A közszféra lemaradt az információtechnológia alkalmazásában

A közszféra lemaradt az információtechnológia alkalmazásában
Nagy szakadék van a köz- és a versenyszféra között az információtechnológia (IT) használata és alkalmazása szempontjából, állapította meg tegnap Dacian Cioloş miniszterelnök. Az államfő szerint a hazai korrupció visszaszorításában is hasznos lehet a digitalizáció, amennyiben az IT használata a közszférában is jobban elterjed.
Cioloş egy tegnap szervezett konferencián kifejtette: már mandátuma elején feltűnt neki, hogy mekkora szakadék van a versenyszféra és a közszféra között az információtechnológia tekintetében. A magáncégeknek hatalmas lehetőségeket kínál az IT gyors fejlődése és az innováció, ezzel szemben a közszférában az olyan életbevágóan fontos területeken, mint az egészségügy, a tanügy, a szociális ellátás, a mezőgazdaság vagy az adóztatás, nem tart lépést sem a lakosság igényeivel, sem más országok fejlődési ritmusával. – Mindannyian tapasztaljuk, hogy a bürokrácia mélyen gyökeret vert a közigazgatásban, mindannyiunkat leterhel, fölösleges utak megtételére kényszerít, felemészti energiánkat és pénzünket – mondta a kormányfő.
Hozzátette, Romániának minden eszköze meglenne ahhoz, hogy fontos szereplővé váljon az információtechnológia területen a térségben, de nem használja ki ezeket a lehetőségeket. Cioloş beszélt a Digitális Románia címet viselő programa­tikus dokumentumról, amelyet a kormány dolgozott ki. Kifejtette, ez a dokumentum három fő célra épül, egyrészt azt akarják, hogy a közigazgatásban szemmel látható eredményei legyenek az információtechnológiára elkülönített pénzösszegek felhasználásának, másrészt támogatni akarják az innovációra, a kutatásra, és a fejlesztésre irányuló törekvéseket, valamint a közszférát vonzóvá szeretnék tenni az IT-szak­emberek számára.
A konferencián részt vett Klaus Johannis államelnök is, aki kijelentette, hogy a digitalizálás csökkenteni fogja a korrupciót, illetve az állampolgár és az állami intézmények közötti kapcsolattartás is könnyebbé válik, és emellett ez utóbbira szükséges kiadásokat is csökkenteni lehet. Az államfő szerint  digitalizálás nem csak a termelékenységet növeli az iparban és a mezőgazdaságban, hanem az emberek érdekeit szolgáló közpolitikákat is hatékonyabban ki lehet alakítani a technológia alkalmazása révén.
Delia Popescu informatikai miniszter a konferencián sürgette, hogy Románia az 5G technológiát minél hamarabb bevezesse, ami nem egy opció Románia számára, hanem – mint fogalmazott – szükséglet. A konferencián Günther H. Oettinger biztos is jelen volt, aki román kollégájával, az informatikai tárcavezetővel is tárgyalt.