Olimpiai hírfolyam

Olimpiai hírfolyam

• Az amerikai David Wise megvédte címét a férfi síakrobaták félcső számában. A bronzérmes helyen egy tinédzser, az újzélandi Nico Porteous végzett, aki 16 évesen és 91 naposan hazájában minden idők legfiatalabb olimpiai (nyári és téli) érmese lett.

Síakrobatika, férfi félcső: 1. David Wise (Egyesült Államok) 97,20 pont, 2. Alex Ferreira (Egyesült Államok) 96,4, 3. Nico Porteous (Új-Zéland) 94,80.

• Az első futam után élen álló norvég Henrik Kristoffersen bukott, így a svéd Andre Myhrer, Vancouver bronzérmese nyerte a férfi műlesiklást. Mögötte meglepetésre a svájci Ramon Zenhaeusern lett a második, harmadikként pedig a címvédő osztrák Mario Matt öccse, Michael zárt. Kékesi Márton a célját elérve 30. helyen végzett, Magyarország másik képviselője, Samson Dalibor, továbbá a román Alexandru Barbu 52 (!) versenytársával együtt az első futam után kiesett.

Alpesi sí, férfi műlesiklás: 1. Andre Myhrer (Svédország) 1:38,99 perc (47,93 mp/51,06 mp), 2. Ramon Zenhaeusern (Svájc) 1:39.33 (48,66/50,67), 3. Michael Matt (Ausztria) 1:39,66 (49,00/50,66), …, 30. Kékesi Márton 1:49,05 (53,49/55,56). Samsal Dalibor és Alexandru Barbu kiesett az első futamban.

• A svájci Michelle Gisin nyerte a női alpesi sízők kombináció számát, a 24 éves versenyző pályafutása első ötkarikás érmét szerezte. A második helyen az amerikaiak sztárja, Mikaela Shiffrin végzett, ő már a második érmét szerezte Pjongcsangban, miután egy héttel ezelőtt megnyerte az óriás-műlesiklást. A bronzérem az ugyancsak svájci Wendy Holdener nyakába került.  A lesiklás után a minden bizonnyal utolsó olimpiáján szereplő Lindsey Vonn állt az élen, a 33 éves amerikai – aki egy nappal korábban a lesiklásban szerzett bronzával minden idők legidősebb dobogósa lett a női alpesi sízők között – azonban a műlesiklásban hibázott, és kiesett.

Alpesi sí, női kombináció: 1. Michelle Gisin (Svájc) 2:20,90 perc (lesiklás: 1:40,1 perc/műlesiklás: 40,76), 2. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:21,87 (1:41,35/40,52), 3. Wendy Holdener (Svájc) 2:22.34 (1:42,11/40,23). Románia képviselője, Ania Monica Germaine Caill végül nem indult ebben a számban.

• A legnagyobb esélyes, az osztrák Anna Gasser nyerte a női hódeszkások big air számát a pjongcsangi téli olimpia csütörtöki versenynapján.

Eredmények, hódeszka, női big air: 1. Anna Gasser (Ausztria) 185,00 pont, 2. Jamie Anderson (Egyesült Államok) 177,25, 3. Zoi Sadowski Synnott (Új-Zéland) 157,50.

• A papírformának megfelelően a német csapat diadalmaskodott a téli olimpia északi összetett versenyeinek utolsó számában.

Északi összetett, csapat (nagysánc, 4 x 5 km szabadstílusú sífutás): 1. Németország (Vinzenz Geiger, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Johannes Rydzek) 46:09,8 perc, 2. Norvégia (Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber, Jörgen Graabak) 47:02,5, 3. Ausztria (Wilhelm Denifl, Lukas Klapfer, Bernhard Gruber, Mario Seidl) 47:16,6.

• Komoly meglepetés született a női sílövők 4 x 6 kilométeres váltóversenyében, a fehérorosz staféta diadalmaskodott.

Sílövészet, női 4 x 6 km-es váltó: 1. Fehéroroszország (Nagyezsda Skardino, Irina Krjuko, Dzinara Alimebkova, Darja Domracseva) 1:12:03,4 óra (0 büntetőkör/9 póttöltény), 2. Svédország (Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg) 1:12:14,1 (0/12), 3. Franciaország (Anais Chevalier, Marie Dorin Habert, Justine Braisaz, Anais Bescond) 1:12:21,0 (0/14).

• Svédország és az Egyesült Államok csapata találkozik a szombati fináléban a a férfi curlingtornán. A selejtezőt megnyerő svédek csütörtökön a rájátszásban elődöntőbe jutott svájciakat verték könnyedén, míg az amerikai együttes az előző három olimpián győztes Kanadánál bizonyult jobbnak.

Eredmények, curling, férfiak, elődöntő: • Svédország–Svájc 9–3 • Egyesült Államok–Kanada 5–3.

• Lezárult a pjongcsangi téli olimpia eddigi legnagyobb botránya: megfosztották bronzérmétől az orosz curlinges vegyespárost, Alekszandr Kruselnyickijt és feleségét, Anasztaszija Brizgalovát. Kruselnyickij doppingtesztje pozitív lett, beismerte vétségét. Az orosz curlinges pozitív tesztje azért különösen pikáns, mert az államilag irányított doppingrendszer (ami a szocsi téli olimpián csúcsosodott ki) miatt a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, s azzal kizárta a pjongcsangi téli játékokról, csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereztek, és bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vettek a számukra előírt ellenőrzéseken, Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) megjelöléssel szerepelnek Pjongcsangban – a 168 orosz olimpikon egyike Kruselnyickij is. Az Orosz Olimpiai Bizottság is elismerte kedden, hogy meldoniummal bukott meg Kruselnyickij, ugyanakkor jelezte: a sportoló szervezetében talált mennyiség arra utal, hogy egyetlen gyógyszer bevételéről lehet szó. Hozzáteszi, hogy a körülmények egyelőre nem tisztázottak, mivel „köztudomású, hogy a meldonium csak rendszeres szedéssel fejti ki hatását, márpedig a játékok előtt elvégzett tesztek negatívak voltak”. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) meghallgatásán Kruselnyickij beismerte a doppingvádakat, az orosz vegyespárost így megfosztották a bronzéremtől, amit így a negyedik helyen záró norvég páros kap meg utólag.

„Összegeztem az érveket és az ellenérveket, és úgy döntöttem, visszavonom a fellebbezést a CAS-nál. Úgy gondolom, haszontalan lenne a tárgyalás. Butaság lenne tagadni a vádakat, hiszen mindkét teszt pozitív lett. Vállalom a következményeket” – olvasható a TASS orosz hírügynökségnek eljuttatott Kruselnyickij-közleményben. A meldonium egyébként 2016 óta van rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján. A szer a véráramlást serkenti, valamint teljesítményfokozó hatása is van – az orosz teniszező, Marija Sarapova is ezzel bukott meg.

A dél-koreai játékokon eddig három doppingvétség történt, Kruselnyickij mellett a rövidpályás gyorskorcsolyázó japán Szaito Kej és a szlovén Ziga Jeglic akadt fenn a vizsgálaton.

• Az Egyesült Államok csapata nyerte meg a női jégkorongtornát, mivel a csütörtöki döntőben szétlövés után legyőzte a címvédő Kanadát. Az Egyesült Államok előzőleg 1998-ban szerzett olimpiai aranyérmet, azóta sorozatban négyszer a kanadaiak diadalmaskodtak. A juharfalevelesek kapujában magyar származású játékos, Shannon Szabados állt.

Eredmény, női jégkorongtorna, döntő: • Egyesült Államok–Kanada 3–2 (1–0, 0–2, 1–0, 0–0) – szétlövéssel. Gól: Knight (20.), Lamoureux-Morando (54.) és Lamoureux-Davidson (győztes büntető), illetve Irwin (22.) és Poulin (27.).

A torna végeredménye: 1. Egyesült Államok, 2. Kanada, 3. Finnország.