Purjesz Zsigmondra emlékeztek
Vissza

Purjesz Zsigmondra emlékeztek

Halálának századik évfordulóján, a kolozsvári klinikák „atyjára”, a 19. század második felében nemzetközileg is elismert, nagyra becsült orvosprofeszorra és oktatóra, dr. Purjesz Zsigmondra emlékeztek tegnap délután a Házsongárdi temetőben. Szülővárosa, Szentes önkormányzata, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és az Erdélyi Múzeum Egyesület közösen rótta le kegyeletét a sírhelynél, amelyről Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke elmondta, hogy a végrendelet értelmében rájuk maradt a sír gondozása, de további felújítás és karbantartás érdekében önkéntesek jelentkezését várják.

Gaal György helytörténész vázolta az iskolateremtő belgyógyász professzor sírhelyének történetét a szoborral együtt, amely eredetileg a Mikó utcai klinikák udvarán állt, majd a hatalomváltást követően a temetőbe költöztették. Szirbik Imre, Szentes polgármestere, a szülőváros nevében fejezte ki büszkeségét a nagy előd életművéért, aki nyugdíjazása után ugyan Budapestre költözött, de családjától azt kérte, hogy élete legmeghatározóbb éveinek településén, Kolozsváron temessék el.

Az emlékezés koszorúit helyezte el Szentes város polgármestere (képünkön), Oláh Emese kolozsvári alpolgármester, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, az Erdélyi-Múzeum Egyesület, az EME Orvosi és Gyógyszerésztudományi Szakosztályának, az RMDSZ városi és megyei szervezeteinek, a Református kollégium képviselői. 

A borítókép a szerző felvétele


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Továbbra is Cioloș az elnök
Európai Filmdíjak – A kedvenc a ...
Acapulco, a kövek városa

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ