Tajvani testvérpár indítja a Kolozsvári Zenei Őszt
Vissza

Tajvani testvérpár indítja a Kolozsvári Zenei Őszt

Tajvani testvérpár, Tung-Chieh Chuang karmester és Yu-Hui Chuang kürtművész lép fel az 53. Kolozsvári Zenei Ősz nyitó hangversenyén, október 11- én. A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón Geanina Simion közkapcsolatokért felelős szakember és Oana Andreica zenei titkár tájékoztatta a jelenlévőket.

Tung-Chieh Chuang is jelen volt az eseményen, a karmestertől megtudtuk: igen ritka alkalom az, hogy a két zenész testvér együtt lépjen fel.

– A családban mindenki zenész. Édesapám kürtművész, édesanyám csellón játszik, az öcsém szintén kürtművész, én pedig karmester vagyok, de én is több hangszeren tanultam meg játszani. Először vagyok Kolozsváron, 2012-ben Bukarestben, 2013-ban pedig Nagyszebenben vezényeltem. Testvéremmel Berlinben élünk, és igen ritka alkalom, hogy együtt lépünk fel. Ezért most a kolozsvári közös koncertünkre eljönnek a szüleink is – nyilatkozta az újságíróknak a tajvani származású, Berlinben élő karmester, aki pénteken Mozart 3. Esz-dúr kürtversenyét és Mahler VII. szimfóniáját dirigálja.

– Számomra Mahlert vezényelni mindig különleges öröm. Ezt a szimfóniát akkor komponálta, amikor meghalt a lánya, a végkicsengése mégis a derű, és minden előadót hatalmába kerít a boldogság, az öröm. Ezt az örömöt adom tovább a kolozsvári filharmónia zenekarának, tőlük pedig megsokszorozódva tér vissza hozzám, pénteken pedig a közönséghez. Aki szereti Mahler zenéjét, az szereti a hetedik szimfóniáját is. Mahler csak ebben a műben használja a mandolint és a gitárt, a szokástól eltérően most a karmester közelében helyezkednek el a művészek – összegzett a karmester.

Megtudtuk: a fiatal művész nagyon jól érzi magát Berlinben, amelyet az európai zene központjának tart, és ahol a fiatal karmestereknek alkalmuk nyílik a legjobbaktól tanulni, megnézni, amint dirigálnak. A Mozart-kürtverseny programba iktatását a tajvani kürtművész javasolta a kolozsvári filharmóniának.

Geanina Simion közkapcsolatokért felelős szakember kifejtette: a mostani zenei ősz nagyon változatos jellegű, többféle zenei stílust és műfajt mutat be. A közönség által leginkább kedvelt együttesek is fellépnek, mint például a Transilvania és az Arcadia vonósnégyes.

Oana Andreica művészeti titkár az október 23-i macedón népzeneátiratokat bemutató koncertet emelte ki, ahol öt macedón, egy román és egy bolgár művész lép fel. A fesztivál október 25-én zárul Hector Berlioz Faust elkárhozása című drámai legendájával, amelyet Sascha Goetzel vezényel. A koncertet román feliratozás kíséri.

A zenei ősz mindegyik hangversenyére – még a pénteki szimfonikus koncertekre is – jegyet kell váltania a közönségnek, mivel az évadra kötött bérletek nem érvényesek a fesztivál alatt.

A sajtótájékoztatón kitértek arra is, hogy a filharmónia 2020-ban Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékezik hét koncerttel, amelyek közül legalább egyre a 2020/2021-es évadban kerül sor.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Ókori „kolozsvári” múmiát CT-ztek az ...
Ötven perc bűvölet

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ