Parkerdővé fejlesztik a Hóját
Vissza

Parkerdővé fejlesztik a Hóját

A Kolozs Megyei Tanács tegnap délutáni ülésén a tanácsosok elfogadták az Erdélyi Néprajzi Múzeumnak otthont nyújtó Redut palota külső felújításának költségvetését, amely áfástól meghaladja a 6,6 millió lejt. Ennek 85%-át az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, 13%-ot állami költségvetésből finanszíroznak, a 2%-os önrészt pedig a megyei önkormányzat biztosítja.

A múzeumhoz tartozó Falumúzeum felújítása és a Hója parkerdővé való alakítása több mint 46 millió lejes beruházást feltételez. Többek között információs pontot, adminisztrációs központot, tanácskozásoknak és kiállításoknak helyet adó multifunkcionális termet, román, szász és magyar stílusú faluházakat, fafaragó- és fazekasműhelyt építenek, a Hójában pedig szabadtéri színpad, gyermekjátszótér, vadállatoknak etető stb. kap helyet.

300 ezer lej a afrikai sertéspestis megelőzésére

A megyei tanácsülésen vita tárgyát képezte az afrikai sertéspestis megelőzését (nem kivédését) szolgáló több mint 300 ezer lej kiutalása. Ezt főleg Szilágy megyéből érkező gépkocsik fertőtlenítésére fordítanák, a szomszédos megyében ugyanis már nyolc esetet jegyeztek. Felelőtlen hatósági intézkedés következtében az egyik Szilágy megyei tetemet Désre szállították elégetésre, amivel szélesítették a veszélykörzetet. Országos méretű katasztrófahelyzet alakulhat ki, amelyet két évvel korábban erélyes fellépéssel kellett volna megelőzni. 

Kivágják a járműforgalmat veszélyeztető nyárfákat

Mivel a megye több vidékén az országutak mentén a nyárfák, az úttest alá benőtt gyökereikkel, már veszélyeztetik a járműforgalom biztonságát, a megyei önkormányzat megszavazta összesen 1258 köbméternyi faanyag kivágását. Erre a munkálatra versenypályázatot írnak ki 109 lej/köbméter kikiáltási árral, ami 137 ezer lejt jelent, 6900 lejes lépés aukcióval a teljes mennyiségre. Az árak nem tartalmazzák az áfát. A következő pontokról van szó: 150-es megyei út az Aranyosegerbegy – Nagycsány szakaszon, az M107-es megyei út Kisbányán, az L107-es megyei út Peterden, a B108-as megyei út Pusztaújfaluban, az F172-es megyei út Szentbenedeken, a 109-es megyei út Kolozsborsán, a D109-es megyei út Kisszéken, a 161-es megyei út Dobokán, a K161-es megyei út Vajdakamaráson, a T105-ös megyei út Nádaskóród – Tordaszeliste szakaszon, a C108-as megyei út Magyargorbó – Egeres Gipszgyár szakaszon, a J107-es megyei út Kisfenesen, a V109-es megyei út Magyaróságon. A fák kivágása a biztonsági övezetekből az érintett erdészeti kerületek jóváhagyásával történik.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ