Sporthírek röviden
Vissza

Sporthírek röviden

A FUKUOKAI VIZES VILÁGBAJNOKSÁGOT 2022 MÁJUSÁRA HALASZTOTTÁK

Jövő évről 2022 májusára halasztotta a fukuokai világbajnokságot a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA). A hétfői bejelentés szerint az eredetileg 2021. július 16. és augusztus 1. közé kiírt vb 2022. május 13-án kezdődik és 29-ig tart majd.

A FINA azután kezdett új időpontot keresni, hogy az idei tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották és a két nagy esemény ütközött volna. A nemzetközi szervezet a döntés előtt egyeztetett a rendező várossal, a Japán Úszó Szövetséggel, a szervezőkkel, a versenyzőkkel és edzőkkel, valamint az illetékes bizottságokkal, a televíziós partnerekkel és a szponzorokkal. A hétfői közleményében jelezte: miután a közreműködőktől beérkeztek a visszajelzések, biztos abban, hogy a legjobb feltételeket tudják majd biztosítani a versenyzőknek.

„Egy olyan időszakban, amelyben még soha nem tapasztalt bizonytalanság uralkodik, a FINA reméli, hogy az új dátum bejelentésével segíti a tervezést az összes érintett számára” – fogalmazott Julio C. Maglione elnök.

A nemzetközi szövetség azt is közölte, hogy a masters-vb-t 2022. május 31. és június 9. között rendezik meg Kjúsú szigetén.

JÚNIUSBAN FOLYTATÓDIK A ROMÁNIAI KÉZILABDA-BAJNOKSÁG

A Román Kézilabda Szövetség (FRH) hétfői videókonferenciáján szavazott az élvonalbeli bajnokságok júniusi folytatásáról. A tanács 12 szavazattal és 4 ellenszavazattal eldöntötte, hogy a férfiaknál a Bölények Ligája a tervek szerint június 14-én folytatódik a 24. fordulóval, ezenkívül már csak két játéknap van az alapszakaszból (június 18. és 21.), továbbá június 28-án pótolják a két elmaradt mérkőzést (a 10. fordulóból halasztott Tordai Potaissa–Bukaresti Dinamó találtkozót és a 23. fordulóból a Temesvári Politechnika MSC–Buzăui KK meccset).  A férfi Román Kupa Final Four döntőjét június 24–25-én bonyolítják le, a Bákói MSC–Bukaresti Dinamó elődöntőt pedig bajnoki mérkőzésnek is jegyzik (ezt a 20. fordulóból halasztották el). A másik ágon Temesvár–Dél-Dobrudzsai KK összecsapás lesz.

A női MOL Virágok Ligájában június 24-én pótolják a Szloboziai MKK–Bukaresti MSC mérkőzést, egyébként a Román Kupa negyeddöntőjének megmaradt találkozóit rendezik meg június 16-án, majd öt napra rá itt is megrendezik a Final Fourt. A helyzetet május 18-án még újraértékelik.

SAKK: ONLINE NEMZETEK KUPÁJA

Hat sakkválogatott részvételével kedden kezdődött és vasárnap zárul a Nemzetek Kupája elnevezésű torna, amelyet a nemzetközi szövetség (FIDE) írt ki körmérkőzéses rendszerű online verseny formájában. A FIDE hétfői híre szerint az első fordulóban Európa válogatottja Oroszország csapatával ül asztalhoz, Kína a Világ maradék része nevű vegyes válogatottal, India pedig az Egyesült Államokkal találkozik. Minden együttes kétszer játszik mindenkivel, és az így kialakuló rangsor első két helyezettje vív meg a vasárnapi úgynevezett szuperdöntőben. Az egyes partik alapjátékideje 25 perc. A csapatviadal minden összecsapását négy táblán bonyolítják le: három táblán férfi, egyen pedig női párharc lesz. A torna összdíjazása 180 ezer dollár.

KANADAI TESTEDZÉSI TANÁCSOK SZAMOSÚJVÁRI IDŐSEKNEK

Nem mindennapi mozgási gyakorlatoknak lehettek részesei az elmúlt napokban a szamosújvári nyugdíjasok: a montreali televízió meghívottja, Paul Jucan mutatott be gyakorlatokat számukra. Ő néhány évvel ezelőtt telepedett le  Kanadában, ahol mint sporttanár  is működik.

Jucan a Testnevelési Főiskolát Kolozsvárott végezte, majd szülővárosában, Szamosújvárott tevékenykedett edzőként és futballbíróként. A kilencvenes évek végén a helyi Atletic Olimpia klub egyik alapító tagja volt.

Kihasználva a kanadai tv meghívását, a képernyőn keresztül néhány otthoni testedzési gyakorlatot ismertetett szülővárosa idős lakóival. A házi őrizetre kényszerült öregek részére a korosztálynak megfelelő mozdulatokat küldött a világhálón keresztül a szamosújvári eredetű sportember, aki az óceánon túl sem felejtette el, honnan is indult el. Ugyanakkor Paul Jucan egy fényképet is küldött honfitársainak az egykori tornász Nadia Comăneci társaságában, akivel éppen Montrealban egy karitatív jellegű rendezvényen találkozott.

A mostani járvány közepette bármilyen szakmai útmutatás jól fog a fizikai erőnlét megtartása terén. (erkedi)


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ