolozsvári Közszállítási Vállalat járműflottájának kétharmada új. 

– A lakosság részéről érkezett kéréseknek eleget téve a közszállítási vállalat vezetőségével közösen úgy döntöttünk, idén három új trolibuszjáratot indítunk. Az első a Monostor lakónegyedet köti össze a vasútállomással, a második Györgyfalvit a Tetarom 2 ipari parkkal, az Emerson vállalat végállomással, a harmadik a Monostor negyedet és a Tetarom I ipari parkot. Ugyanakkor a 23-as és a 48-as vonalon az autóbuszokat trolibuszokra cseréljük. Ezenkívül az ötven új trolibusz segítségével lecseréljük a régieket – mondta a polgármester.

(Borítókép: A legmodernebb trolibuszokat vásárolta meg az önkormányzat / fotó: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Visszacsalogatja 30 millió eurós új ...
Sporthírek röviden
VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ