Tékarám lovasudvar: újabb megvalósult álom
Vissza

Tékarám lovasudvar: újabb megvalósult álom

A Téka újabb mérföldkövének szemtanúi lehettek azok, akik részt vettek szerdán délután a Kérő 88. szám alatti lovasudvar avatásán, a szamosújvári Téka Alapítvány 21. Őszi Évadnyitó rendezvénysorozata keretében.

Lovas múltunk olyan horderejű értéket képvisel, mint népmeséink, zenénk, táncaink. A Tékarám lovasudvar célkitűzése, hogy kultúránknak ezt az értékes darabkáját felmutassa, népszerűsítse, oktassa, s így a lehetőségekhez mérten széles körben újra hozzáférhetővé tegye. A Téka Alapítvány újabb álma valósult meg a Tékarám felavatásával. Elsőként Balázs-Bécsi Attila az alapítvány elnöke szólalt meg, aki most is kihangsúlyozta, hogy ebben a projektben is az emberek a fontosak. Az álmok csak csapatmunkával válhatnak valóra. Megköszönte Egri Hajnalnak a helyszín biztosítását és Sipos Zoltánnak a lovasudvar irányítását. Hozzátette: bizalommal tekint a jövőbe, hogy a művelődési központ, a magyar iskola után a Tékarám is tanulási helyszín lesz, ahol fiataljaink magyarságtudata is erősödik.

Nagy örömünkre e napon velünk lehetett Egri Hajnal kolléganőnk, aki Sipos Zoltánnal együtt szalagvágással hivatalosan megnyitotta a Tékarámot.

Sipos Zoltán, a lovasudvar vezetője, lovásza egy kis bemutatóval is készült. Bemutatta Szamost és Szedert, a két hucul lovat, s általuk a lóval való kommunikáció lépéseit is.

A sok gyerek nagy örömére a végén megsimogathatták a lovakat, sőt a bátor kamaszok a sörényét is befonták. Sokan lázasan készülnek az induló Magyar Lovas Műveltség tanfolyamra, ahol betekintést nyerhetnek a lovakkal való kommunikációba, megismerkedhetnek a lovak tartásával kapcsolatos tudnivalókkal, a lovak viselkedéstani sajátosságaival és persze elsajátíthatják a lovaglás rejtelmeit. A kezdőcsomag alapvető ismeretek elsajátítását tartalmazza, amelyek kötelezőek a lóra való felüléshez. A hatórás csomag a hagyományos magyar lovaskultúrára alapozva általános lóismeretet (viselkedéstan, a lóval nyelvén való helyes kommunikáció, alapvető biológiai ismeretek, lovak tartásáról való elméleti és gyakorlati ismeretek) nyújt. A tanfolyam elvégzése alapfeltétele a lóra szállásnak, ugyanis ezek az ismeretek megalapozzák a biztonságos lovaglást. A hat alkalom után bemutatót tartanak a szülőknek.                                         

A Haladó csomag a kezdő csomag folytatása, amelyben a lovas a fenti ismereteket gyakorlatba ülteti, illetve elmélyíti. Az órák alatt a lovaglás elméleti és gyakorlati ismereteinek bővítésére, illetve teljesebb körű lóidomítási módszerek elsajátítására nyílik lehetőség. A csomag tartalmaz tereplovaglásokat, kisebb lovastúrákat, hagyományos lovas harci játékokat is. Kilenc évesnél idősebb gyerekek számára ajánljak. A kisebb gyerekeknek alkalmanként közös foglalkozást tartanak az általuk meghirdetett időpontokban.

A lovasudvar beruházást a Téka Alapítvány saját költségvetéséből fedezte, a lovagláshoz szükséges felszerelés egy részét a BGA 2019 A külhoni magyar gyerekek éve program keretében támogatta.

Borítókép: Riti József Attila


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ