Szemétellenes összefogás a „szőke” Szamosunkért
Vissza

Szemétellenes összefogás a „szőke” Szamosunkért

Komolyan gondolja a kolozsvári önkormányzat és a civil szféra a Kis-Szamos bevonását a város életébe. Ehhez több futó projekt és uniós források is rendelkezésre állnak. Azon a megbeszélésen pedig, amely arról szólt, hogyan lehetne tisztábbá tenni a Szamost, a vitaszervező Szamos Delivery képviselői mellett az önkormányzat projektvezetője, az új szászfenesi polgármester és a civil szféra más képviselői is részt vettek. Elhangzott: a Kis-Szamos az ország első folyója, amelynek saját fejlesztés, területrendezési és karbantartási stratégiája van.

A szerda esti megbeszélést szervező Szamos Delivery az utóbbi években több kampányban igyekezett figyelmeztetni a Szamos szennyezettségére, de kezdeményezéseikkel partszakaszokat is takarítottak és nekik köszönhetjük a part mentén sokfelé látható faépítményeket (padok, asztalok, kis házikók), mólókat, a víztükörig vezető lépcsőket. Több más civil szervezettel együtt október elején egy bringatúrával felavatták a reptéri bicikliutat, és ismertették annak folytatását: a Bochidától Gyaluig terjedő metropoliszövezeti bicikliút kiépítésére vonatkozó projektet.

Gyorsan népszerűvé vált az évekkel ezelőtt kialakított, a köznyelvben Boc napozójaként emlegetett Donát negyedi partszakasz is, mára szabadtéri filmvetítések és más rendezvények helyszíne. Ugyanúgy közkedvelt a Garibaldi hídtól megépített sétáló, amely a víztükör mindkét oldalán végigvonul a Rózsák parkjáig és a jobb oldali parton végighaladó kényelmes bicikliút. Az egész várost átszelő Szamos partja még sok kiváló lehetőséget tartogat, amelyekkel fokozható a lakosság életminősége, a környezeti feltételek, szabadidős lehetőségek is gyarapodhatnak.

A kolozsváriak és a Szamoshoz közötti kapcsolat helyreállításának és a folyó hosszának mintegy felét kitevő ismeretlen partszakaszok felderítésének, kiaknázásának lehetőségeiről beszélgettek a részvevők. A körforgásba bevont partszakaszokon megoldódna az illegális szemetelés is, a rejtett, kevésbé látogatott szakaszok melegágyai a szemétlerakatoknak. A partszakasz felderítéséhez a Szamos Delivery a lakosság segítségét kéri: a civil szervezet honlapján elérhető térképen bárki bejelölheti az általa ismert, a köztudatban jelen nem levő partszakaszokat, ahol nyáron napozni lehet vagy éppen árnyékot találni, vagy ahol felelőtlenek gyakran tárolnak hulladékot.

Rövidesen elkészül az Armatura park műszaki projektje, és még novemberben a Horea úti Szamos-hídtól a Kolozsvár–Szászfenes határáig terjedő övezetre vonatkozó műszaki projekt is, majd mindkét projektre még ebben az évben meghirdetik a közbeszerzési eljárást, tavasszal pedig már elkezdődnek a munkálatok is – mondta a megbeszélésen a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal városfejlesztési igazgatója, Ovidiu Cîmpean, aki egyébként a Rethinking Szamos nemzetközi ötletversenyt is menedzselte. Mint mondta, mindkét tervezetre már aláírták az európai uniós támogatási szerződéseket, amely több mint 32 millió eurót hoz a partfelújításra.

A Szamos és a partok tisztaságát illetően az igazgató emlékeztetett a Donát negyedi megoldásra: a strand közelében lebegő gáton akadnak fenn a hulladékok, majd néha kiürítik. Több mint 250 területen illegális szeméthalmokat találtak, a tulajdonosokat felszólították azok rendezésére. Az illegális szemetelés felszámolása érdekében az önkormányzat térfigyelő kamerák elhelyezését és rendszeres járőrözés bevezetését fontolgatja.

Az utóbbi években gyakran elhangzott: a Szamos tisztán tartása a folyó felsőbb szakaszainak a gondozását is feltételezi, történtek már kísérletek a szászfenesi szakasz szeméttároló jellegének felszámolására. A szerdai beszélgetésen részt vett Bogdan Pivariu, az ország legnagyobb községe, Szászfenes új elöljárója is, aki hangsúlyozta: minél inkább használjuk a Szamos partszakaszait, annál kevésbé válik szemétdombbá. Elismerte, hogy a folyórendezést illetően községének jócskán van lemaradása, amit igyekeznek behozni. A szászfenesi polgármester elmondta, építkezési hulladékgyűjtő központot terveznek kialakítani a községben, a kolozsvári önkormányzat által fontolgatott térfigyelő kamerarendszerhez hasonlóan megfigyelő kamerákat helyeztet a leginkább problémás partszakaszokra, ugyanakkor azok közelében szemétgyűjtő konténereket helyeztetne el azt remélve, hogy aki odaviszi a szemetet, legalább a kukákba dobja.

A Szamos-rendezés egyik legnagyobb nehézsége a Kolozsvár és Szászfenes határán található többhektáros terület, amely a Vízművek tulajdonát képező védett terület, amelynek a hatályban levő törvények kvázi érinthetetlenséget biztosítanak, ami a rendezésnek is gátat szab. Ennek feloldására a Napoca kerékpárklub képviselője elengedhetetlennek tartja a Szamos-rendezésben érdekelt önkormányzatok közös fellépését a környezetvédelmi, víz- és erdőügyi minisztériumnál. A Kolozs megyei honatyák részéről folytatott politikai lobbit tart szükségesnek az önkormányzat fejlesztési igazgatója is, rámutatva: a folyópart a polgármesteri hivatal felelőssége, maga a víztükör viszont már az országos vízügyi hatóságé.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ingyenes vetítésen látható a colectiv a ...
Dragnea egy új párt színeiben térne ...
Kopjafát avattak az ékes énekek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Tízezrek untoldoztak hétvégén ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • JZSUK: évkezdés tükre előtt állva