Pártot alapít Dacian Cioloș
Orban, Cioloș és Barna a ma esti tüntetés előtt egyeztetett
Orban, Cioloș és Barna a ma esti tüntetés előtt egyeztetett
Vissza

Pártot alapít Dacian Cioloș

A Románia 100 platformból néhány hónapon belül egy politikai párt fog kiválni - jelentette be az általa alapított mozgalom vasárnapi rendezvényén Dacian Cioloș volt miniszterelnök.

A tavaly decemberi parlamenti választások előtt - a választóknak tett ígéretére hivatkozva - Klaus Johannis államfő noszogatása és a jobbközép pártok többszöri hívása ellenére sem volt hajlandó politikailag elkötelezni magát, habár akkor ő számított a legismertebb jobboldali politikusnak. Az államfő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a korrupcióellenes mozgalmakból tavaly párttá lett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezért azóta is Cioloșt hibáztatja a választási kudarcért. A választások után így egyik ellenzékbe szorult jobbközép politikai erő sem hívta a párt élére Cioloșt.

Cioloș politikai szerepvállalása a 2016-os választásokat megelőzően arra korlátozódott, hogy Románia 100 Platform néven tavaly októberben programdokumentumban vázolta fel, milyennek szeretné látni a jövőre centenáriumát ünneplő modern Romániát. A platform köré csoportosuló értelmiségiek mostani találkozóján Cioloș úgy fogalmazott: a mozgalmat nem azért hozták létre, hogy "a pálya széléről" kommentáljanak, hanem tenni is akarnak azokért az elvekért - a tisztességes kormányzás, a felelős politizálás, a munka becsülete, a szegénység felszámolása, a bürokrácia visszaszorítása - amelyeket meg akarnak honosítani a román társadalomban.

Cioloș megjegyezte: tudja, hogy az ellenzék szétforgácsolásával vádolják, de azt ígérte, pártja együttműködik majd a többi ellenzéki erővel, és nem harcol azok ellen, akikhez ideológiai téren rokoni szálak fűzik.

A volt kormányfőt az utóbbi időben rendszeresen lehetett látni az igazságszolgáltatás védelmében meghirdetett, PSD-ellenes tüntetéseken.

    

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Elfogadta a nyugdíjtörvényt a ...
Igazi „csemegével” készül a Kolozsvári ...
Johannis: az új adók és illetékek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ