Nyolc év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Darius Vâlcovot
Vissza

Nyolc év börtönbüntetésre ítélték korrupció miatt Darius Vâlcovot

Első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság Darius Vâlcovot, a miniszterelnök és a szociáldemokraták egyik fő tanácsadóját.

A ma kihirdetett első fokú ítélet ellen a vádlott fellebbezést nyújthat be. Vâlcovot befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással vádolta a korrupcióellenes ügyészség.

Vâlcov jelenleg Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsadója és PSD egyik fő gazdasági stratégája. Három hónapig Victor Ponta volt miniszterelnök kormányának a pénzügyminisztere is volt. Az első fokú ítélet szerint 6,2 millió lejt koboznak el tőle, és továbbra is érvényben marad a vagyonzár, amelyet korábban rendeltek el ellene.

Az ügyészség 2015 májusában emelt vádat. A vádirat szerint Vâlcov Slatina város polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért cserébe. Azzal is vádolják, hogy polgármesterként, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A bűnügyi vizsgálat elején a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt.

A politikus a lehallgatástól tartva olykor temetőkben találkozott megvesztegetőivel, és bevásárlószatyrokban vette át a kenőpénzt részletekben.

Az ő nevéhez fűződik a PSD által az elmúlt három évben többször módosított adótörvény, amely adócsökkentéseket vezetett be és megpróbált nagyobb adófegyelmet meghonosítani.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tapétavágóval támadt egy nő emberekre ...
Vb-2018: Vereséggel kezdtek a címvédő ...
A cseheket megosztja az azonos neműek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ