Schumacheréké a 15. apa-fia páros a Forma–1 történetében
Vissza

Schumacheréké a 15. apa-fia páros a Forma–1 történetében

A Forma–1 1950 óta íródó történetében 15. alkalommal fordul elő, hogy – Michael és Mick Schumacher révén – az édesapa után a fiú is eljut az autósport elitkategóriájáig. Az eddigiek közül mindössze két páros volt, amelyben apa és fia is világbajnok tudott lenni.

Az ismertebb apa-fiú párosok a Forma–1-ben:

• Graham és Damon Hill: a családhoz három vb-cím került, az apa, Graham, 1962-ben és 1968-ban diadalmaskodott, míg fia, Damon az 1996-os idényben nem talált legyőzőre.

• Keke és Nico Rosberg: Rosbergék „csak” két F1-es világbajnoki trófeát birtokolnak, Keke 1982-ben egyetlen futamgyőzelem birtokában nyerte meg a vb-t, míg fia, Nico 2016-ban hatalmas csatában legyőzte csapattársát, az azóta hétszeres világbajnokká avanzsált brit Lewis Hamiltont.

• Gilles és Jacques Villeneuve: a tragikus balesetben 1982-ben elhunyt kanadai Gilles Villeneuve nem jutott el a világbajnoki diadalig, fia, Jacques azonban 1997-ben a csúcsra ért.

• Mario és Michael Andretti: az amerikai Mario Andretti 1978-ban vb-győztes lett, fia, Michael azonban 1993-ban mindössze 13 futamon tudott rajthoz állni.

• Nelson és Nelsinho Piquet: Nelson Piquet a leghíresebb F1-es versenyzők közé tartozik, nem kis részben azért, mert az 1980-as években háromszor is világbajnok volt. Fia, Nelsinho nem sokat örökölt édesapja tehetségéből, és bár eljutott a Forma–1-be, maradandót nem tudott alkotni.

• Manfred és Markus Winkelhock: az 1985-ben versenybalesetben elhunyt német Manfred Winkelhock 1982 és 1985 között 47 Forma–1-es futamon indult, de csak két vb-pontot gyűjtött. Fia, Markus egyetlen alkalommal állt rajthoz az F1-ben, és a heves esőzés miatt félbeszakított 2007-es Európa Nagydíjat hat körön keresztül vezette a mezőny egyik leggyengébb autójában ülve, de aztán műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

• Jan és Kevin Magnussen: a dán Jan Magnussen 1995 és 1998 között 25 nagydíjon vezette a McLaren, illetve a Stewart istálló versenyautóját, de csak egy vb-pontot szerzett. Fia, Kevin 2014-ben szintén a McLarenben mutatkozott be az F1-ben, és azóta három istálló színeiben összesen 117 versenyen vett részt. Most a Haas pilótája, de az év végén távozik a versenysorozatból.

• Jos és Max Verstappen: a holland Jos Verstappen az eredmények alapján nem ér fel gyermekéhez. Az apa 107 futamon két dobogós helyezést tud felmutatni, míg a fiú, Max jelenleg az egyik legjobbja a mezőnynek. A 23 éves versenyző a 2015-ös bemutatkozása óta 117 versenyen indult, kilenc futamgyőzelmet aratott, és 41 alkalommal állt dobogón a Red Bull színeiben.

• Michael és Mick Schumacher: kétségtelen, hogy a legnehezebb dolga Mick Schumachernek lesz, ha túl akarja szárnyalni édesapja teljesítményét. A most 51 éves Michael Schumacher 306 versenyen indult, hétszer volt világbajnok, 91 futamot nyert meg, 155-ször állt a dobogón és 68-szor rajtolt a pole pozícióból pályafutása során. Mick jövő márciusban mutatkozik be a Forma–1-ben a Haas-istállónál (de az is lehet, hogy debütál Abu-Dzabiban a sérült Grosjean helyett).

Borítókép: Mick és Michael


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kétszáz lejes utalványokkal támogatják ...
Köztéri defibrillátorokat helyeztek ki ...
DNA-mérleg: húsz év alatt 15 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ