Szenátusi vallatás
Vissza

Szenátusi vallatás

Szokatlan eseménynek lehettünk szemtanúi tegnap a parlamentben. A Román Nemzeti Bank (BNR) teljes vezérkara felvonult a szenátus illetékes bizottsága előtt, amely meghallgatásra rendelte be Mugur Isărescu jegybankelnököt. A népes felvonulásnak a célja maga a központi bank kormányzójának elmondása szerint az volt, hogy lássák a honatyák, az intézményt nem egyetlen személy vezeti, kollektív döntések születnek.

A szenátorok, élükön Daniel Zamfir liberális ALDE honatyával, azt kifogásolták, hogy a jegybank a kereskedelmi bankok pártján áll és szemet huny a pénzintézetek kartellezése fölött, amelyek a bankközi hitelkamatlábat saját kényük-kedvük szerint állapítják meg, hogy több pénzt csikarjanak ki a hitelesektől. Az esemény szokatlansága abban rejlik, hogy az elmúlt harminc évben a jegybankkal nem háborúzott a politikum. Az Isărescu által vezetett intézmény általános elfogadottságnak és közmegbecsülésnek örvend. A kormány immár csaknem három hónapja ekézi a jegybankot, körülbelül azóta, amióta hirtelen megnőtt az infláció és újabban az euró árfolyama is elszállt, hiszen jelentősen meggyengült a hazai valuta az európai fizetőeszközhöz képest.

A kormány szerint a jegybanknak jobban oda kellett volna figyelnie ezekre a folyamatokra és kordában kellett volna tartania mind a fogyasztói árak növekedését, mind a valutaárfolyamot. Aki alaposan követte a BNR vezetőségének megnyilatkozásait, észrevehette, hogy a központi bank végezte a dolgát, ezért többször is figyelmeztette a kabinetet és a parlamentet: baj lesz, ha a termelékenység növekedését meghaladó ütemben emelik a béreket a közszférában. A versenyszférában ilyen probléma ugye nincs, mert ott a vállalkozók csak akkora fizetést tudnak adni, amennyi pénzt kitermel egy cég. Az államnál kicsit más a helyzet, ott nyakló nélkül lehet emelni a fizetéseket, így ma odajutottunk, hogy állami szektorban előnyösebb dolgozni, mint a versenyszférában. Ezzel évtizedes tendencia fordult meg, csakhogy ennek ára is van.

 A jegybank sokszor figyelmeztetett, hogy ha túl sok pénzt nyom a kormány a gazdaságba és túlságosan megemeli a béreket, akkor a megnövekedett fogyasztás előbb-utóbb inflációhoz vezet. Márpedig az infláció összefüggésben áll a bankközi hitelkamatlábbal (ROBOR), így a hozzáértőket nem érte meglepetésként, hogy a ROBOR is megnőtt.

{Tovább olvasható még 232 szó.}
A lej gyengüléséről is elég csak felidézni, hogy tavaly Románia újabb csúcsot állított be a nemzetközi gazdasági válság utáni időszakban a külkereskedelmi mérleg hiánya tekintetében, hiszen 2018-ban a deficit meghaladta a 15 milliárd eurót, miközben környező országokban, például Magyarországon külkereskedelmi többletet jegyeznek évek óta. Tavaly a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Cosmin Contra idegenlégiósai
Holtan találták meg a Dâmboviţa megyei ...
Továbbra is Csomortányi István az EMNP ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ