Női kosárlabda-Eb: Győzelemmel kezdtek a magyarok Nisben
Vissza

Női kosárlabda-Eb: Győzelemmel kezdtek a magyarok Nisben

A magyar válogatott remek hajrával legyőzte Szlovéniát a szerb–lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjának nyitómérkőzésén.

A várakozásoknak megfelelően szerény létszámú közönség várta a négyezer férőhelyes Cair Sportcsarnokban az Európa-bajnokság nisi nyitómeccsét. A 2011-ben felújított és remekül klimatizált aréna kiváló védelmet nyújtott a kinti 35 fokos kánikula ellen, ám a lakosságot szemlátomást inkább a főtérnek számító Trg Kralja Milanán korábban meghirdetett ünnepség érdekelte, amelyen egy díszegyenruhás kórus lép fel, és ideiglenes tribünről lehet nézni vetítést a helyi nagyáruház falán.

A mérkőzés kezdetére mintegy 500 szurkoló gyűlt össze a csarnokban, a szlovén tábor 80–90 főből állt – néhányan zöld bohócparókában érkeztek –, míg a magyar zászlók alatt mintegy húszan foglaltak helyet.

A szlovén válogatott az elmúlt tíz évben rendezett kosárlabdatornák közül csak a 2017-es csehországi Eb-re jutott ki, amelyen 14-ként zárt. A jelenlegi selejtezőben viszont öt siker mellett csak egyszer kapott ki csoportjában. Székely Norbert szövetségi kapitány együttese négy győzelmet aratott, az oroszoktól pedig kétszer kikapott, a közelmúltban pedig a 2009-es Eb-n 13., a 2015-ös, részben hazai rendezésű kontinenstornán 17., két éve pedig 12. lett.

Ami a két válogatott egymás elleni mérlegét illeti, az eddig három találkozót Magyarország nyerte, legutóbb 2007-ben 74:30-ra. A 2019-es erőviszonyok ugyanakkor nem kiütéses magyar diadalra utaltak, mivel – mint arra korábban Székely mester is utalt – a túloldalon euroligás csapataikban meghatározó játékosok sorakoztak, míg a magyarok „kisebb súllyal” szerepelnek a nemzetközi élvonalban.

Csütörtökön az első magyar pontot Studer Ágnes érte el, majd a honosított – és társaihoz csak szombaton csatlakozott – Turner Yvonne is betalált, de a negyedik percben már az ellenfél vezetett. Az USK Prágával Euroliga-bronzérmes Teja Oblak ekkorra hat pontnál tartott, és 11:18-nál jókor jött a szülés után visszatért Horti Dóra duplája. A remek védőmunkának és a sok lepattanónak köszönhetően a hétpontos hátrány egyre csökkent (22:23), emellett a magyarok mind a nyolc büntetőjüket bedobták. A második negyedet 8-2-vel kezdte az ellenfél, Székely Norbert időt kért, de az olasz Schiót erősítő Eva Lisec 11. pontjával hamarosan már 24:35 állt a nagyórán. Ekkor egy 8:0-s magyar rohammal újra nyílt lett a meccs, a nagyszünetben 39:36-ra vezettek a szlovénok.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok csak egy, a szlovénok pedig két triplát dobtak 20 perc alatt, a lepattanócsatában Határék álltak jobban (21/16), mint ahogy a cserepadok összehasonlításában is (8/4 pont).

Térfélcsere után Oblak 12. pontjával újra 10 pont lett a különbség, majd „mínusz” 14-nél elúszni látszott a mérkőzés. A válogatottban a 208 centis Határ szinte egymaga tartotta a lelket, állandósult a tízpontos szlovén előny, a 28. percben a 13 pontos Lisec lábsérüléssel kidőlt. Az 59:69-ről induló zárószakaszban Zele Dorina hat pontjával újra visszajött a magyar csapat, ám Damir Grgics tanítványai bírták a nyomást, a honosított Shante Evans pedig tarthatatlan volt a palánk alatt. Határ 20. pontjával 79:81 lett az állás, Turner két triplájánál pedig eksztázisban kiabált a maréknyi magyar tábor (85:83). A hajrában az ellenfél már nem tudott újítani, így a nemzeti csapat küzdelmes sikerrel kezdte meg Eb-szereplését.

Eredmények, C-csoport, 1. forduló: • Magyarország–Szlovénia 88:84 (22:25, 14:14, 23:30, 29:15) – a magyar pontszerzők: Turner 23, Határ 21, Studer 17, Zele 8, Dubei 7, Horti és Varga 4–4, Lelik és Raksányi 2–2; a szlovénoktól Oblak volt a legeredményesebb (21) • Olaszország–Törökország 57:54 (10:17, 16:8, 10:12, 21:17).

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkezdődött a Trump elleni eljárás ...
Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek ...
Érzelmek háborúja… avagy mi rejlik az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ