Rotaru: Johannis írjon ki népszavazást a helyi autonómiáról!
Vissza

Rotaru: Johannis írjon ki népszavazást a helyi autonómiáról!

Răzvan Rotaru, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője ma nyílt levélben szólította fel Klaus Johannis államfőt, szervezzen népszavazást a helyi autonómiáról, miután a magyar politikai szervezetek közös állásfoglalást írtak alá erről a témáról.

„Úgy vélem, ideje intézményes formában reagálnunk, és egyszer és mindenkorra lezárni az autonómia témáját, amelyet évről évre követelnek azok, akik azt állítják, hogy a romániai magyarokat képviselik. Ezért úgy vélem, időszerű azonnal elindítani egy, az autonómiáról szóló népszavazás előkészületeit, amelyen egész Romániából, illetve külföldről is szavazhatnának a román állampolgárok, nemcsak bizonyos megyékből, ahogyan azt egyes politikusok akarják. Az eredmények függvényében meglátjuk majd, mi a véleménye az ország minden lakosának, illetve a szavazati joggal rendelkező külföldieknek. Ezt követően Románia parlamentje határozatot fogadhat el, és végleg lezárhatjuk ezt a témát” – írja közleményében Rotaru.

A szociáldemokrata képviselő szerint a népszavazáson az alábbi kérdéseket kellene feltenni: „Egyetért-e a romániai magyar nemzetiségű személyek területi, helyi és kulturális autonómiájával?”, illetve „Egyetért-e az országos szinten érvényes 5 százalékos választási küszöb eltörlésével, amelyet minden pártnak el kell érnie ahhoz, hogy bejusson Románia parlamentjébe, és egy olyan 5 százalékos küszöb bevezetésével, amely minden párt számára az ország minden megyéjére külön-külön érvényes?” – áll a dokumentumban.

Rotaru ugyanakkor azt mondta, február elsején, amikor megkezdődik a parlamenti ülésszak, minden párt képviselőinek javasolja majd, hogy frissítsék a választási törvényt oly módon, hogy a választási küszöb minden párt esetében az ország minden megyéjére egyenként vonatkozzék, hogy a parlamenti képviselet minél megfelelőbb legyen.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfő este úgy nyilatkozott, hogy alkotmányellenes, elfogadhatatlan és nem képezheti egyeztetés tárgyát a Székelyföld területi autonómiája.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismét kitakarították a Tordai-hasadékot
Várják a jelentkezőket a 4. Kalotaszegi ...
Ismét nemet mondott a bíróság a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ