Összeesküvés-elméletek pró és kontra: a CFR esete az új koronavírussal
Még mindig nem tudni pontosan, ki fertőzött és ki nem
Még mindig nem tudni pontosan, ki fertőzött és ki nem
Vissza

Összeesküvés-elméletek pró és kontra: a CFR esete az új koronavírussal

Különféle összeesküvés-elméletek, pereskedéssel való fenyegetőzések, sárdobálás, csodaszámba menő gyógyulások – így jellemezhető első látásra röviden mindaz, ami a Kolozsvári CFR 1907 háza táján az elmúlt mintegy másfél hétben történt. A rejtélyt fokozza, hogy a klub mindeddig egyetlen érdembeli közleményt nem adott ki a történtekről, így a különféle forrásokra hivatkozó sajtóértesülések, találgatások alapján tényleg csak sejteni lehet, hogy mi is történik a kulisszák mögött, a bajnoki címvédő vasutascsapat öltözőiben. S még most sem világos minden, miután tegnap késő délután végre kiadtak egy közleményt… Tény: minden akkor kezdődött, amikor a FCSB elleni mérkőzés előtt kiderült: a csapat egyik játékosa megfertőződött az új koronavírussal. Tegnapi lapzártánk után minden jel szerint már lejátszották a fellegvári stadionban a Botoşani-i FC elleni, vasárnapról elhalasztott bajnoki mérkőzést, s a CFR-re napokon belül újabb két fontos találkozó vár.

Borítókép: Bajnoki címmel vagy anélkül: a vasutasok szurkolói kiállnak kedvenceik mellett – FOTÓ: FACEBOOK/FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJÖSSZEFOGLALÓ

A Kolozsvári CFR 1907 új koronavírusos „szappanoperája” akkor kezdődött, amikor július 18-án egyik játékosánál, Adrian Păunnál kimutatták a fertőzést – éppen aznap a vasutasoknak az FCSB-vel lett volna mérkőzésük, Bukarestben, a rájátszás 8. fordulójában. Az eset miatt a meccset elhalasztották.

A bukaresti csapatnak azon a mérkőzésen nagyon fontos volt a győzelem, hiszen azon az esetleges három ponton akár az Európa Ligában való indulási joga is múlhatott. Éppen ez szolgáltatta az alapot az egyik, a közösségi portálokon keringő összeesküvés-elméletre, miszerint a CFR-nél azért „gyártottak” koronavírusos esetet, hogy a mérkőzést elhalasszák akkorra, amikor már mindegy az FCSB-nek, hogy nyer vagy veszít. Ugyanis az FCSB a múlt héten a Román Kupa döntőjében volt érdekelt, az esélytelenebbnek tartott Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK ellen, s a finálé győztese, mint ismeretes, szintén indulhat az Európa Ligában. A kupát aztán el is hódította az FCSB, amelynek ilyenformán – hiszen a bajnoki címre már nincs esélye az I. ligában – teljesen mindegy, hogyan teljesít a hátralévő mérkőzéseken, így a CFR elleni pótláson. Sőt, miután a klub első számú embere, Gigi Becali „pikkel” a CFR közvetlen riválisára (a jelenleg a tabellán éllovas Krajovai Universitatea FC-re), várható volt, hogy ilyen helyzetben legjobbjait már pihentetni fogja a pótláson, azaz felkínálja a bajnoki pontokat a CFR-nek, így állva bosszút a krajovai gárdán…

Visszatérve azonban a tényekre, július 18-a után futószalagon mutatták ki a fertőzést a CFR játékosainál, illetve a technikai stáb tagjainak, köztük Dan Petrescu vezetőedző szervezetében. Néhány nap alatt már 26 volt a mogoşoaia-i edzőtáborban elszállásolt, másképp fogalmazva karanténba helyezett CFR-esek száma, s úgy nézett ki, a csapat képtelen befejezni a bajnokságot. Közben a Bukaresti Dinamónál is megfertőződött jóformán az egész csapat, de a krajovai gárdánál is jelentkeztek – igaz, elvétve – esetek, így a bajnoki idény lezárása is kezdett veszélybe kerülni. Ez egyeseknek újabb összeesküvés-elméletre adott okot: szintén arra, hogy a CFR keze lehet a dologban. Ugyanis az egyik forgatókönyv szerint, ha a bajnokságot befagyasztották volna, akkor – mivel a csapatok a sok halasztás miatt nem ugyanannyi számú mérkőzést játszottak le – nem a bajnoki pontok, hanem a mérkőzésenként szerzett pontátlag alapján hirdettek volna bajnokot, amely esetben a CFR, és nem a jelenleg a tabella élén álló oltyán gárda lett volna az idény győztese.

Nyilván, az idény befagyasztásának a csapatok egy része nem örvendett, a szakszövetség pedig közben halasztást kért az európai szakszövetségtől arra vonatkozóan, hogy augusztus 3-ig ne kelljen leküldenie az európai kupákba kijutott csapatok névsorát, vagyis legyen még idő az elhalasztott mérkőzések pótlására. Csakhogy a halasztást nem kapta meg, ilyenformán kénytelen volt rögvest kiírni a korábban halasztott mérkőzéseket: az új menetrend szerint a CFR-nek egy hét alatt három találkozót kellene lejátszania. Ha ezekre nem áll ki – és koronavírusos játékosokkal nem tud –, akkor 3–0-lal elveszíti a találkozókat. Vagy játszik a másodcsapatával, amelynek nyilván nincs sok esélye az I. ligában, s főleg nem a bajnoki címre törő krajovaiak otthonában, amelyet az utolsó fordulóban kötelező módon meg kell vernie a CFR-nek, ha meg akarja őrizni címét.

Csakhogy időközben a CFR csapata hazaérkezett – ami rossz nyelvek szerint törvénybe ütköző, hiszen karanténban kellett volna maradnia –, és vasárnap este a Telekom Sport adó szűkszavúan közölte a bomba hírt: minden játékosa egészséges! Mint utólag kiderült, nem éppen csodával határos gyógyulás történt, hanem az, hogy míg az FCSB elleni mérkőzés előtt egy magánklinikán végezték a koronavírustesztet, addig Kolozsvárra visszaérkezve már állami kórházakban – s ez utóbbi tesztek negatívnak bizonyultak.

Létezhet, hogy egyszer a teszt pozitív, néhány nap múlva máris negatív lesz a CFR labdarúgóinál, miközben a „normális” embereknél két hétbe is telik, amíg kimutatják a fertőzésmentességet?

Jó kérdés, mindenesetre a CFR egyes sajtóértesülések szerint perelni készül a magánklinikát, több százezer eurós kártérítést követelve, ugyanakkor szintén összeesküvést sejt: direkt nem engedték játszani, hogy több mint egy hét kihagyott edzés után, egy hét alatt három tétmérkőzést is kelljen játszania: a csapatnak ez nyilván jócskán csökkenti az esélyeit a riválisokkal szemben. A CFR-nek például alig lenne ideje regenerálódni az utolsó fordulóbeli, Krajovai Universitatea FC elleni mérkőzés előtt, míg utóbbinak majdnem egy hete lenne felkészülni a CFR elleni sorsdöntő találkozóra.

A történetben érdemes megemlíteni azt a mozzanatot is, hogy a CFR-t az FCSB elleni mérkőzésre a fővárosba szállító repülőgép egyik utasa szintén perrel fenyegette meg a csapatot, mivel állítása szerint több játékos az érvényben lévő szabályok ellenére a repülőn levette a maszkot, fertőzésveszélynek téve ki őt és a többi utast. Az egész szappanopera során a CFR mindössze erre a „vádra” reagált, közleményben cáfolva, hogy a játékosok ilyet tettek volna…

Visszatérve a különböző eredményeket kihozó vírustesztekre, az ügyben a temesvári fertőző betegségek kórházának egyik orvosa úgy nyilatkozott a sajtónak: a tesztet ki lehet játszani, csak tudni kell, hogy hogyan – de ennek módjáról nem árult el részleteket. Azt is hozzátette: a pozitívnak bizonyuló teszteknél talán nem voltak jól beállítva a műszerek.

Nem nyújtott érdembeli felvilágosítást a témában a Kolozs megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) egyik vezető tisztviselője sem, akit a román lapok szólaltattak meg. „Én nem beszélhetek arról, hogy egyes laboratóriumok tesztjei miért jönnek ki különféleképpen, ez a laboratóriumok dolga. Én csak értelmezni tudom, amit megkapok. Miután minden adatom meglesz, megpróbálom majd lezárni az epidemiológiai ankétot a klubnál. Megmondom őszintén, nem érdekelnek a mérkőzéseik, az érdekel, hogy ne terjesszék a vírust” – idézte a Ziua de Cluj Mihai Moisescut, a DSP egyik aligazgatóját.

A DSP különben hétfőn jóváhagyta, hogy a Kolozsvári CFR 1907 játékosai ismét edzésbe álljanak, így aznap már edzettek is. Úgy tűnik azonban, hogy a vasárnapi hírrel ellentétben, amely szerint mindenkinek a tesztje negatív lett, néhány játékos esetében ez nem igaz, így Grzegorz Sandomierski cserekapusra, Cristi Manea, Adrian Păun, Damjan Djokovics és Lacina Traore mezőnyjátékosokra nem számíthat a csapat. Dan Petrescu vezetőedző esete még homályosabb, csak találgatni lehet, hogy ő ül-e a Botoşani elleni mérkőzésen a kispadon, vagy utasításait a másodedző Valeriu Bordeanu közvetíti majd: miután néhány napot a kórházban is töltött, kisebb láz és fejfájás miatt, kiengedték. Sőt, tegnap délelőtt arról szóltak a hírek, hogy látták Kolozsvár utcáin maszk nélkül, annak ellenére, hogy állítólag az újabb tesztje is pozitív lett...

A témában megszólaltatott Justin Ştefan, a Román Labdarúgó Profiliga (LPF) titkára elvet mindennemű összeesküvés-elméletet. Hozzátette: reméli, be lehet fejezni a bajnokságot – rossz nyelvek szerint elsősorban azért bizakodó, mert különben a televíziós közvetítések jogdíjainak csökkenése miatt jelentős veszteség érheti a csapatokat. 

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közgyűlése július 30-án ül össze megvitatni a kialakult helyzetet, egyes források szerint akár a bajnokság befagyasztásáról is dönthetnek, amint azt a szövetség elnöke korábban szorgalmazta.

CFR-KÖZLEMÉNY: AKKOR HÁNYAN IS FERTŐZŐDTEK MEG?E cikk megírása után, kedden délután fél ötkor közlemény jelent meg a klub honlapján, amelyben „egy magánklinika által a Bukarestben és Kolozsváron koronavírus-pozitívnak kimutatott 23 (?! – szerk. megj.) személy kapcsán, a sajtóban megjelent legutóbbi hírekre reagálva” közli: a Kolozsvári CFR 1907 szigorúan betartotta a sportminisztérium, a labdarúgó-szövetség és a profiliga protokolljaiban lévő előírásokat, és minden megelőző intézkedést megtett a vírus terjedésének megfékezése érdekében. „Az utóbbi napokban végzett vizsgálatok és újratesztelések során bebizonyosodott, hogy a 23 személy közül, akinek a tesztje pozitívnak jött ki, egy sem fertőzött az új koronavírussal, és nem is volt az, vagyis az első tesztek eredményei hamis pozitívak voltak”. A klub kifejti, az edzéshiány és a hat nap alatt lejátszandó 3 mérkőzés hátrányt jelent, „hasonlóan, az a tény, hogy Dan Petrescu vezetőedző és a stáb egy része nem lehet a csapat mellett az elkövetkező időszakban, szintén nagy hátrány a csapatnak a bajnoki címért folytatott harcában. 100%-kal a koronavírussal fertőzött játékosok és a stáb mellett vagyunk, és azt szeretnénk, ha minél hamarabb meggyógyulnának.” (…) „Az elkövetkező napokban kielemezzük mindazt, ami a csapat körül történt, és döntést hozunk ebben a vonatkozásban. Most a három hátralévő mérkőzésre összpontosítunk” – zárul a klub vezetőségének közleménye.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt ...
Sporthírek röviden
Az eMag online kereskedő 90 millió ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ