Gyűjteményes kiadvány megjelentetésével ünnepel a 75 éves Művelődés

Gyűjteményes kiadvány megjelentetésével ünnepel a 75 éves Művelődés
A folyóirat ismeretterjesztő, nagyobb lélegzetű írásaiból válogatott gyűjtemény látott napvilágot a 75 éves Művelődés évfordulós ünnepén. A Művelődés-enciklopédia című, négykötetes munka eddig megjelent köteteit a Kolozsvári Magyar Napokon mutatták be először.

A Vallásszabadság Házában megtartott rendezvényen Benkő Levente főszerkesztő beszélt a rendszerváltás utáni harminckét évet felölelő válogatás jelentőségéről. Mint elmondta, a folyóirat munkatársai a munka során arra törekedtek, hogy a szélesebb körben kevésbé ismert adalékokat tartalmazó írásokat gyűjtsék össze ebben a könyvben, amelynek első kötete az 1990 és 1997, a második az 1998 és 2005, a harmadik a 2006 és 2013, továbbá a negyedik a 2014 és 2022 közötti időszakból válogatott írásokat tartalmazza.

A folyóirat főszerkesztője a Művelődés folyóirat múltját is felelevenítette a rendezvényen. A Művelődés 1948-ban Művelődési Útmutató néven indult, az Îndrumător Cultural című kiadvány testvérlapjaként, ebből az időszakból több példányt is megtekinthettek a könyvbemutató résztvevői. A Művelődés meglehetősen hányatott története egy időre 1985-ben zárult le, ekkor beszüntették, 1989 decembere után viszont a volt szerkesztők azonnal újraszervezték a folyóiratot. A szerkesztőség Bukarestből Kolozsvárra költözött, főszerkesztője huszonkét éven át Szabó Zsolt volt. Tőle vette át a vezetést 2013-ban Dáné Tibor Kálmán, majd 2021-től Benkő Levente.

A négykötetes enciklopédia anyagait a szerkesztőség jelenlegi csapata válogatta, a főszerkesztő mellett Balla Sándor, Demeter Zsuzsanna, Péter János és Rostás-Péter Emese. A szerkesztőség jelen levő tagjai közül utóbbi ismertette a szöveggondozással, a szövegek kiválogatásával kapcsolatban felmerült dilemmákat. Demeter Zsuzsanna a képanyag összeállításának kihívásairól beszélt. A négy fejezet, vagyis témakör – Életutak, Helytörténet, Művelődéstörténet, Történelem – szerint csoportosított írásokat részben újabb keletű képanyag kíséri.

E. P.