Nyolc magyar film és speciális vetítések a 19. TIFF-en
Vissza

Nyolc magyar film és speciális vetítések a 19. TIFF-en

Az eddig megszokott Magyar Nap idén Magyar Napokká bővül a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 19. kiadásán, ugyanis a beválogatott nyolc magyar filmet három napon át, augusztus 4. és 6. között vetítik különböző helyszíneken.

(Borítókép: Jelenet az Apró mesék című filmből: Molnár Levente, Kerekes Vica, és Szabó Kimmel Tamás. Fotó forrása: port.hu)

Augusztus 4-én, 21.30-tól tekinthető meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán a Bagota Béla által rendezett Valan – Az angyalok völgye című filmdráma. A skandináv bűnügyi történetek vonalát követő thrillerben a főszereplő rendőr, Péter (Krisztik Csaba) emberkereskedők és huszonkét éve eltűnt húga után nyomoz Brassóban, a bűnözés mellett pedig végül saját démonjaival is szembe kell néznie. Szász Attila Apró mesék című filmjét augusztus 5-én, 00.00-tól vetítik a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán, valamint augusztus 6-án, 21.30-tól a Hójában, a Néprajzi Múzeum területén. A film a második világháború utáni Magyarország zűrzavaros és bizonytalan időszakában játszódik, izgalmas, fordulatos és érzelmes élményt ígérve a nézőknek.

Augusztus 5-én, 00.00-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán tekinthető meg a Szabó Réka által rendezett A létezés eufóriája című dokumentumfilm, amely az Auschwitz-túlélő Fahidi Éva történetét megelevenítő színdarabról és a váratlan erejű kapcsolatokról szól.

Augusztus 5-én, 21.30-tól a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán és augusztus 6-án, 23.30-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán vetítik Tóth Barnabás Akik maradtak című drámáját, amely egy kamaszlány és egy középkorú férfi megható egymásra találását mutatja be a második világháború utáni Magyarországon.

Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című vígjátékában egy vámpír látogat a 70-es évek Magyarországára, a titkosszolgálat pedig megpróbálja leleplezni. A filmet az érdeklődők augusztus 5-én, 21.30-tól tekinthetik meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán.

Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmje is szerepel a programban

Augusztus 5-én, 22 órától a Bánffy-palota udvarán, valamint augusztus 6-án, 21.30-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjét, amely börtönbe zárt apák és otthon levő gyerekeik kapcsolatáról szól.

Kocsis Ágnes Éden című filmjét tekinthetik meg az érdeklődők augusztus 5-én, 23.45-től a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán, valamint augusztus 7-én, 00.00-tól a Hójában, a szabadtéri Néprajzi Múzeum területén. A film a főszereplő Éva történetén keresztül egy olyan állapotot mutat be, amelyben az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját világából.

Augusztus 6-án, 00.00-tól az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarán és augusztus 6-án, 21.30-tól a Bánffy-palota udvarán nézhető Hartung Attila filmje, a FOMO – Megosztod és uralkodsz, amely egy fiatal baráti társaság egyre veszélyesebbé váló internetfüggőségét mutatja be, feltéve a kérdést: ha nem vagy online, nem is létezel?

HBO Nap, speciális vetítések és restaurált filmek

A TIFF hagyományos partnere, az HBO idén lehetőséget kínál a nézőknek, hogy augusztus 7-én, 21.30-tól tévépremier előtt tekinthessék meg a Daniel Sandu által rendezett Fekete pénz (Tuff money) című vígjátéksorozat első két epizódját a Transilvania telepen (Club Transilvania). A humoros történet egy szokatlan rablás eseményeit mutatja be Alexandru Papadopol, Cristian Bota és Medeea Marinescu főszereplésében. Az érdeklődők szintén augusztus 7-én, 23.45-től az Alexander Nanau által rendezett Colectiv című dokumentumfilmet is megtekinthetik, amely szembesíti a nézőket a román egészségügyet átszövő korrupcióval.

Jelenet Daniel Sandu filmjéből (Fotó forrása: TIFF.RO)

Az 1970-es áradások katasztrófáját bemutató A víz, mint fekete bivaly (Apa ca un bivol negru) című dokumentumfilm hatvan évvel elkészítése után, most restaurált formában látható augusztus 7-én, 23.59-től a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének belső udvarán. Lucian Pintilie 1992-es Balanța című filmjének felújított változatát is megnézhetik az érdeklődők augusztus 7-én 21.30-tól a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvarán.

Látványos visszatéréssel érkezik David Cronenberg Crash című sokkoló thrillere is, amely J. G. Ballard azonos című, sokat vitatott regénye alapján készült. A filmet augusztus 2-án, 23.45-től vetítik a Transilvania telepen, valamint augusztus 8-án, 23.45-től a Hójában, a Népművészeti Múzeum területén. Fennállásának 70. évfordulója alkalmából a I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem kilenc izgalmas rövidfilmet hoz archívumából, amelyeket augusztus 7-én, 21.30-tól vetítenek a George Coșbuc Főgimnázium udvarán.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iohannis: a változás hullámának a ...
„Mi döntjük el, katasztrófa- vagy ...
Októbertől kötelező az egészségügyi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ