Sakkvilágbajnok-jelölti torna: leállás félidőben
Vissza

Sakkvilágbajnok-jelölti torna: leállás félidőben

Maxime Vachier-Lagrave világossal legyőzte, ezzel összetettben utolérte az éllovas orosz Jan Nyepomnyascsijt a Jekatyerinburgban rendezett sakkvilágbajnok-jelölti tornán. A torna félidejéhez érkezett, de a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették.

A szerdai hetedik fordulóban a francia játékos a 42. lépés után késztette feladásra riválisát. Utóbbinak ez volt három győzelem és három döntetlen után az első veresége a tornán. A másik három hetedik fordulós mérkőzés döntetlennel zárult, azaz Vachier-Lagrave mellett az orosz Alekszandr Griscsuk is megőrizte veretlenségét és hét remijével – három társával holtversenyben – a harmadik helyen áll.

Közben a koronavírus-járvány a sakkot is elérte, nemcsak azért, mert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kedden úgy döntött, egy évvel elhalasztja az idén augusztus 5. és 18. között esedékes moszkvai sakkolimpiát, hanem azért is, mert a sakkvilágbajnok-jelölti tornán is akadt valaki, aki szerint el kellene halasztaniuk ezt a viadalt is.

„Eleinte nem volt egyértelmű véleményem az ügyben, de most már van, szerintem a tornát abba kell hagyni – mondta Griscsuk. – Nem véletlen, hogy minden más sporteseménnyel így tesznek, jelenleg a miénk az egyetlen nagy sportverseny, amelyet megrendeznek. Az egész légkör nagyon barátságtalan, a biztonsági intézkedések, hogy mindenki maszkban van. Nehéz így sakkozni, nem is akarok játszani, nem is akarok itt lenni.”

A szakszövetség erre azt válaszolta, hogy a legegyszerűbb megoldás lett volna elhalasztani a tornát, ami azonban hatalmas csapás lett volna a sakkra nézve, ráadásul azt sem lehet mondani, hogy felelőtlenül kezelnék a helyzetet, hiszen számos más vetélkedőt elhalasztottak már, a 44. sakkolimpián kívül az első ízben kiírt fogyatékos sakkozók versenyét, amelynek az oroszországi Hanti-Manszijszk adott volna otthont ugyancsak augusztusban, s nem lesz FIDE-kongresszus sem a nyáron. Sakkolimpiát egyébként kétévente rendeznek, a moszkvai után 2022-ben a fehérorosz főváros, Minszk a következő házigazda.

Eredmények, 7. forduló: Maxime Vachier-Lagrave (francia)–Jan Nyepomnyascsij (orosz) 1–0; Fabiano Caruana (amerikai)–Vang Hao (kínai) döntetlen; Ting Li-zsen (kínai)–Kirill Alekszejenko (orosz) döntetlen; Anish Giri (holland)–Alekszandr Griscsuk (orosz) döntetlen.

Az állás: 1. Nyepomnyascsij, Vachier-Lagrave 4,5–4,5 pont, 3. Caruana, Giri, Vang Hao és Griscsuk 3,5–3,5, 7. Ting Li-zsen és Alekszejenko 2,5–2,5.

Csütörtöki fejlemény: a FIDE felfüggesztette a jekatyerinburgi világbajnokjelölti tornát. Az indoklás szerint, mivel a koronavírus-járvány miatt Oroszország péntektől ideiglenesen megszakítja a légi közlekedést a többi országgal, a FIDE nem tudja garantálni, hogy a játékosok és a további résztvevők biztonságban haza tudjanak majd térni. 

Az első hét forduló eredményei érvényesek maradnak, a torna majd a – csütörtökre tervezett – nyolcadik fordulóval folytatódik, egyelőre nem tudni, mikor. Az 500 ezer euró összdíjazású, 14 fordulós oroszországi verseny első helyezettje lesz a norvég világbajnok Magnus Carlsen kihívója. A párosmérkőzést a tervek szerint decemberben Dubajban rendezik.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ