Pontos információ-szolgáltatás és figyelmesség – elsősorban ebben tudunk segíteni
- véli Antal Géza megyei tanácsos, a Györgyfalvi negyed felelőse
- véli Antal Géza megyei tanácsos, a Györgyfalvi negyed felelőse
Vissza

Pontos információ-szolgáltatás és figyelmesség – elsősorban ebben tudunk segíteni

Egy éve indította el a negyedfelelős-rendszert az RMDSZ kolozsvári szervezete, amelynek célja: közelebb kerülni a kolozsváriakhoz, a különböző városnegyedekben élők személyesen tehessék szóvá a lakókörnyezetükben észlelt problémákat. Minden városnegyednek van egy felelőse a megyei RMDSZ tisztségviselői közül: Fugel Edinához a Donát-, illetve Európa-negyed, a Fellegvár és Hídelve tartozik, Oláh Emese a Bulgária-telepért, Kerekdombért, Borháncs és Szopor negyedekért, Rés Éva a Monostor negyedért, Antal Géza a Györgyfalvi negyedért felel; az Irisz negyed Balla Ferenc, a Hóstáti negyed-Mărăști térség Lőrinczi Zoltán, a belváros, Szamosfalva, Tóköz Rácz Béla-Gergely, a tisztviselőtelep, a Hajnal- és Békás negyed Rácz Levente hatásköre, a Nyárfasor negyed gondjaival pedig Vákár Istvánt lehet keresni.

- Megyei tanácsos, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke, mindezek mellett lelkesen részt vesz a negyedfelelősi rendszer kiépítésében, „üzembe helyezésében”. Hogy működik ez a Györgyfalvi negyedben?

- A helyhatósági kampány során többször is elhangzott a kolozsvári magyarok részéről, hogy az önkormányzati képviselők nem eléggé „láthatók”, a választók nem tudják, hogyan lehet elérni őket, kapcsolatot teremteni velük. Ezért indítottuk el a negyedfelelősi rendszert, ugyanakkor rendszeresen megszervezzük a Beszóló néven futó közvitát, amelyen bárki részt vehet, megoszthatja gondjait vagy épp javaslatokat tehet a városigazgatással kapcsolatos témákban. Emellett Oláh Emese alpolgármester különböző fórumokon rendszeresen válaszol a lakosság kérdéseire, fogadóórákat tart, ugyanígy tesznek az RMDSZ városi tanácsosai is.

Valóban, megyei tanácsos vagyok, de mivel Kolozsváron, a Györgyfalvi negyedben élek, szívesen elvállaltam, hogy én legyek ennek a városnegyednek a felelőse. Látnunk kell, hogy amíg egy községben, például Kalotaszentkirályon, kilenc önkormányzati képviselő jut az itt élő 1200 lakosra, Kolozsváron az 50 000 magyarra alig négy RMDSZ-es tanácsos van. Ez durván azt jelenti: egy tanácsos 12 ezer lakosért „felel”, ami képtelenség, elképzelhetetlen ennyi embert elérni, kapcsolatot létesíteni velük. Ilyen téren is sajnos nagy a deficitje a helyi RMDSZ szervezetnek, ezért gondoltuk, hogy szükséges az „erősítés”, és a megyei önkormányzati képviselőket is bevontuk a rendszerbe.

- Milyen problémákkal keresték meg az ott lakók? 

- A Györgyfalvi negyed elég nagy és meglehetősen változatos térsége a városnak. Ott van a tömbházvilág, a kertes házak lakói, éppen ezért a problémák is változatosak. A leggyakrabban a közutakkal, járdákkal, parkolással kapcsolatos kérésekkel fordulnak hozzám, de volt már közrenddel, közvilágítással kapcsolatos megkeresés is.

A negyedben sok a gyerek, akik rollereznek, bicikliznek, vagy a babakocsit toló anyuka, akik számára nagyon kényelmetlen, ha folyamatosan viaskodni kell, mert nincsenek megfelelően kialakítva a járdákon a le- és feljárók. Oláh Emese alpolgármester segítségével rengeteg Györgyfalvi negyedi járdát sikerült akadálymentesíteni az elmúlt néhány hónapban. Vannak persze megoldatlan helyzetek is, amire vissza kell térni. Ilyen a Kalevala (Semenicului) utcában egy lépcső felújítása körüli huzavona, itt a felmerülő jogi problémák miatt nem lehet tovább lépni. A Szent Jakab (Crizantemulor) utcai járdákra vonatkozóan is van egy régebbi bejelentés, arra is vissza kell még térni, csakúgy mint a Pata utca végén (Unirii) található egyik játszótér felújítása.

Gyakori probléma a parkolás, ez sajnos nem csak a negyedre, hanem az egész városra érvényes. Vannak olyan lakósok, akik például azért kerestek meg, hogy segítsünk visszaszerezni a megszokott családi parkolóhelyét a ház előtt. Amióta ugyanis az önkormányzat kialakította a fizetős parkolóhelyeket, megváltoztak parkolás körülményei. Kérdezték, mi a teendő, hogyan formálhatnak jogot ahhoz a helyhez, ami eddig is megillette őket. Erre is volt megoldás, sikerült a parkolószabályzat szerint eljárni. Sajnos azt kell mondanom, hogy az esetek többségében a parkolásra vonatkozó kérésekre csak hosszútávú megoldás van, hiszen Kolozsváron köztudott, sokkal kevesebb erre elkülönített hely van, mint autó, ezért nem minden esetben tudunk segíteni. A Györgyfalvi negyedet érintő egyik ilyen polgármesteri ígéret például az Azuga utcai parkolóház megépítése.

Amiben sokat tudunk segíteni, az elsősorban a pontos információ-szolgáltatás. Lássuk be, az emberek többsége nem a városháza honlapjának böngészésével tölti a napját, ha valami gondja akad, ami az önkormányzat hatáskörébe tartozik, hanem legszívesebben megkérdezné valakitől, első kézből származó tájékoztatást remél. Igazából itt van a legnagyobb szerepe ennek a negyedfelelősi rendszernek: nem az a feladatunk, hogy parkolóhelyeket rajzoljunk ki, vagy járdaszegélyeket cseréljünk, hanem hogy felvázoljuk a lehetséges megoldást a minket megkeresők problémájára és ahol lehet, közbenjárjunk. A parkolóhelyek esetén is kikerestük a rendelkezést, utánajártuk a kollégák segítségével, hogy melyik a legegyszerűbb megoldás, majd elmagyaráztuk, mi a törvényes eljárás ahhoz, hogy kívánsága teljesüljön. Tehát azon túl, hogy mi, negyedfelelősök is nyitott szemmel járunk a környéken, és megpróbáljuk észrevenni a problémákat, ha megkeresnek, segítsük hasznos információkkal a kérdezőt! És lehetőleg ne olyan stílusban, hogy az embereknek az legyen az érzése: megint csak az van, hogy egyik ablaktól a másikig küldik őket...

- Vannak sikerélmények?

Az ügyintézések során ismét bebizonyosodott, mennyire fontos, hogy van alpolgármesterünk, akinek a munkatársai felveszik a kapcsolatot a hivatal illetékes osztályaival. Enélkül elképzelhetetlen lenne ennek a rendszernek a működése. Igen, szemmel látható eredmények is vannak. Jól eső érzés, hogy egy-egy bejelentést követő néhány napon belül megoldódnak a dolgok, ha nem is mindegyik. Külön hálás vagyok azért, amikor az ottlakóktól érkezik a visszajelzés.

Csak egy példa: tavaly hatalmas vihar döntött ki fákat a Györgyfalvi negyedben. A nagyobb törzseket ugyan elvitték, de a többi ott maradt. Egy néni jelezte, hogy a munkálatok során az egyik padot is megrongálták. Bejelentésünkre megtisztították az illető területet és még a padot is kicserélték.

- Milyen úton-módon „reklámozza” ezt a lehetőséget? Honnan tájékozódhatnak a lakósok erről a kezdeményezésről?

- Úgy tűnik, a Facebook jó csatorna, sokan keresnek meg üzenetben, én pedig igyekszem részletesen tájékoztatni a követőket tevékenységemről. Ugyanakkor rendszeresen tartom a kapcsolatot a Györgyfalvi negyedi egyházközségekkel. Mivel a környéken lakom, sok embert ismerek, ami szintén előny. Valamennyiünk elérhetősége – telefonszámunk, email címünk – publikus. Minden lehetőséget igyekszünk kihasználni, hogy az emberek halljanak rólunk, hogy elérhetővé váljunk számukra, mi pedig tudjunk segíteni nekik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - KMN: Szamos-menti kastélyok és ...
VIDEÓ – KMN: „A mi Szent ...
Hibrid világunk Hibrid lenyomata

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ