Pjongcsang 2018: érem közelében a magyarok
Vissza

Pjongcsang 2018: érem közelében a magyarok

A negyedik helyen végzett a magyar női rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a pjongcsangi téli olimpián. A magyarok második helyen zártak a B-döntőben a 3000 méteres váltóversenyben, s úgy lettek negyedikek, hogy az A-fináléban két együttest is kizárt a zsűri. A szakvezetés ezúttal Heidum Bernadettet hagyta ki a csapatból, azaz Keszler Andrea, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca és Kónya Zsófia (utóbbi kettő a képen, elöl Kónya, mögötte Bácskai) alkotta a magyar négyest. Az 500 méteren tizedik, az 1000 méter selejtezőjéből alig egy órája továbbjutott Keszler a rajtnál megtartotta a második helyet a hollandok mögött, akik azonnal óriási tempót diktáltak. Alig telt el néhány kör, amikor már a japánok és az oroszok is leszakadtak a magyar és a holland kvartettől. A németalföldi váltó egy pillanatra sem lassított, végig maximális sebességen ment minden tagja.

A legutóbb olimpiai hatodik magyar négyesnek nem volt esélye az előzésre. Hollandia végül 4:03,471 perces új világrekorddal győzött, a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes magyarok „csak” tapadni tudtak az éllovasra, de így is a régi világcsúcson belül, 4:03,603 perccel értek célba. A régi rekordot a dél-koreaiak tartották 4:04,222 perccel.

A fináléban a papírformát igazolva, a hazai közönség legnagyobb örömére a Koreai Köztársaság kvartettje nyert Kína csapata előtt úgy, hogy a célfotó döntött. A zsűri viszont szabálytalanság miatt kizárta a kínai és a kanadai négyest is, ezáltal a magyarok két pozíciót előreléptek, a hollandok pedig bronzérmesek lettek.

Ez a harmadik magyar pontszerző helyezés Pjongcsangban, előzőleg Liu Shaolin Sándor ötödik, Jászapáti Petra pedig hatodik lett 1500 méteren rövidpályás gyorskorcsolyában.

Eredmények, rövidpályás gyorskorcsolya, női 3000 méteres váltó: 1. Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim Alang, Sim Szuk Hi, Kim Je Dzsin) 4:07,361 perc, 2. Olaszország (Lucia Peretti, Cecilia Maffei, Martina Valcepina, Arianna Fontana) 4:15,901, 3. Hollandia (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Jorien ter Mors), 4. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Keszler Andrea).

Keszler Andrea negyeddöntős 1000 méteren

Keszler Andrea negyeddöntőbe jutott, Jászapáti Petra pedig kiesett a selejtezőben a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 1000 méteres számában.

Az észak-koreai szurkolóktól hangos kangnungi jégcsarnokban a magyarok közül elsőként az 1500 méteren hatodik Jászapátit szólították jégre. A 19 éves szegedi versenyző negyedikként fordult az első kanyarba, de még az első körben feljebb lépett. Kisvártatva nagyobb sebességre kapcsolt, megpróbálta kívülről körbekorcsolyázni az előtte lévő két riválist, de annyival nem volt gyorsabb, hogy élre soroljon be. Ráadásul a táv vb-bronz- és Eb-ezüstérmese, a holland Suzanne Schulting és a kazah Kim Iong A között nem volt elég hely, hogy beférjen, amikor pedig utóbbival összeértek az egyik kanyarban, akkor kisodródott a magyar sportoló. A ritmusvesztés után Jászapáti visszaesett utolsónak a négyesben, s nem tudott már újra úgy felgyorsulni, hogy veszélyeztesse az előtte korcsolyázókat.

Az 500 méteren tizedik Keszler Andreának sem volt könnyű dolga – több szempontból sem. Előbb visszalőtték a rajtot, mert a tatabányai versenyző korcsolyája összeakadt a világbajnoki címvédő Elise Christie-ével, aki elesett még az első csúcsbója előtt. A brit sportoló – Liu Shaolin Sándor párja – nagyon lassan és fájdalmas arccal állt lábra. A második rajtnál nem is erőlködött, inkább utolsónak sorolt be. Keszler viszont az így kapott második helyről azonnal élre állt, de nem sokáig, mert a holland Lara van Ruijven visszaelőzte. Amikor Christie próbált előbbre törni, akkor az egyik egyenes végén úgy vette be a kanyart, hogy közben meglökte Keszlert, aki ugyan állva maradt, de nem tudta visszanyerni a sebességét, hogy támadó helyzetbe kerüljön, így negyedikként haladt át a célvonalon.

A zsűri viszont továbbjuttatta a harmadik olimpiáján szereplő Keszlert, továbbá kizárta Christie-t, akit az edzője ölben vitt az öltözőbe, annyira fájt a lába.

A Liu fivérek negyeddöntőben 500 méteren

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang negyeddöntőbe jutott a keddi selejtezőből a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres távján, míg Knoch Viktor kiesett.

A magyarok közül elsőként a negyedik olimpiáján szereplő Knoch Viktor lépett jégre, aki a legjobb, egyes pozícióból rajtolt, ezt a helyet meg is tartotta. Ugyan féltávnál az 1000 méteren bronzérmes dél-koreai Szeo Ji Ra megelőzte őt, de még így is továbbjutást érő helyen volt, mígnem az utolsó előtti kanyar előtt megbotlott, majd elesett és a mobilpalánknak csapódott. A 28 éves pécsi sportoló a futamot követően úgy nyilatkozott, hogy csak magára haragudhat, mert ezt ő szúrta el.

Ezt követően Liu Shaoangnak nem okozott gondot a továbbjutás. Igazán kiemelkedő képességű ellenfele nem volt. Az MTK minden távon junior világbajnok versenyzője a japán Szakazume Rioszukét lerajtolva élre állt, vezető pozícióját pedig a célig nem engedte át senkinek.

A táv két évvel ezelőtti világbajnokának, Liu Shaolinnak viszont akadtak erős riválisai. Ennek ellenére, ha lehet, még magabiztosabb volt, mint öccse. Az MTK 1500 méteren ötödik versenyzője az első kanyart végig külső íven tette meg a négyszeres világbajnok kínai Han Tien-jü mellett, majd az egyenesben faképnél hagyta. Vezető helyét egy pillanatra sem veszélyeztette senki, pedig ott volt még a futamban az 1000 méteren ezüstérmes amerikai John-Henry Krueger – a már magyar színekben szereplő Cole William Krueger testvére –, továbbá az 1500-on bronzérmes orosz Szemjon Jelisztratov is. A második továbbjutó helyet Han megtartotta.

Olimpiai hírfolyam

• A Koreai Köztársaság csapata megszerezte hatodik győzelmét a pjongcsangi téli olimpia női curlingversenyének selejtezőjében, ezzel biztosította helyét az elődöntőben.

Eredmények, curling, nők, selejtező: • Koreai Köztársaság–Egyesült Államok 9–6 • Kína–Kanada 7–5 • Nagy-Britannia–Japán 8–6. Az állás: 1. (már elődöntős) Koreai Köztársaság 6 győzelem/7 mérkőzés, 2. Svédország 5/7, 3. Nagy-Britannia és Japán 5/8, 5. Kína és Egyesült Államok 4/8, 7. Kanada 3/7, 8. Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) és Svájc 2/7, 10. Dánia 1/7.

• Nyolcadik mérkőzésén hetedszer győzött a svéd válogatott s a keddi játéknap után kiderült, hogy ezzel biztosította helyét az elődöntőben a férfi curlingversenyben.

Eredmények, curling, férfiak: • Koreai Köztársaság–Svájc 8–7 • Kanada–Japán 8–4 • Svédország–Olaszország 7–3 • Nagy-Britannia–Norvégia 10–3 • Egyesült Államok–Svájc 8–4 • Olaszország–Norvégia 6–4 • Japán–Dánia 6–4. A sorrend: 1. Svédország 7 győzelem/8 mérkőzés, 2. Kanada és Nagy-Britannia 5/8, 4. Svájc 5/9, 5. Japán és Egyesült Államok 4/8, 7. Koreai Köztársaság és Norvégia 3/8, 9. Olaszország 3/9, 10. Dánia 2/8.

A körmérkőzéses szakasz után mind a férfiaknál, mind a nőknél a legjobb négy folytatja szereplését az elődöntőben.

• A női jégkorongtornán helyosztókat játszottak, a svájci válogatott megszerezte az ötödik helyet, a svéd pedig a hetediket.   

Eredmények, jégkorong, nők, az 5. helyért: • Svájc–Japán 1–0 (1–0, 0–0, 0–0). A 7. helyért: • Svédország–Korea 6–1 (2–1, 1–0, 3–0).

• A férfi hokisoknál a negyeddöntőbe jutás volt a tét, némi meglepetésre Norvégia hosszabbítás után jutott tovább. Az északi együttes kedden, a nyolc közé kerülésért rendezett összecsapáson izgalmas csatában győzte le a szlovénokat. A mérkőzést eldöntő gólt Alexander Bonsaksen szerezte a ráadás negyedik percének elején. A szlovénok keretéből hiányzott a pozitív doppingtesztet produkált Ziga Jeglics.

A rövidpályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és az orosz curlinges Alekszandr Kruselnyickij után Jeglicsé a harmadik doppingeset a dél-koreai olimpián.

Eredmények, jégkorong, férfiak, a negyeddöntőbe jutásért: • Egyesült Államok–Szlovákia 5–1 (0–0, 3–1, 2–0) • Norvégia–Szlovénia 2–1 (0–1, 0–0, 1–0, 1–0) – hosszabbítás után • Finnország–Koreai Köztársaság 5–2 (1–0, 2–2, 2–0) • Németország–Svájc 2–1 (1–0, 0–1, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után. A negyeddöntő párosítása: Csehország–Egyesült Államok, OAR–Norvégia, Kanada–Finnország és Svédország–Németország.

• A kanadai Cassie Sharpe nyerte a síakrobatika női félcső döntőjét. A címvédő, ugyancsak amerikai Maddie Bowman mindhárom kísérleténél elesett, így csak a 11. helyen zárt. A fináléban mind a 12 résztvevő három csúszást mutatott be, s a végelszámolásnál mindenkinek a legjobb pontszámát vették figyelembe. A magyar színekben induló Swaney Elizabeth a selejtezőben az utolsó, 24. helyet szerezte meg.

Eredmény, síakrobatika, női félcső: 1. Cassie Sharpe (Kanada) 95,80 pont, 2. Marie Martinod (Franciaország) 92,60, 3. Brita Sigourney (Egyesült Államok) 91,60.

• Nyolc év után ismét a Tessa Virtue, Scott Moir kanadai kettős nyerte a jégtáncosok versenyét. A 2010-es vancouveri játékokon arany-, négy éve, Szocsiban ezüstérmes páros a rövidprogramban minden idők legmagasabb pontszámát (83,67) kapta, s közel kétpontos előnyéből a kűr után is megőrzött 79 századot a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron duója előtt. A Virtue, Moir kettős pályafutása harmadik olimpiai aranyérmét nyerte, ugyanis korábban a pjongcsangi csapatversenyben is a dobogó tetejére állhatott. A háromszoros világbajnok kanadaiak Szocsi után visszavonultak a versenyzéstől, de 2016-os visszatérésük óta mindössze egyszer kaptak ki. A harmadik helyen egy amerikai testvérpár, Maia és Alex Shibutani zárt.

Eredmények, jégtánc: 1. Tessa Virtue, Scott Moir (Kanada) 206,07, 2. Gabriella Papadakis, Guillaume Cizeron (Franciaország) 205,28, 3. Maia Shibutani, Alex Shibutani (Egyesült Államok) 192,59.

• Franciaország négyese nyerte a sílövők vegyesváltó számát, a diadal azt is jelentette a befutó ember, a 29 esztendős Martin Fourcade számára, hogy meglett neki harmadik pjongcsangi, pályafutása egészét tekintve pedig ötödik ötkarikás aranyérme is. Egyszersmind öt elsőségével a legeredményesebb francia olimpikonná lépett elő.

A staféták versenyében a címvédőként rajtoló Norvégia végzett másodikként, a harmadik pedig, akárcsak négy éve, Szocsiban, Olaszország kvartettje lett. A biatlonosok vegyesváltó versenyszámát a 2014-es téli olimpián rendezték meg először.

Eredmények, 4 x 6/7,5 km vegyesváltó: 1. Franciaország (Marie Dorin Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux, Martin Fourcade) 1:08:34,3 óra (0 büntetőkör/4 lőhiba), 2. Norvégia (Marte Olsbu, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Emil Hegle Svendsen) 1:08:55,2 (1/11), 3. Olaszország (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch) 1:09:01,2 (0/7).

• Hármas német sikerrel zárult a téli olimpia második északi összetett száma, amelynek során nagysáncon ugrottak a versenyzők. A győzelmet rendkívül szoros befutót követően a világbajnok Johannes Rydzek szerezte meg a négy évvel ezelőtt Szocsiban bronzérmes Fabian Riessle, illetve Eric Frenzel előtt. A síugrást követően a japán Watabe Akito állt az élen, megelőzve a norvég Jarl Magnus Riibert és az osztrák Wilhelm Deniflt.

Eredmények, északi összetett, egyéni verseny (nagysánc, 10 km szabadstílusú sífutás): 1. Johannes Rydzek (Németország) 23:52,5 perc (síugrás: 131,2 pont/sífutás: 23:52,5 perc), 2. Fabian Riessle (Németország) 0,4 másodperc hátrány (130,3/23:52,9), 3. Eric Frenzel (Németország) 0,8 másodperc hátrány (132,9/23:53,3).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Magánkórházak is részt vehetnek a ...
3,8 százalékra nőtt az éves infláció
Január elseje után megkezdődik a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ