Ötvenezer kolozsvárinak adna otthont a Szopor negyed
Átfogó stratégiára, lakossági együttműködésre van szükség
Átfogó stratégiára, lakossági együttműködésre van szükség
Vissza

Ötvenezer kolozsvárinak adna otthont a Szopor negyed

Az ülőhely hiánya sem riasztotta el a részvételtől a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal Innovációs és Lakossági Ötletközpontjának (CIIC), a Szopor lakónegyed jövőjéről szervezett közvitája iránt érdeklődőket csütörtök este. A fokozott érdeklődést az váltotta ki, hogy a városháza, a Romániai Műépítészek Rendjének Erdélyi Fiókjával (OAR-T) együttműködve, nemzetközi pályázatot készül meghirdetni a 250 hektárnyi terület beépítésére, korszerű kialakítására, hogy az akár 50 ezer ember otthona, megfelelő környezetbarát élettere lehessen. A Körzeti Városrendezési Terv (PUZ) kidolgozására, amelynek során figyelembe veszik a lakosság javaslatait, a versenypályázat nyertesének felajánlott első díj 2,8 millió lej (+áfa), a második legjobb tervet 120 ezer lejjel (+áfa) jutalmazzák, a harmadik díjazott 70 ezer lejben (+áfa) részesül. Az elképzelés szerint ez lenne Kolozsvár második Monostori lakónegyede, a 21. századi elvárásoknak megfelelve.

A zsúfolásig telt előadóteremben azok voltak többségben, akik parlagon hagyott telekkel, kerttel, családi vagy víkendházzal rendelkeznek a leendő PUZ övezetében, számuk ugyanis jelenleg eléri az ezret. Bevezetőjében a polgármesteri hivatal fejlesztési igazgatója, Ovidiu Cîmpean a város második Monostor méretű negyedének nevezte a szóban forgó területet, amelynek rendezése, fejlesztése évek óta esedékes. 

Az alaptervet, amely finomításokra vár, az OAR-T alelnöke, Klaus Birther műépítész ismertette. Szerinte átfogó stratégia alkalmazására van szükség, hiszen a már felépített és ezután megjelenő tömbházak közé nem szabad kaotikusan össze-vissza beékelt családi házakat húzni. A negyed telektulajdonosai között felmérést végeztek arról, hogy a következő öt évben ki mibe fektet be: lakás, iroda vagy oktatási intézmény építésébe, esetleg megmaradna a mezőgazdasági területtel, amely idővel felértékelődik. Arányosan kell helyet biztosítani minden társadalmi igénynek: utaknak, kereskedelmi központnak, játszótérnek, iskolának, óvodának, zöldövezetnek. Ehhez viszont szükség van a lakosok együttműködésére, amelyek között a városháza közvetítene. Követni kell a Nyugat példáját, ahol városi földtársulásokkal és magánutcákkal járulnak hozzá a közérdekek képviseletéhez. A mindenkori cél minél inkább kiszorítani a járműforgalmat, és helyette környezetbarát közszállítást biztosítani. A nemzetközi versenypályázat nyomán jövőre elkészülhet a végleges PUZ, a benyújtott pályamunkákat egy héttagú és két póttaggal rendelkező független szakmai zsűri fogja elbírálni. 

Zsúfolásig telt a kaszinó nagyterme a csütörtöki közvitán

Tudni kell még, hogy az utcák kijelölése, valamint a földgáz- és villanyáram-vezetékek okozta területvesztések miatt bizonyára sok telekcsere várható. Az egyik érintett résztvevő javaslatát, miszerint osszák újra a telkeket, nagy tapssal üdvözölték. A közérdek okozta területvesztés 10-20%-osra tehető. Egy másik hozzászóló a Szopori utca korszerűsítését sürgette, amelyet eddig sosem aszfaltoztak le, nincs járda és kivilágítás. Adrian Dohotaru parlamenti képviselő, elkötelezett környezetbarát a Sétatérnél ötször nagyobb területű park létrehozását, környezetkímélő közszállítást (elektromos busz, trolibusz, villamos), a lakónegyedbeli életminőség növelését szorgalmazta. De más kérdések, kérések is záporoztak. Érdekelte a résztvevőket, hogy mi lesz a sorsa a törvénytelenül felépített házaknak, vagy hogy szándékszik-e a városháza közintézmények építésére telkeket vásárolni a Szopor negyedben. Panaszként felrótták, hogy a már felépült magas tömbházaktól a legközelebbi buszmegállóig egy kilométert kell gyalogolni sárban és sötétben, de azt is, hogy a régóta megépített családi házak szomszédságában rendkívül magas épületek nőttek ki a földből… 

Vincze Enikő szociológus arra hívta fel a figyelmet, hogy fennáll a veszélye, hogy a környéken megjelennek a nyerészkedést hajszoló ingatlanépítő „cápák”, akikkel a városházának valamilyen formában egyeztetnie kell. 

Daniela Maier OAR-T-elnök elmondta, hogy már volt ilyen tárgyalás, és az új lakónegyed sorsa legfőképpen az emberi kapcsolatok minőségén, a párbeszéden múlik. A fórum, néhány kételkedőtől eltekintve, általános bizakodó hangulatban zajlott. A városháza honlapot hozott létre, amelynek segítségével az érdekeltek egy kérdőív kitöltése során azonosíthatják parcelláikat, és jelezhetik javaslataikat. A honlap a sopor.gisapp.ro/?fbelid=IwaROPeOqnsZIhhDL8ulk5sqYtfPyp6fgCgOmYx8YCr2I8ipvXvUM-Ynu3Lig linken érhető el. A pályázati fejlemények figyelemmel követhetősége érdekében külön honlapot hoznak létre.

A polgármesteri hivatal a Kolozsváron uralkodó lakáskrízis megoldására hasonló új negyedeket tervez a Borháncs és a Lomb övezetben, valamint a Gorbó-völgyében.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót
Koronavírus az Apáczaiban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ