Magyar Szülők Szövetsége: A szülők többsége a tanintézetek megnyitását kéri

Magyar Szülők Szövetsége: A szülők többsége a tanintézetek megnyitását kéri
Ludovic Orban miniszterelnök szerdán újra megerősítette a Klaus Iohannis államfő által a múlt héten tett bejelentést, miszerint szeptember 14-én megnyitnak az iskolák azokon a településeken, ahol az illetékes hatóságok úgy ítélik meg, hogy nem magas a koronavírus-fertőzési kockázat. A Magyar Szülők Szövetségének elnökét, Csíky Csengelét arra kértük, értékelje a tanévkezdést illetően tett bejelentéseket. Arról is faggattuk, az úgynevezett zöld, vagy sárga forgatókönyvek esetén milyen feltételek mellett lehetne joga a szülőnek arra, hogy elemista, vagy 8., 12.-es osztályba járó gyerekét a tanévkezdés után – egészségügyi, elővigyázatossági okokból – otthon tartsa, és az online oktatás lehetőségeihez folyamodjon.

A Magyar Szülők Szövetsége a Szülői Szervezetek Országos Föderációján keresztül néhány napja kérvényezte, hogy a szülőnek joga legyen gyereke online iskoláztatását igényelni, ha az egészségügyi gondokkal küzd, vagy egy fedél alatt él olyan veszélyeztetett, krónikus beteg vagy idős családtaggal, aki életveszélybe kerülhet, ha a diák az iskolában megfertőződik, és hazaviszi a vírust.

Mint ismeretes, minden diák hagyományos módon iskolába mehet, ha az adott településen az utolsó két hét alatt diagnosztizált fertőzések ezer lakosra jutó száma egy alatti. Amennyiben ez a mutató egy és három között van, a diákoknak egy része vehet részt személyesen a tanórákon a többi online követi az oktatást; illetve, ha ez a szám 3 fölött van, magasnak tekintik a járványveszélyt, így az oktatás teljesen online térben zajlik. Mindezek mellett, a kormányzati illetékesek alapvető szempontnak tekintik, hogy a sárga forgatókönyves településeken az elemista és a végzős, azaz 8. és 12. osztályos diákok mindenképpen bejárjanak az órákra.

Csíky Csengele a Szabadságnak elmondta: eleve az országszerte működő, különféle szülői szervezetek kérése volt, hogy az elemi és a végző osztályok az új tanévben hagyományos módon járhassanak iskolába – ezt a zöld és a sárga forgatókönyv egyaránt lehetővé teszi.

„Egyelőre még tárgyalnak arról, hogy kérheti-e a szülő, hogy gyermeke ne vegyen részt fizikailag a tanórákon, ha a gyereknek magának vagy családtagjának olyan betegsége van, hogy végzetes lehet számára a fertőzés” – mondta el Csíky Csengele.

– Az Alkotmány ugyanis kimondja, hogy az iskoláztatás kötelező; ha meghosszabbítják az úgynevezett veszélyhelyzetet, akkor a kormány hozhatna viszont rendeletet a fenti kérdés szabályozására. A Magyar Szülők Szövetsége és a Szülői Szervezetek Országos Federációja felvállalta ezt az ügyet, de egyelőre még zajlik a megoldáskeresés a témában – magyarázta az ernyőszervezet elnöke. Várhatóan olyan orvosi igazolásokra lesz szükség, amelyek bizonyítják, hogy a gyerek vagy családtagja veszélyeztetett kategóriába tartozik. A számítások szerint, körülbelül 200 gyerekre esik egy olyan, akire egyéb betegsége miatt veszélyes lehet a koronavírus fertőzés. Ugyanakkor vélhetően figyelembe vehetik a szülő, a testvér, adott esetben az idős családtag állapotát, aki egy légtérben él az iskolába járó gyerekkel – folytatta Csíky Csengele.

A kérdés megoldása tehát egy összetett folyamatot feltételez, ezért nem lehet az eljárást egyik napról a másikra kidolgozni – tette hozzá. – A Szülői Szervezetek Országos Federációja elsősorban az oktatásüggyel tud tárgyalni; javaslatainkat, érdekérvényesítő eszközeinket ezen a területen érvényesíthetjük – a tanügyminisztériumnak kell a kérdést továbbvinnie más szintekre – magyarázta a Magyar Szülők Szövetségének elnöke.

Egyik szülői érdekképviseleti szervezetnek sincs jogköre arra, hogy az egészségüggyel vagy a különböző kormányzati szervekkel tárgyaljon, ezért többlépcsős a folyamat, és valószínű, hogy a különböző politikai pártok képviseleteinek is be kell kapcsolódniuk – folytatta. „Ezért a jövő héten a magyar közösség parlamenti képviseletét ellátó, oktatásügyi szakbizottságokban résztvevő politikusoknak átadjuk ezt a kérvényt, és szorgalmazzuk, hogy vigyék tovább; illetve, ha szükséges, törvénymódosítással próbálják meg rendezni ezt a kérdést” – emelte ki az elnök.

– Alapvetően, a magyar közoktatásban résztvevő tanulók szülei többségének az a kérése, hogy nyissák meg a tanintézményeket, legyen fizikai jelenlét az órákon; azzal a kitétellel együtt, hogy amennyiben egészségügyileg indokolt, az adott szülőnek legyen meg a lehetősége, hogy otthon tarthassa a gyermekét, online iskoláztatással – jelentette ki Csíky Csengele. Kérdésünkre, hogy volt-e a szövetségnek a magyar szülők véleményének felmérését célzó közvélemény-kutatása, az elnök elmondta: egy ilyen felmérés lebonyolítása legalább hat hónapos procedúra, erre a jelen körülmények között nincsen idő; az ernyőszervezet különböző, tanintézményekben, megyékben működő képviseletei gyűjtik össze az általános véleményeket, gyorskérdések alapján, s ezek érkeznek be a vezetőséghez.