Nemsokára befejezik a bánffyhunyadi hulladéklerakó lezárását
Vissza

Nemsokára befejezik a bánffyhunyadi hulladéklerakó lezárását

A Kolozs Megyei Tanács és az Állami Építkezési Felügyelőség képviselői tegnap Bánffyhunyadra látogattak, hogy feltérképezzék, hogy haladnak a nem EU-konform hulladéktelep lezárási munkálatai. A látogatást az indokolta, hogy ellenőrizniük kellett a hulladéktelep befedését és víz át nem eresztő rétegekkel való ellátását. Alin Tise a Kolozs Megyei Tanács elnöke összegzésképpen megállapította: jövő hónap elejéig a munkálatokat befejezik Bánffyhunyadon, és a kivitelező cég ígéretet tett arra, hogy a tordai és szamosújvári szeméttelep lezárását is kivitelezik legtöbb egy hónapon belül.

A bánffyhunyadi szeméttelepen jelenleg egy zárórendszert szerelnek fel, amely megakadályozza, hogy a csapadék a hulladék közé kerüljön, azaz csurgalék keletkezzen, amely aztán megfertőzheti a felszíni és a földalatti vízforrásokat.  Az 50 centiméteres vastagságú földréteg felé, három geokompozit hártyát szerelnek fel: az egyik a biogázt vezeti el, a másik a csapadékból származó vizet, a harmadik pedig a csapadékból származó és a földbe jutó vizet vezeti el. A hulladéktározó teljes lezárásáig meg kell építeni a kerítést és a lefolyó rendszert.

Bánffyhunyadon a munkálatok ez év márciusában kezdődtek, és a tervek szerint 12 hónapon át tartanak. A jelenlegi helyzetben a munkálatok 85%-a elkészült, ez pedig arra enged következtetni, hogy a munkálatokat határidőre vagy még határidő  előtt befejezik. A munkálatokat a Nord Conforest RT – Finara Consult KFT –Interdevelopment KFT-ből álló társulás végzi 1,668 millió lejért, amely nem tartalmazza az ÁFÁ-t. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

CFR 1907: Ţucudean, a megmentő
Tizenötödik alkalommal tüntettek a ...
VIDEÓ - RMDSZ-kongresszus - Kisebb ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ