Plazmaadással segítheted a koronavírus-fertőzöttek gyógyulását
Vissza

Plazmaadással segítheted a koronavírus-fertőzöttek gyógyulását

Kivételesen holnap 7.30-13.30 óra között is nyitva tart a Kolozsvári Véradó Központ azért, hogy az egészséges és segítőkész véradók segíthessenek embertársaikon – tudtuk meg Sime Adrianatól. A közintézmény igazgatója közölte: hétfőtől, november másodikától speciális kampány indul, amelynek keretében azokat szólítják meg, akik vérplazmát adnának koronavírussal-fertőzött embertársaik megsegítésére.

Sime hangsúlyozta: a gyógyult COVID-19 fertőzöttek véréből előállítható különleges plazmakészítményt súlyos állapotú fertőzöttek terápiájában alkalmazzák. Az eddigi eredmények alapján még több esetben lenne szükség véradásra, de ez csak a gyógyult betegek segítségével lehetséges. A szakember felhívást intézett azokhoz, akiknek korábban pozitív volt a PCR-tesztjük, de legalább 3 hete tünetmentesek: segítsenek, hogy kellő mennyiségű terápiás plazmakészítményt állíthassanak elő. Hozzátette: egy hét leforgása alatt tizenöt személy adott vérplazmát, s reméli, ezek száma növekedni fog.

Adriana Sime elmondta: a jelentkezők előzetes orvosi kivizsgáláson vesznek részt, ahol a kérdőív, személyes beszélgetés és fizikális vizsgálat alapján szakembereink döntenek a jelentkező alkalmasságáról, valamint tájékoztatást adnak magáról a folyamatról. Az eljárás során mintavétel is történik, amelynek révén speciális laboratóriumi vizsgálatokkal (vércsoport-meghatározás, transzfúzióval átvihető fertőző ágensek kimutatása, SARS-CoV-2 vírus ellenes antitest-szint meghatározása) jutnak információhoz az előállítandó vérplazma felhasználhatóságáról és terápiás hasznosságáról.

Szakemberek szerint az igazolt koronavírus-fertőzésen átesett, nemrégiben meggyógyult (konvaleszcens) személytől azzal a céllal gyűjtik a plazmát, hogy abból vérkészítményt állítsanak elő, és azt koronavírusos betegek (COVID-19) gyógyítására használják. A fertőzésen átesettek vérében a vírus elleni védekezésül termelt ellenanyag, vagyis úgynevezett antitestek találhatóak; ezek segítségével győzi le a szervezet a fertőzést. Plazmaterápia során a koronavírusból kigyógyultak vérplazmájában található antitesteket használják fel a betegség leküzdésére alkalmas szérum készítésére. A járvány során végzett orvosi vizsgálatok és tudományos kutatások azt bizonyítják, hogy a súlyos betegek vérében kialakuló túlzott immunreakció, az úgynevezett „citokin-vihar” egészséges szérum hozzáadásával visszaszorítható.

Sime közölte: hétfő-péntek 7.30-13.30 óra között az érdeklődők a külön erre a célra létrehozott 0364 - 411255-ös telefonszámot hívhatják, amelyen a szakavatott személyzet bővebb tájékoztatást nyújt. További részletek a https://www.doneazasangefiierou.ro honlapon.

Nemrég sajtótájékoztatón Mircea Abrudean prefektus, aki maga is kigyógyult a fertőzésből, a Szabadság kérésére elmondta: fontosnak érezte a vérplazma-adást. – Családommal együtt, szerencsére könnyen átestünk a betegségen. Felelősséget éreztem a súlyos betegek iránt, ezért mentem el plazmát adni. Remélem, minél többen mennek el és segítenek embertársaikon – mondta a kormány képviselője.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A közösség szolgálatába állítják a ...
Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ