Nyolc év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Darius Vâlcovot
Vissza

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Darius Vâlcovot

Első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcovot, a miniszterelnök és a szociáldemokraták egyik fő tanácsadóját.

A ma kihirdetett első fokú ítélet ellen a vádlott fellebbezést nyújthat be. Vâlcovot befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolta a korrupcióellenes ügyészség.

Vâlcov jelenleg Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója és PSD egyik fő gazdasági stratégája. Három hónapig Victor Ponta volt miniszterelnök kormányának a pénzügyminisztere is volt. Az első fokú ítélet szerint 6,2 millió lejt koboznak el tőle, és továbbra is érvényben marad a vagyonzár, amelyet korábban rendeltek el ellene.

Az ügyészség 2015 májusában emelt vádat. A vádirat szerint Vâlcov Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe. Azzal is vádolják, hogy polgármesterként, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A bűnügyi vizsgálat elején a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt.

A politikus a lehallgatástól tartva olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a kenőpénzt részletekben.

Az ő nevéhez fűződik a PSD által az elmúlt három évben többször módosított adótörvény, amely adócsökkentéseket vezetett be és megpróbált nagyobb adófegyelmet meghonosítani.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Pjongcsang 2018: Magyar búcsú az alpesi ...
Trump volt kampánymenedzsere európai ...
Több amerikai cég megszakítja üzleti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ