Zöld út a tanévkezdéshez Kolozs megye legtöbb településén FRISSÍTVE
Nem módosul a szeptember 14-re tervezett nyitás időpontja
Nem módosul a szeptember 14-re tervezett nyitás időpontja
Vissza

Zöld út a tanévkezdéshez Kolozs megye legtöbb településén FRISSÍTVE

Az egészségügyi minisztérium közzétette hétfőn az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, az iskolák ennek függvényében dönthetik el, hogy a szeptember 14-én induló tanévben hagyományos, online vagy vegyes rendszerben kezdik-e el az oktatást. A települések túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal. Kolozsvár is ezek közé tartozik. Kolozs megyében azonban hét község – köztük a jelentős magyar lakossággal rendelkező Magyargorbó és Szék sárga besorolást kapott, kettő pedig vöröset, Egeres és Magyarszarvaskend. Ludovic Orban hétfőn megerősítette: a tanítás szeptember 14-én egyértelműen elkezdődik, mindamellett az iskolák az adott település járványügyi besorolásának függvényében különbözőképpen dönthetnek az oktatás módjáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) besorolása szerint az elmúlt 14 napban országos szinten 2728 településen kevesebb mint egy az ezer főre jutó fertőzések aránya; 410 településen 1-3 közötti ez az arány; 43 településen pedig három vagy annál több. A tanintézetek vezető tanácsának javaslatát figyelembe véve a megyei vészhelyzet-bizottság fogja kibocsátani minden tanintézet működésére vonatkozó határozatot, amelyeket majd a tanügyminisztérium közzétesz a honlapján.

A Kolozs megyében található 81 közigazgatási egység közül 46-ben nincs fertőzött, 26-ban pedig kevesebb mint egy fertőzött jut ezer főre. Sárga minősítést kapott Kolozsborsa (1,52 fertőzött 1000 lakosra), Csürülye (1,99), Erdőfelek (1,69), Magyargorbó (1,78) Récekeresztúr (1,49), Szék (1,31) Révkolostor (1,02). Két község kapott vörös jelzést: Egeres (4,41) és Magyarszarvaskend (3,05).  Kolozsváron 0,65, Tordán 0,33 Aranyosgyéresen 0,44, Désen 0,32, Szamosújváron 0,17, Bánffyhunyadon 0,42 fertőzött jut ezer lakosra.  

A jelentős számú magyar lakossággal rendelkező városok közül Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a zöld, míg Nagyvárad, Csíkszereda és Kézdivásárhely a sárga zónához tartozik.

Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta: annak ellenére, hogy Kolozs megye legtöbb települése, így a megyeközpont Kolozsvár is zöld minősítést kapott, mivel a fertőzési mutató nem haladja meg az 1-et 1000 lakosra, az oktatás formáját az szabja meg, hogy mennyire sikerül a tanulók közötti egy méteres távolságot betartani az osztályteremben. Ha egy osztályban sikerül a gyerekek közötti távolságot megtartani, akkor mindenki megy iskolába. Ha viszont nem, akkor az osztály egy része megy iskolába, a másik része pedig otthonról, online kapcsolódik be az oktatásba. Ennek ellenére az elemi tagozatos kisdiákok, a nyolcadikosok és a tizenkettedikesek tanulók naponta fognak bejárni a tanórákra. 

Mákófalván online képzés

A tanévkezdést illetően azokon a településeken, ahol az elmúlt két hétben az ezer lakosra számolt fertőzöttek száma egy alatt van, a zöld forgatókönyv lép érvénybe, azaz minden évfolyam tanulói fizikailag is jelen lehetnek az iskolakezdésen, és hagyományos oktatásban lehet részük. Azokon a településeken, ahol ezer lakosra számolva 1–3 közötti koronavírus-fertőzöttet összesítettek, vegyes (hibrid), azaz online és hagyományos oktatás zajlik majd párhuzamosan. A kizárólag online tanítást előíró vörös forgatókönyvet pedig akkor alkalmazzák, ha ezer lakosra több mint három fertőzött jut.

Egeres községben csak Mákófalván van magyar oktatás, egy kislétszámú magyar ovis csoport és egy szintén kislétszámú elemi tagozat működik a faluban. Both György, a község alpolgarmestere elmondta,  Mákóban 10 óvodás és 20 elemista van, valamennyien online fognak tanulni, a feltételek adottak, biztosított. Amint arról korábban tudósítottunk, múlt héten egy mákófalvi varrodában 24 alkalmazottnak lett pozitív a koronavírus-tesztje. A fertőzöttek között inaktelkieket, kolozsváriakat, szászfenesit, darócit is találunk, de a legtöbben – tizennégyen – mákófalvi lakosok.

Széken a hagyományos oktatás felé hajlanak 

A “sárga” Szék községben óvoda és I-VIII. osztályos általános iskola működik. Győri Sándor, a széki Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta: a két intézményben közel 190 gyerek jár. Ez azt jelenti, hogy a diákok létszáma osztályonként ritkán haladja meg a 15-öt.

– Ha városon a 30-as létszámú osztályban megengedett, hogy 15, vagyis az osztály fele legyen jelen, akkor itt is megengedhetnék, hogy a 15-ös létszámú osztály mindegyik tanulója részt vegyen az órán a távolságtartásra vonatkozó szabályok betartásával. A faluban csak egy családról van tudomásom, amelynek tagjai koronavírussal fertőződtek meg. Ám az ő esetükben is jó pár nap eltelt, amióta igazolódott a fertőzés ténye – nyilatkozta az iskolaigazgató.

A szintén sárga minősítésben részesülő Magyargorbó községhez tartozó falvak közül Magyarvistában van magyar oktatás egy kislétszámú óvodai csoportban és az elemiben. Értesüléseink szerint ez utóbbiban szimultán működik majd a tanítás, két csoportban.

A lapunk vonzásköré tartozó Fehér, Szilágy és Beszterce-Naszód megyében nincs piros zónának minősített település.

Fehér megyében  a 78 település közül 0,00 százalékos fertőzési rátát jegyeztek 38 helységben. Sárga zónába tartozik Fehérvölgy (1,49), Berve (1,01), Maroskarna (1,12), Szászorbó (1,43), Mihálcfalva (1,54), Miriszló (1,50), Mogos (1.29) Podsága (1,05), Alsócsóra (1,29), Sugág(1,03)  község. Nagyenyeden 0,55, Gyulafehérváron pedig  1,11 a fertőzési ráta.  Magyarlapádon, Torockón 0,00 százalékos a fertőzési ráta.  

Beszterce-Naszód  sárga jelzés van érvényben Beclean (1,96), Nagydemeter (1,24), Úrháza (1,55), Nagyrebra (1,80), Kissajó (1,55), Ispánmező (1,64) községben.

Besztercén 0,58 százalékos a fertőzési ráta. A megye 62 településén 0,00 százalékos mutatót jegyeztek 29 községben.

Szilágy megyében 5 községben van érvényben sárga jelzés: Felsőegregy (2,11), Szilágybagos (1,54), Nagylózna (2,18), Nyirsid (1,66) Alsóegregy (1,24) községben. A megye 61 települése közül 25 községben 0,00 százalékos mutatót jegyeztek. Zilahon 0,80, Szilágycsehben 0,00, Zsibón 0,09, Szilágysomlyón pedig 0,23 fertőzési rátát jegyeztek.

Hétfői sajtónyilatkozatában Ludovic Orban bejelentette: a tanév szeptember 14-én elkezdődik, az eddigiekben már körvonalazott forgatókönyvek szerint. Mint mondta, hivatalosan nem tárgyaltak arról lehetőségről, miszerint október elsejéig csak online oktatás legyen a tanintézményekben. Orban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kampányközpontjában tartott hétfői gyűlést követően fejtette ki az újságíróknak, hogy az „iskola szeptember 14-én egyértelműen elkezdődik. Mindamellett, az iskolák az adott település járványügyi besorolásának függvényében különbözőképpen dönthetnek a tanévkezdés és oktatás módjáról – tette hozzá.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ