Fődíjért versenyez Szarajevóban a Tudor Giurgiu által rendezett Libertate

Fődíjért versenyez Szarajevóban a Tudor Giurgiu által rendezett Libertate
Beválogatták a Szarajevói Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába Tudor Giurgiu kolozsvári rendező legújabb alkotását: a román–magyar koprodukcióban készült Libertate (Szabadság) című film az augusztus 11. és 18. között megrendezett szemle Szarajevó Szíve (The Heart of Sarajevo) elnevezésű fődíjáért száll versenybe – derül ki az alkotást forgalmazó Transilvania Film közleményéből.

Mint írják, a valós események által inspirált Libertate kevésbé ismert nagyszebeni történetet mesél el az 1989-es forradalom idejéből. „Az 1989 decemberében a hatóságok elleni tömeges tüntetések által keltett káosz és pánik során egy nagyszebeni milíciaegység erőszakos támadás célpontjává válik, amely a katonák, milicisták, titkosrendőrök és civilek közötti véres összecsapássá fajul. Az ostrom elől menekülve több embert elfognak a hadsereg tagjai, és azzal vádolják őket, hogy terroristák” – írja a történet kapcsán a közlemény, amelyben kiemelik: a film főbb szerepeit Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras és Iulian Postelnicu alakítja, de feltűnik mások mellett Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu és Mirela Oprișor is. A forgatókönyvet Napoleon Helmis ötlete alapján Cecilia Ștefănescu és Tudor Giurgiu írta. A magyarországi Nemzeti Filmintézet (NFI) által is támogatott film létrejöttében magyar művészek, alkotók is közreműködtek: kisebb-nagyobb szerepekben látható Dimény Áron, Bíró József és Deák Zoltán, vágó Lemhényi Réka, hangutómunka Székely Tamás.

Jelenet a filmből, középen Alex Calangiuval

A film tavaly – még a gyártási folyamat közben – elnyerte a zsűri díját a Szarajevói Filmfesztivál fejlesztés alatt álló projektek számára szervezett, CineLink Industry Days elnevezésű programjában. A Szarajevói Filmfesztivál – amelyet 1995-ben alapítottak – Délkelet-Európa legnagyobb és legfontosabb filmszemléje. „Örülök, hogy filmünk nemzetközi premierje Szarajevóban lesz, ahol az alkotást már a gyártási fázisban is elismerték. Türelmetlenül várom, hogy a fesztivál közönsége hogyan reagál majd a történetre – pörgős, akciódús filmet hozunk, amely az 1989 decemberében Nagyszebenben történt események részletekbe menő kutatásán alapul. Nem olyan film, amelynek célja az igazság megtalálása, sőt inkább még több kérdést fog felvetni azokkal a zűrös napokkal kapcsolatban” – idézi a közlemény Tudor Giurgiu rendezőt, producert, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) igazgatóját, akinek korábbi filmjei között van a Beteges viszonyok (Legături bolnăvicioase, 2006), a Despre oameni și melci (2012), a De ce eu? (2015) és a Parking (2019).

Jelenet a filmből

A Libertate romániai premierje egyébként Kolozsváron, a 22. TIFF-en volt, ahol elnyerte a legnépszerűbb román filmnek járó közönségdíjat. A közlemény továbbá kiemeli, hogy az alkotást október 6-tól országszerte műsorra tűzik a mozik.

Fotók forrása: Transilvania Film