Online programajánló – Csíkszeredai Régizene Fesztivál
Vissza

Online programajánló – Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Július 11.-15. között zajlik Erdély egyik legkiemelkedőbb kulturális eseménye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, a szervezők online programajánlatára hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Július 13-án, hétfőn folytatódik az utazás a régizene és azon belül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál világában. 15 órától a TVR1 Magyar Adásában különkiadást követhetünk figyelemmel, amely visszatekintés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 40 évére. Az adásban szó lesz az első 30 évről, a hogyan továbbról, illetve részleteket hallgathatunk a Barokk Fesztiválzenekar 2019-es koncertjéből. A műsor a Magyar Adás és a fesztivál Facebook-oldalán is követhető.

Július 13-án, hétfőn 21 órától a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból jelentkezik a Fonte di Gioia együttes, akik a barokk muzsika rajongói, és előadásukban is ennek megfelelően barokk dallamok szólalnak meg. A tehetséges fiatalokból álló együttes sok szállal kapcsolódik a fesztiválhoz, Csata István a Régizene Nyári Egyetem viola da gamba tanára is.

Július 14-én, kedden 21 órától a nagykárolyi Carmina Renascentia együttes jelentkezik a Károlyi-kastélyból. A több mint negyven évet felölelő régizenei múlt hagyományát folytatják az együttes tagjai, akik már az első Csíkszeredai Régizene Fesztiválon is részt vettek. Gazdag repertoárjukból ez alkalommal Erzsébet-kori hangszeres és énekes zenét játszanak.

Július 15-én, szerdán 21 órától a csíkszeredai Concerto Spiralis előadásában lehet részünk, amelyet a csíksomlyói Salvator-kápolnából mutatnak be. A műsorban a ma ismert vonós kamarazene repertoárjának kezdetéről csendülnek fel darabok.

Online hangszerbemutatók a fesztiválon

A Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem tanárai arra vállalkoztak, hogy idén online bemutatókat tartva lesznek jelen a fesztiválon, ezáltal népszerűsítve a különleges régizenei hangszereket és előadási technikákat, a nyári egyetem diákjai és a Régizene Fesztivál eseményeit követő érdeklődők körében.

A videók révén bepillantást nyerhetünk a bemutatott hangszerek, valamint előadásmódok kultúrtörténeti vonatkozásaiba, történelmébe és felépítésébe. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy miért szólnak úgy, ahogy, illetve hogy mikor és kik játszottak ezeken a hangszereken, illetve milyen helyzetekben alkalmazták a különböző előadási módokat.

A hangszerbemutatók megtekinthetők a fesztivál és a nyári egyetem Facebook-oldalán 2020. július 11–12., illetve 14–19. között mindennap 16 órától kezdődően.

Július 14., kedd, 16 óra: Sudár Balázs – régizene és keleti zene
Július 15., szerda, 16 óra: Széplaki Zoltán – furulyák és fuvolák
Július 16., csütörtök, 16 óra: Palócz Réka – ének
Július 17., péntek, 16 óra: Csörsz Rumen István – nádnyelves fúvós hangszerek
Július 18., szombat, 16 óra: Kasza Roland – ütőhangszerek
Július 19., vasárnap, 16 óra: Csata István – viola da gamba

Az online eseményeket a Csíkszeredai Régizene Fesztivál Facebook-oldalán követhetik figyelemmel, valamint a részletes program elérhető a regizene.ro weboldalon.

(Borítókép: Pillanatfelvétel a régizene fesztivál nyitónapjáról. Fotó: Ádám Gyula)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Puskás, a musical – előbemutató ...
A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Tenisztorna a cseh fővárosban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ