Scorsese, Dardenne és Jodorowsky a Cinematica TIFF-en
Vissza

Scorsese, Dardenne és Jodorowsky a Cinematica TIFF-en

Román filmeknek dedikált esttel folytatódik a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Cinematica TIFF rendezvénysorozata, ma este a Győzelem moziban két román dokumentumfilmet vetítenek. Gheorghe Preda rendezővel közösen nézhetik meg a mozikedvelők este 8 órától a Camera obscura (2016) című filmet, amely a kommunizmusban fellendült romániai filmklubokat, a rendszerváltás előtti román filmalkotás küzdelmeit viszi vászonra. Este 10 órától a Ruxandra Medrea-Annonier rendezte România, marea curățenie (2016) című alkotást vetítik, amely a romániai fiatal generáció ötletes és humoros harcát mutatja be a bürokrácia ellen.

Jövő csütörtökön, március 16-án Martin Scorsese, amerikai rendező, producer két filmjét tekinthetik meg. Délután hat órától a Krisztus utolsó megkísértése című, 1988-ban bemutatott filmet vetítik, Willem Dafoe (Jézus) és Harvey Keitel (Júdás) főszereplésével. A szinte három órás dráma Nikos Kazantzakis azonos című regényére épül, és emberi szemszögből közelíti meg Jézust. Este 9 órától, a március 17-i hivatalos bemutató előtt tekinthetik meg Scorsese Silence (2017) című filmjét, a főszerepet Liam Neeson és Andrew Garfield játssza. Két portugál misszionárius a 17. században Japánba látogat, elveszett mentorukat akarják felkutatni.

Március 23-át is egy rendezőpáros munkásságának dedikálják, Jean-Pierre és Luc Dardenne belga rendező-testvérpár két filmjét vetítik. Este 8 órákor kezdődik A gyermek (2005) című alkotás, amely egy fiú apává válását mutatja be. Sonia és Bruno fiatal, segélyekből és lopásból élő fiatal pár élete tárul elénk, akiknek mindennapjait felforgatja fiuk, Jimmy születése, akiben Bruno újabb pénzforrást lát. Szintén premier előtt nézhetik meg, este 10 órától, a testvérpár által írt és rendezett Az ismeretlán lány című produkciót. Egy ismeretlen lány csenget be Jenny lakására, de ő nem nyit neki ajtót, másnap az ismeretlent holtan találják Jenny küszöbén.

Március utolsó csütörtökén Alejandro Jodorowsky, chilei születésű író, színész, rendező filmes munkásságából mutatnak be két produkciót. Este 8 órától a La danza de la realidad (The Dance of Reality, 2013) című önéletrajzi drámát vetítik, az író-rendező saját kisgyermekkorát mutatja be. Este fél 11-től a Poesía sin fin (Endless poetry, 2016) Cannes-ban bemutatott film kezdődik, amely a La danza de la realidad folytatása, az író-rendező tinédzserkora elevenítődik fel a filmvásznon.

(Borítókép: Jelenet Martin Scorsese Silence című filmjéből)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Színpad épül a Főtéren. Mire ...
Cannes – A Kritikusok hete is ...
Iohannis alkotmányossági óvást emelt a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ