Pilisi csillagok – Heti Fortepan rovat
Vissza

Pilisi csillagok – Heti Fortepan rovat

A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el. Ezúttal a legnépszerűbb magyar film, az Egri csillagok forgatásába nyerhetünk betekintést.

„Ha a kék turistajelzésen indulunk el Pilisborosjenőtől a Nagykevély alatt, és elhaladunk a kálvária, majd a különös formájú Teve-szikla mellett, egészen meglepő látnivaló tárul elénk: egy várrom. Ott, ahol semmi keresnivalója nem lenne, hiszen hadászati célja nincs, láthatóan védhetetlen helyre és módon épült. Hiába keresnénk a történelemkönyvekben is. Ez az egri vár másolatának romja, amelyet az 1968-ban bemutatott legendás film, az Egri csillagok díszletéül húztak fel. A Fortepan gyűjteménye jó néhány, a forgatáson készült fényképpel gazdagodott, ezekből válogattunk” – olvasható a cikk bevezetőjében. 

Sinkovits Imre és Várkonyi Zoltán az egri vár kicsinyített mása előtt. Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Egyes számítások szerint 18 millió eladott mozijeggyel ez volt a legsikeresebb magyar film, míg mások szerint csak harmadik a listán. A főszereplő, Kovács István állítólag 27 ezer szerelmeslevelet kapott a film bemutatását követő időszakban.

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán (www.hetifortepan.capacenter.hu) tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek szövegét Zubreczki Dávid írta, képeit pedig Virágvölgyi István válogatta.

(Borítókép forrása: Fortepan/Főfotó)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírus – 1059 pozitív ...
„Elindítunk egy folyamatot, amely a ...
Erdélyi származású írók az idei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ