Szenátusi vallatás
Vissza

Szenátusi vallatás

Szokatlan eseménynek lehettünk szemtanúi tegnap a parlamentben. A Román Nemzeti Bank (BNR) teljes vezérkara felvonult a szenátus illetékes bizottsága előtt, amely meghallgatásra rendelte be Mugur Isărescu jegybankelnököt. A népes felvonulásnak a célja maga a központi bank kormányzójának elmondása szerint az volt, hogy lássák a honatyák, az intézményt nem egyetlen személy vezeti, kollektív döntések születnek.

A szenátorok, élükön Daniel Zamfir liberális ALDE honatyával, azt kifogásolták, hogy a jegybank a kereskedelmi bankok pártján áll és szemet huny a pénzintézetek kartellezése fölött, amelyek a bankközi hitelkamatlábat saját kényük-kedvük szerint állapítják meg, hogy több pénzt csikarjanak ki a hitelesektől. Az esemény szokatlansága abban rejlik, hogy az elmúlt harminc évben a jegybankkal nem háborúzott a politikum. Az Isărescu által vezetett intézmény általános elfogadottságnak és közmegbecsülésnek örvend. A kormány immár csaknem három hónapja ekézi a jegybankot, körülbelül azóta, amióta hirtelen megnőtt az infláció és újabban az euró árfolyama is elszállt, hiszen jelentősen meggyengült a hazai valuta az európai fizetőeszközhöz képest.

A kormány szerint a jegybanknak jobban oda kellett volna figyelnie ezekre a folyamatokra és kordában kellett volna tartania mind a fogyasztói árak növekedését, mind a valutaárfolyamot. Aki alaposan követte a BNR vezetőségének megnyilatkozásait, észrevehette, hogy a központi bank végezte a dolgát, ezért többször is figyelmeztette a kabinetet és a parlamentet: baj lesz, ha a termelékenység növekedését meghaladó ütemben emelik a béreket a közszférában. A versenyszférában ilyen probléma ugye nincs, mert ott a vállalkozók csak akkora fizetést tudnak adni, amennyi pénzt kitermel egy cég. Az államnál kicsit más a helyzet, ott nyakló nélkül lehet emelni a fizetéseket, így ma odajutottunk, hogy állami szektorban előnyösebb dolgozni, mint a versenyszférában. Ezzel évtizedes tendencia fordult meg, csakhogy ennek ára is van.

 A jegybank sokszor figyelmeztetett, hogy ha túl sok pénzt nyom a kormány a gazdaságba és túlságosan megemeli a béreket, akkor a megnövekedett fogyasztás előbb-utóbb inflációhoz vezet. Márpedig az infláció összefüggésben áll a bankközi hitelkamatlábbal (ROBOR), így a hozzáértőket nem érte meglepetésként, hogy a ROBOR is megnőtt.

{Tovább olvasható még 232 szó.}
A lej gyengüléséről is elég csak felidézni, hogy tavaly Románia újabb csúcsot állított be a nemzetközi gazdasági válság utáni időszakban a külkereskedelmi mérleg hiánya tekintetében, hiszen 2018-ban a deficit meghaladta a 15 milliárd eurót, miközben környező országokban, például Magyarországon külkereskedelmi többletet jegyeznek évek óta. Tavaly a
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ