Sok hűhó semmiért
Vissza

Sok hűhó semmiért

Ki írta A kőszívű ember fiait? Mikor született Mikszáth Kálmán? Hol folyik a Nílus? Mikor volt a waterloo-i csata? Igaz, vagy hamis az az állítás, hogy … Hirtelenjében ilyen egyszerű kérdések jutottak eszembe, amikor meghallottam, hogy a tanügyminiszter megváltoztatja a nyolcadikosok szakaszzáró és az érettségi vizsgának a tételrendszerét, azaz a vizsgázó diákoknak már 2019-től több olyan rács-teszt jellegű kérdésre kell válaszolniuk, amelyek nem annyira a fantáziát és a kompetenciákat, hanem a konkrét, megszerzett tudást, információt mérik.

Erre azért van szükség, mivel a jelenlegi tételek szubjektív jegyadást eredményeztek, és ez pedig hátrányosan érintette a tanulót. Hiszen mindnyájan ismerünk, ha másképp nem, hallomásból, olyan esetet, hogy a vizsgán elért jegyet megfellebbezte az érintett fél, és sokszor több jegynyi különbség volt a két osztályzat között.

Szerintem jó, ha több lesz a rácstesztszerű kérdés, mivel az ezekre adott válaszok értékelésekor fel sem merülhet a szubjektív értékelés ódiuma.  A vizsgázó vagy tudja a helyes választ, vagy nem. A vizsgaizgalmak miatt a fiatal amúgy is hajlamos lehet túlértékelni saját teljesítményét, ám a rácsteszt-szerű feladatok esetében ez nem áll fenn, és a javítás tényleg sokkal egyszerűbb.

Tévedés ne essék: a minisztérium közleménye szerint – de tudhatjuk mi is, akiknél vizsgázó gyerek van a családban – ilyen típusú kérdések eddig is voltak, most csak ezek arányát növelték volna meg.  

A hírt október 31-én kora délután közölte a minisztérium azzal a kikötéssel, hogy a tételmintákat – mind a nyolcadikosok, mind az érettségizők esetében – november 1-jén teszik közzé. Pár óra múlva már azt is megtudhattuk, hogy az érettségi tételmintákat már közzé is tették. Aztán november 2-án arról szóltak a hírek, hogy az ideiglenes tanügyminiszter levett a honlapról mindent, az előtt egy nappal közzétett tételmintát. Tette ezt azért, mert aznap sebtében összehívott találkozón egyeztetett pedagógusok, szülők, tanulók érdekképviseletében eljáró személyekkel. 
{Tovább olvasható még 233 szó.}
A tegnap délelőtti találkozó eredménye az volt, hogy az ideiglenes tanügyminiszter egy évvel elhalasztotta a rácsteszt-szerű kérdések arányának növekedését.  A hírportálok szerint, számomra érdekes módon, pont a találkozón részt vevő diákok ellenezték a rácsteszt-szerű feladatok arányának növelését azzal az indokkal, hogy az ilyen típusú felad
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI
 • Templom, iskola, kórház
  Templom, iskola, kórház
 • Jön a pápa
  Jön a pápa
 • Kevesebb önbizalmat
  Kevesebb önbizalmat
 • Van is, nincs is
  Van is, nincs is
 • Templomot, s ne iskolát!
  Templomot, s ne iskolát!
 • Operettország
  Operettország
 • Életmentés vagy öngyilkosság?
  Életmentés vagy öngyilkosság?
 • Kedd reggeli buszozás
  Kedd reggeli buszozás
 • Iskolai porhintés
  Iskolai porhintés

ROPOGÓS ROPOGÓS

Évente öt-hat nappal rövidíti életünket ...
Merkel: el kell gondolkodni egy ...
A magyar nyelv napja: erdélyiként ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ