Tape art is lesz a Német Kulturális Központ 25. születésnapján
Vissza

Tape art is lesz a Német Kulturális Központ 25. születésnapján

Hétfőn a Kolozsváron működő Német Kulturális Központ lelkes szervezőcsapata nevében Ingo Tegge igazgató tolmácsolta a sajtónak az intézmény fennállásának 25. évfordulója kapcsán szervezett rendezvénysorozat részleteit.
- Központunk célja a Németország és Románia közti kulturális párbeszéd megerősítése. Az intézmény 1994-ben a Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsváron élő német kisebbség egyes tagjainak kezdeményezése alapján jött létre. A negyedévszázados születésnap rendezvénysorozatára ingyenes a belépés, és nem szükséges a német nyelv ismerete – hangsúlyozta az intézményvezető.

Az ünnepség szerdán, május 8-án, szerdán 16 órakor a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Aula Magnájában kezdődik hivatalos köszöntőkkel és kulturális programmal. Ezt követően 18 óra 30 perckor a Német Kulturális Központban képregény-kiállítás nyílik. Az intézmény keretén belül működő klub képviselője, Ileana Surducan elmondta: a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjai még 2010-ben létrehozták a klubot, két évvel később már albumot adtak ki, amelyben elsősorban az itt élőknek a Németországgal kapcsolatos személyes kapcsolatait mutatták be.

- A mozgalom a Német Kulturális Központnak köszönhetően indult és bontakozott ki. Máshol az országban nemigen működnek hasonló csoportosulások – mondta a művész.

Érdekes párosítással rukkolnak elő a szervezők: egyrészt a Geniale Dilettanten kiállítás segítségével bemutatják az 1980-as évek Berlinjében kialakult underground kultúra több vetületét, másrészt pedig az Erdélyben teljesen nóvumnak számító tape art művészi megnyilvánulási formának is helyet adnak.

Utóbbi kulturális irányzat képviselője, Claas Sleck a sajtóértekezleten elmondta: Németországban nem engedélyezett, ám a hatóságok tolerálják a grafitihez hasonlított megnyilvánulási formát. Aki kíváncsi, mi a tape art, az jöjjön el szerdán, május 8-án a Hunyadi (Ştefan cel Mare) tér 18. szám alá, a németországi fiatalok ugyanis a helyszínen egy ilyen jellegű kortárs művészeti alkotást hoznak létre.

Részletek a http://www.kulturzentrum-klausenburg.ro honlapon.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amíg él az Istentől kapott lélek, ...
Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és ...
I. liga, 20. forduló: CFR-vereség

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ