ShareFood az ételpazarlás felszámolásáért
Vissza

ShareFood az ételpazarlás felszámolásáért

Az Európai Unió jelentése rámutat arra, hogy a legtöbb élelmiszer (53%) a háztartásokban marad meg, 19% az élelmiszerek feldolgozása után, illetve 12% az közétkeztetési egységekben. Nincsenek erre vonatkozó romániai hivatalos adatok, de mindenkinek tudomása van a jelenség létezéséről. Az Egy tál meleg étel Egyesület (Asociaţia O Masă Caldă) ezért fejlesztette ki ShareFood applikációját, hogy létrehozzon egy, az élelmiszeradományozók és a közösségben élő kedvezményezettek közötti, hálózatot, és csökkentse az ételpazarlást.

Az applikáció az Android operációs rendszerrel működő készülékekről érhető el. A felhasználófiók létrehozását az alkalmazás adminisztrátora hagyja jóvá, aki az adószám alapján ellenőrzi a beírt adatok helyességét.  

– Az egy tál meleg étel programot közel 5 éve kezdtük el, és célul tűztük ki az élelmiszerpazarlás csökkentését. Az évek során létrehoztuk az ételfőző hálózatunkat is (vendéglők, nagyobb és kisebb üzletek, gyártók, catering cégek), amelynek tagjai lettek azok az ellátók, akik felvállalták, hogy az általuk terjesztett felesleges étel eljusson a rászorulókhoz (civil szervezetelhez, ideiglenes vagy állandó gondozást nyújtó központokhoz, szociális szolgáltatást nyújtó intézményekhez). Az applikáció rövid időn belül beépült a köztudatba, tevékenységünk kiegészítéseképpen – nyilatkozta George Jiglău, az egyesület alapító tagja. 

Az applikáció olyan közétkeztetési egységeknek, rendezvényszervező cégeknek, azaz jogi személyeknek szól, akik odaadományoznák az elkészült, de el nem fogyasztott ételt. A kedvezményezettek pedig  olyan egyesületek vagy intézmények, amelyek hátrányos helyzetű személyeket karolnak fel, beleértve a gyermekeket, fiatalokat, munkanélkülieket, időseket, hajléktalanokat, kis jövedelmű családokat stb. A kedvezményezettek közé tartozik a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő Szociális védelmi és egészségügyi Igazgatóság is. 

– Örülök és üdvözlön a kezdeményezést, amely lehetővé teszi, hogy támogassuk a rászorulókat – nyilatkozta  Emil Boc polgármester.

– A  ShareFood  applikáció csapatmunka eredménye, amelyet egy évig teszteltek, az alkalmazás során felmerülő problémák kiküszöbölése érdekében, a szállítástól kezve egészen az adományozók és kedvezményezettek becsületességéig. Köszönet illeti Andreei Rusut és George Gînguţăt, akik önkéntes alapon dolgoztak azért, hogy ezt az álmunkat megvalósíthassuk. A  ShareFood applikáció elérhető a Google Play/Store keretén belül – nyilatkozta Raimonda Boian, az egyesület alapító tagja. 

Az applikáció országos szinten elérhető. Jelenleg az adományozók és a kedvezményezettek Kolozsvár, Beszterce és Marosvásárhely városból származnak. A civil szervezet székhelye ugyan Kolozsváron van, de Bukarestben, Besztercén, Szatmárnémetiben és Konstancán is tevékenykedik, hetente összesen 900 adag meleg ételt biztosít. Az egyesületre és a ShareFood applikációra vonatkozó adatok elérhetőek a www.omasacalda.ro honlapon. 


ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Győztek a kolozsvári fiúk! Megnyerte az ...
Pedro Almodóvar legújabb filmjét ...
Kitartó havazással beköszöntött a tél ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ