Őrizetbe vették, és kizárták a PSD-ből a Vaslui megyei tanács elnökét

Őrizetbe vették, és kizárták a PSD-ből a Vaslui megyei tanács elnökét
Vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dumitru Buzatut, a Vaslui megyei tanács elnökét, volt parlamenti képviselőt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb, minden vezetőváltást túlélt politikusát csúszópénz elfogadásán érték tetten: a feljelentőjétől átvett, 1 millió 250 ezer lej készpénzt tartalmazó táskát autója csomagtartójában találták meg az ügyészek. A DNA szerint Buzatu tízszázalékos részesedést követelt egy, a Vaslui megyei tanáccsal útjavításra szerződött kolozsvári cég vezetőjétől annak fejében, hogy az elvégzett munkálatokért járó pénzt az önkormányzat késedelem nélkül kifizesse a vállalkozónak.

Dumitru Buzatut szombaton kizárták a PSD-ből. A pártot vezető Marcel Ciolacu miniszterelnök újságíróknak azt mondta: örül, hogy Romániában az igazságszolgálttás független, a bírák és ügyészek döntéseit nem kommentálja. Hozzátette: nem számított erre Buzatu részéről, a politikus tette pedig árt a PSD megítélésének.

Az őrizetbe vett Vaslui megyei tanácselnök fia, Victor Buzatu szombaton lemondott a kormányfőtitkárságon betöltött államtitkári tisztségéről, Dumitru Buzatu volt feleségének, Gabriela Crețu PSD-szenátornak, volt EP-képviselőnek pedig felfüggesztették a párttagságát.

A Digi24.ro hírportál szerint Dumitru Buzatu a köznyelvben "helyi kiskirályként" emlegetett politikusok egyike, aki több mint harminc éve Románia legszegényebb megyéjének legbefolyásosabb politikusa. Buzatu 1992-től 2004-ig a Ion Iliescu volt államfő által alapított - később Szociáldemokrata Párttá vált - Nemzeti Megmentési Front parlamenti képviselője volt, utána pedig a Vaslui megyei tanács élén töltött be alelnöki, később elnöki tisztséget.

Megütközést keltő kijelentései miatt gyakori szereplőnek számított a román médiában. Liviu Dragnea pártelnöksége idején, 2017-ben, amikor országos tiltakozási hullámot váltott ki a büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítése, Buzatu azt mondta magáról, hogy ő a PSD "tálib" szárnyához tartozik és az sem érdekli, ha százezer "gyökeret" gyűjtenek össze valahonnan a PSD ellen tüntetni. A koronavírus-járvány miatt elrendelt egészségügyi óvintézkedések idején Buzatu megtagadta a védőmaszk viselését, mondván: senki sem bizonyította be, hogy a maszk "csodaszer".

Vagyonbevallása szerint Dumitru Buzatu tanácselnöki illetménye és parlamenti különnyugdíja 2022-ben 330 ezer lejt tett ki - írta a Digi24.ro.