Sakk Vk: játék nélkül jutott tovább Erdős Viktor az 1. fordulóban

Sakk Vk: játék nélkül jutott tovább Erdős Viktor az 1. fordulóban
Erdős Viktor játék nélkül, 2–0-s összesítéssel a 128 közé jutott az oroszországi Szocsiban rendezett sakk Világkupán, mivel első fordulós ellenfele nem állt ki.

A kieséses rendszerű torna honlapja szerint a főtábla első fordulójában hétfőn a türkmén Szaparmirat Atabajev nem ült asztalhoz Erdős ellen, aki így továbbjutott, és a következő körben a német Matthias Bluebaummal találkozik. Berkes Ferenc ugyancsak játék nélkül került a 128 közé, de neki eleve kedvezett a sorsolás, ugyanis nem volt kijelölt riválisa.

Az első forduló első partiján Kozák Ádám sötéttel kikapott a cseh színekben versenyző Thai Dai Van Nguyentől, míg a női mezőnyben – ahol most a 64 közé jutás a tét – Hoang Thanh Trang világossal legyőzte a Fülöp-szigeteki Janelle Mae Fraynát. A második partikat és szükség esetén a rájátszást kedden rendezték.

Román részről szintén három férfi és egy nő indult. Constantin Lupulescu és Bogdan-Daniel Deac már a második fordulót várhatja, mert 2–0-ra legyőzte az új-zélandi Allen Chi Zhou Fant, illetve a tunéziai Amir Zaibit. Mircea Emilian Pârligras sötéttel remizett az első partiban a szlovák Juraj Druska ellenében, a nőknél pedig Irina Bulmagának kedvezett a sorsolás, és játék nélkül jutott tovább.

A tornán a női mezőnyt 103-an, a férfit 206-an alkotják, előbbieknél az összdíjazás valamivel több mint 676 ezer dollár, míg utóbbiaknál 1,89 millió dollár a felosztandó teljes pénzalap. Az egyenes kieséses rendszerű Vk része a világbajnokságra selejtező sorozatnak. A férfiaknál a szocsi torna első két helyezettje jut tovább a világbajnok-jelöltek közé, míg a nőknél a legjobb három szerez részvételi jogot a jelöltek 2022-es viadalára, amelynek győztese kihívhatja majd a világbajnoki címvédőt.

Érdekesség, hogy – noha mellőzhetné – az oroszországi világkupán indul a regnáló férfi világbajnok Magnus Carlsen is, távol marad viszont az orosz Jan Nyepomnyascsij, aki a norvéggal páros meccsen ez év novemberében vív meg a sakkvilág koronájáért.

Eredmények, sakk Világkupa, Szocsi, 1. forduló:

Férfiak (a 128 közé jutásért): Erdős Viktor–Szaparmirat Atabajev (türkmén) 2–0, Constantin Lupulescu–Allen Chi Zhou Fan (új-zélandi) 2–0, Bogdan-Daniel Deac–Amir Zaibi (tunéziai) 2–0, Thai Dai Van Nguyen (cseh)–Kozák Ádám 1–0.

Nők (a 64 közé jutásért): Hoang Thanh Trang–Janelle Mae Frayna (Fülöp-szigeteki) 1–0.