Pawel Pawlikowski filmje nyitja meg a Szarajevói Filmfesztivált
Vissza

Pawel Pawlikowski filmje nyitja meg a Szarajevói Filmfesztivált

Pawel Pawlikowski lengyel rendező Cannes-ban is díjazott Zimna wojna (Hidegháború) című drámája nyitja meg a Szarajevói Filmfesztivált augusztus 10-én – közölték a fesztivál honlapján a szervezők.

Az Oscar-díjas rendező maga mutatja be ötödik filmjét a boszniai fővárosban, és a vetítés másnapján közönségtalálkozón válaszol a mű által felvetett kérdésekre.

Az 1950-es években játszódó történet főhőse a szabad és öntörvényű, szegény paraszti családból származó Zula és a fiatal városi értelmiségi karmester, Wiktor, akik a kommunista hatalomátvételt követően alakuló Mazurka néptáncegyüttesben találnak egymásra.

Két évig tartó felhőtlen szerelmük után – amely alatt Zula jelentéseket ír szeretőjéről – a csoport berlini turnéja alatt Wiktor Párizsba disszidál, ahol bárzongorista és filmzeneszerző lesz, de Zula – ígérete ellenére – nem megy vele. A film kapcsolatuk ezt követő tíz évéről szól.

A hidegháború idején a teljesen lerombolt Lengyelországban játszódó, különleges szerelmi történettel Pawlikowski elnyerte az idei cannes-i filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját.

Pawel Pawlikowski legutóbb 2014-ben járt Szarajevóban, akkor a később Oscar-díjjal jutalmazott Ida című filmjét mutatta be a huszadik szarajevói filmmustrán.

A szarajevói fesztivált 1995 óta rendezik meg. Az elmúlt csaknem három évtizedben a Balkán egyik legfontosabb kulturális eseményévé vált.

(Borítókép: Jelent a Hidegháború című filmből.  Fotó forrása: www.imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Harmincöt új kanyarós megbetegedés
Vasilescu: nem ad okot aggodalomra a ...
Nyolcaddöntőbe jutott Simona Halep

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Történelmi látogatás
  • Visszahelyeznék a Sissi-szobor ...
  • „Ahogyan élek, az a hazám”
  • Még nincs vége
  • Szépen hangzó szavak mellett jó ...