Olaszországot azért kerülték el a merényletek, hogy az embercsempészek nyugodtan tudjanak dolgozni
Vissza

Olaszországot azért kerülték el a merényletek, hogy az embercsempészek nyugodtan tudjanak dolgozni

Olaszországot eddig azért kerülték el az európai államok nagy részét sújtó terrorista merényletek, mert az embercsempész-szervezeteknek az az érdeke, hogy Itáliában nyugodt maradjon a helyzet - magyarázta Vincenzo Macri volt olasz maffiaellenes államügyész vasárnap.

Macri a Corriere della Sera napilapnak adott interjúban az olaszországi partokra érkező migrációval indokolta azt, hogy Franciaországgal, Németországgal, Spanyolországgal vagy Nagy Britanniával ellentétben az iszlamista terroristák eddig nem követtek el merényletet Olaszországban. A volt államügyész szerint ugyanis az embercsempész-szervezeteknek az az érdeke, hogy Olaszországban "nyugodt" maradjon a helyzet. 

Hozzátette, hogy az észak-afrikai és az olaszországi szervezett bűnözés közötti együttműködés is "viszonylagos nyugalmat biztosít Olaszországnak a terrorista támadásokkal szemben". Elmondta, hogy az olaszországi bűnszervezetek mindig is jelen voltak Észak-Afrikában, és a migráció  milliós bevételén osztoznak az afrikai társszervezetekkel. A migráció afrikai útvonalán, tehát Líbia tengerpartjáig, majd innen a Földközi-tengeri átkelés során szerzett összegek az afrikai embercsempész-szervezeteket gazdagítják. Az olasz maffia az olaszországi migránstáborokon keres, az ezek működtetésére szánt olasz állami valamint EU-s források eltulajdonításával. Ezen kívül az olaszországi bűnszervezetek "osztják szét" a migráns-munkaerőt egész Olaszországban: délen a földekre küldik napszámosnak a migránsokat, máshol a kábítószer-kereskedelemben alkalmazzák őket. 

Az olasz ügyészségek az utóbbi években több vizsgálatot indítottak arról, miként szivárogtak be a szicíliai maffia és a calabriai 'ndrangheta klánjai a területekün felállított migránstáborok üzemeltetésébe. Fiktív egyesületeken és vállalkozásokon keresztül megpályázták és elnyerték több dél-olaszországi tábor fenntartási feladatait, mint például a menza-szolgáltatás, mosás vagy takarítás. Májusban a 'ndrangheta 68 tagját tartóztatták le, miután kiderült, hogy a bűnszervezet tartotta kézben Európa egyik legnagyobb migránstáborát, a calabriai Isola Capo Rizzutóban. A táborra 2006-2015 között szánt 100 millió euró EU-s forrásból 32 milliót az olasz bűnszervezet tett zsebre. 

Olaszországot és a Vatikánt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyeveresei már több internetes videó-üzenetben terrorista támadással fenyegették. Elemzők szerint a terrorizmus eddig azért is elkerülte Itáliát, mivel az olasz csizma "folyosóként" szolgál az Európába való bejutáshoz és a meneküléshez is. 

Mint kiderült, Salah Abdeslam a 2015-ös párizsi merényletek egyik elkövetője többször is Olaszországon keresztül tette meg az utat Belgium és Szíria között. A tunéziai Anis Amri a 2016-os berlini gázolásos merénylet elkövetője Olaszországon keresztül jutott el Berlinig, majd Olaszországon át próbált menekülni. A szeptemberi londoni metró-merénylet egyik elkövetője Ahmed Hassan is még kiskorúként 2015-ben Olaszországban lépett be Európába, majd innen Londonba került át. 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egy ukrán nacionalista weboldalra ...
Részvételre és lelkiismeret szerinti ...
Nagy erejű tornádó söpört végig Kanada ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ