Startol a délutáni foglalkozás, több a bentlakó Beszterce-Naszód megyében
Vissza

Startol a délutáni foglalkozás, több a bentlakó Beszterce-Naszód megyében

Jó hírekkel kezdődik a 2019-2020-as tanév azon diákok számára, akik magyar nyelvű oktatást választottak Beszterce-Naszód megyében. Az RMDSZ megyei szervezete idén is különféle lehetőségeket kínált több iskolai korosztály számára: iskolatáska program, délutáni foglalkozás, iskolabuszok és bentlakás.

SZERZŐ: ZOLTÁN-SIPOS TÍMEA

Immár 10. alkalommal bonyolította le az Iskolatáska programot az érdekvédelmi szervezet, ennek részeként minden diák, aki először lépi át az iskola küszöbét, alaptanszerekkel felszerelt iskolatáskát kapott ajándékba. Beszterce-Naszód megyében 41 előkészítős diák örvendhetett a tanévkezdési ajándéknak, amit a Rákóczi Szövetség, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete és az RMDSZ önkormányzati képviselőinek jóvoltából tudtak megvásárolni. A táskák a megye nyolc településére jutottak el: Beszterce, Bethlen, Szentmáté, Magyarnemegye, Magyarborzás, Apanagyfalu, Vice, Cegőtelke. Besztercén az iskolatáskákat Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Antal Attila városi tanácsos, Zoltán-Sipos Tímea megyei ügyvezető elnök és Máthé Loránd, a besztercei MADISZ ügyvezető elnöke adta át, a megyében pedig a helyi RMDSZ elnökei, tanácsosai juttatták el mindenkinek.

Idén is folytatódik a tavaly kezdeményezett program, amelynek keretén belül bérmentesen ingázhatnak napi, illetve heti szinten a diákok. Szeptember 10-től kezdődően három útvonalon történik a közlekedés: Szentmátéból, Újősből, Cegőtelkéről, Tacsról, Sófalváról, Besenyőből Besztercére; Árpástóról, Felőrből, Rettegről, Somkerékről, Sajószentandrásról, Négerfalváról, Almásmálomból, Szeszármról Bethlenbe; Kékesről Vicébe. Az RMDSZ megyei szervezete a program által közel száz gyerek ingáztatását oldja meg bérmentesen.

Nőtt a bentlakó diákok száma: 30 diák döntött idén a bentlakás mellett. A szervezet gondoskodik a diákok elszállásolásáról, napi három étkezéséről, a megfelelő tanulási, felkészülési feltételek biztosításáról (szilencium), valamint megoldotta az ingáztatást péntek délután Besztercéről minden diák szülőfalujába, vasárnap pedig vissza a városba.

Az idén elkezdődik a már két éve tervezett délutáni foglalkozás. A projektet a Magyar Ifjúsági Értekezlet kezdeményezte és tervezte, idéntől pedig Magyarország kormányának támogatásával, országos programként az Iskola Alapítvány működtetésével történik. 114 diák kérvényezte a délutáni foglalkozást Beszterce-Naszód megye 2 városában, Besztercén és Bethlenben, akikkel 8 pedagógus foglalkozik majd. 12 órától 16 óráig, órarendtől függően a gyerekek megoldják a házi feladatokat a pedagógus felügyelete alatt, különböző kézműves és sporttevékenységeken vesznek részt, valamint közösen elfogyasztanak egy meleg ebédet is. Ugyanakkor Besztercén egy gyermekpszichológus segítségével fejleszthetjük a diákok képességeit, aki heti egy órát foglalkozik minden csoporttal. A program Bukarestben és 8 szórványmegyében működik.

(Borítókép: MÁTHÉ LORÁND)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ