Sporthírek röviden a nagyvilágból
Vissza

Sporthírek röviden a nagyvilágból

TOKIÓ 2020: MOHAMED AIDA ÉS CSEH LÁSZLÓ VISZI A MAGYAR ZÁSZLÓT A MEGNYITÓN

A tokiói játékok megnyitóján a vívó Mohamed Aida és az úszó Cseh László viszi majd a magyar zászlót, előbbi sportoló a hetedik, utóbbi az ötödik olimpiáján vesz részt. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja emlékeztetett: a megnyitók történetében először minden ország 1-1 női és férfi sportolója együtt viheti majd a nemzeti lobogót. Kiemelték: amíg az olimpiai fogadalomtételen két ifjúsági olimpiai bajnok mondhatta az eskü szövegét – Késely Ajna úszó és Péni István sportlövő –, addig a MOB sportolói bizottságának javaslatára a zászlóvivőknél két rutinos versenyzőre esett a választás. A világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok Mohamed Aida elmondta: hatalmas megtiszteltetés, hogy ő lehet az egyik zászlóvivő, és a hír hallatán a könnyeivel küszködött. A másik zászlóvivő, a négyszeres olimpiai ezüst-, kétszeres bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlónak viszont át kellett gondolnia a felkérést, ugyanis eddig egyetlen olimpiai megnyitón sem vett részt, mert másnap vagy az azt követő napon mindig versenyeznie kellett már, és „szereplési vágya” sincs. A tokiói olimpia megnyitóját július 23-án rendezik.

FIZETÉSKÉPTELEN A DINAMÓ

Ismét fizetésképtelen a csőd szélére jutott Bukaresti Dinamó labdarúgócsapata. Az együttes sajtóközleményben tudatta, hogy kérést nyújtott be a törvényszékhez a fizetésképtelenséggel kapcsolatos procedúra elvégzésére, hogy utolsó pillanatban megmentsék az együttes élvonalbeli szereplését.

KÉT ELŐKÉSZÜLETI MÉRKŐZÉS A ROMÁN OLIMPIAI FOCICSAPATNAK

A nyári olimpiai játékokra készülő román labdarúgó válogatott két előkészületi mérkőzést vív a tokiói indulás előtt. Mirel Rădoi szövetségi kapitány U23-as együttese július 10-én és 13-án egy másik ötkarikás résztvevő, Szaúd-Arábia válogatottja ellen lép pályára a mogoşoiai edzőtábor keretében.

FÉRFI RÖGBI: VERESÉG AZ ARGENTIN VÁLOGATOTTÓL

A angol Andrew Robinson szövetségi kapitány vezette Románia férfi rögbiválogatottja előkészületi mérkőzést vívott a bukaresti Diadalív Stadionban az argentin csapattal, és 24–17 (17–9) arányú vereséget szenvedett a világranglistán előrébb levő gárdától (a dél-amerikai együttes a 9., a hazai csapat a 18. a rangsorban). A sikerrel a Mario Ledesma szövetségi kapitány irányította Argentína egyúttal elhódította az első alkalommal kiosztott Latin Kupát, amelyet ezentúl a két együttes közötti találkozókon adnak át a győztesnek, hasonlóképpen az Antim Ivireanu-kupához (Grúzia/Georgia ellen), a Kiseleff-kupához (Oroszország ellen) és a Pershing-kupához (az Egyesült Államok ellen).

A román pontszerzők: Ionel Melinte (4 büntető), Eugen Căpăţînă (cél).

A hazai együttesnek július 10-én is lett volna barátságos meccse a fővárosban a sokkal nevesebb skót csapattal, viszont a britek a koronavírusos eseteik miatt lemondták a találkozót.

MOMIR ILIC ÉS GULYÁS PÉTER LESZ A TELEKOM VESZPRÉM ÚJ EDZŐPÁROSA

A szerb–magyar Momir Ilic lesz a Telekom Veszprém vezetőedzője, munkáját Gulyás Péter másodedzőként segíti – jelentette be a Veszprém Handball Team Zrt. sportigazgatója a klub veszprémi sajtótájékoztatóján. Nagy László közölte: a két, Veszprémhez szorosan kötődő szakemberrel 2 + 1 éves szerződést kötött a klub. A további edzői stáb változatlan marad – tette hozzá. A sportigazgató elmondta: a csalódást keltő előző idény után hároméves programot indítanak, melynek első éve az építkezés időszaka lesz. Elsődleges cél a csapategység kialakítása mellett a magyar bajnoki cím visszaszerzése, a Magyar Kupa megtartása, valamint a Bajnokok Ligájában a minél jobb szereplés – foglalta össze Nagy.

 

ADRIAN RĂSPOPA NYERTE A BÁKÓI MOLDVAI RALIT

A ralibajnokság hatodik szakaszát, a Bákói Moldvai Ralit az Adrian Răspopa/Cosmin Diacu (Skoda Fabia R5) egység nyerte 1:24:08,4 órás teljesítménnyel 1:48,5 perccel megelőzve a Dan Gîrtofan/Tudor Mârza (Skoda Fabia Rally2) egységet és 4:57 perccel megelőzve az Adrian Teslovan, Cseh Vajk Imre (Mitsubishi Lancer EVO X) egységet. Răspopa a 12 mért szakaszból 10-et megnyert, a másik kettőt Gîrtofan hozta. A címvédő olasz–román Simone Tempestini (Napoca Rally Academy) továbbra is magabiztosan vezet összesítésben 150,80 ponttal, megelőzve Gîrtofant (119), Sebastian Barbut (110,2) és Adrian Teslovan (105,2), Răspopa a 8. helyen áll, 73 pontot gyűjtött. A ralibajnokság következő állomása a Szeben Rali lesz július 30–31-én.

 

FORMA–1: NORRIS ÉS PÉREZ BÜNTETŐPONTJAI

Számos vitás esetet és büntetést hozott az Osztrák Nagydíj, a vizsgálódásnak és a szankcionálásnak pedig a leintést követően sincs vége. A futamon kiosztott időbüntetés mellé például Sergio Pérez és a brit Lando Norris (McLaren) is megkapta a maga büntetőpontját, amiért a verseny bizonyos szakaszában leszorították riválisukat a pályáról.

Norris a mexikóival történt incidens miatt kapott két büntetőpontot, miután a szövetség egyértelműen kijelentette, hogy nem hagyott elég helyet a Red Bull versenyzőjének, és letolta őt a pályáról a négyes kanyarnál a futam harmadik körében.

A most kiosztott büntetőpontokkal Norris neve mellett már tíz ilyen egység található, vagyis a fiatal versenyző kettőre került attól, hogy automatikusan eltiltsák a soron következő versenytől. Igaz, némileg azért fellélegezhet, a Brit Nagydíjig ugyanis kettő törlődik majd (egy büntetőpont csak egy évig van érvényben), Silverstone-ban tehát már csak nyolc fekete pont lesz az „ellenőrzőjében”.

Pérez a futam során kétszer is leszorította a monacói Charles Leclerc-t (Ferrari) a pályáról (az egyik alkalommal ugyanott és ugyanúgy, ahogy Norris őt), amiért kétszer kapott öt másodperces büntetést. Mivel kiállása már nem volt, ezt a versenyidejéhez adták hozzá.

A két leszorításért a rutinos mexikói is kapott két-ét büntetőpontot, ezzel pedig összesen már nyolc van a neve mellett. Silverstone-ba érkezve tehát neki is ugyanannyi lesz, mint Norrisnak, vagyis mindkettejüknek figyelniük kell majd, hiszen csak négy büntetőpont fogja elválasztani őket az automatikus eltiltástól.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ